Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari

Luni, 09 Februarie 2015, ora 14:04
10735 citiri
Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari
Foto: Privesc.eu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu a fost semnata scrisoarea cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca cele doua parti nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste liberalizarea pretului la gaze pentru populatie si CET-uri, precum si lichidarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti a tinut sa precizeze ca nu s-a rupt acordul cu FMI, Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), acesta fiind inca in vigoare.

A fi sau a nu fi cu FMI - Intalniri decisive cu Ponta si Iohannis

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii ale premierului Victor Ponta si ale ministrului Finantelor Darius Valcov

- Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani

- Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut

- Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economica, disciplina bugetara. Reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva.

- Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important.

- In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea delegatiei a fost ca de la 1 aprilie sa creasca pretul de la 53,3 lei la 62 pe megawatt, un pret pe care noi il consideram nesustenabil, trebuie ca populatia sa poata sa plateasca si CET-urile sa suporte aceasta crestere, altfel factura pentru anul viitor va fi pur si simplu imposibil de achitat.

- Am spus ca pana la intalnirea din aprilie vom veni cu o propunere de calendar sustenabil.

- Al doilea punct asupra caruia nu ne-am inteles si sper sa ne intelegem in interesul nostru se refera la viitorul energiei pe baza de carbune CEH si CEO, unde solicitarea era a unor restructurari masive si radicale, care din punctul nostru de vedere nu salveaza aceasta industrie, ci ii trimit intr-o spirala in care in termeni de cativa ani va determina micsorarea acestui sector.

- Noi am spus ca suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu suntem de acord cu masuri care sa conduca la disparitia acestui sector.

- Aceste doua puncte le discutam in aprilie, vreau sa mai precizez ca am anuntat partenerii internationali asupra celor trei proiecte esentiale pe zona economica pe care le elaboram in aceasta sesiune: cod fiscal si procedura fiscala, legea redeventelor si pachetul de legi privind achizitiile publice.

- Economia e stabila si se dezvolta, tine de capacitatea Guvernului - in dialog cu patronatele si sindicatele - sa pastreze aceasta directie, chiar daca nu creeaza stiri, e cel mai important lucru pentru viata de zi cu zi a romanului.

- Acordul cu FMI inceteaza in septembrie, important e ca atunci sa vedem cat am realizat si am realizat pana acum cam 80-90%, dar nu pentru ca asa ne-a cerut Fondul. In acelasi timp am luat masuri pe care partenerii nostri initial nu au fost de acord - reducerea TVA la paine, reducerea CAS.

- De la 1 ianuarie 2016, sau poate chiar mai repede, vrem sa aplicam ultimul punct din programul nostru de guvernare si anume reducerea TVA.

- Dar cea mai mare parte dintre obiectivele pe care le-a avut Romania si le-a atins: nu ne-am mai imprumutat asa de scump pe pietele internationale, avem crestere economica, avem un deficit cu care nu multe tari se pot lauda, dupa urmatoarea vizita tragem linie si vedem.

- Nu am semnat scrisoarea, ca sa semnam azi scrisoarea, trebuia sa crestem pretul gazelor si sa bagam CE Hunedoara si Oltenia in restructurare - asta trebuia sa facem ca sa incheiem scrisoarea. Dar nu am fost de acord, asa ca le vom prezenta la urmatoarea vizita asa cum credem noi ca e bine pentru Romania. Dar acordul e inca in vigoare.

- O sa imi mentin parerea ca un acord flexibil cu FMI, asa cum are Polonia, e un lucru foarte bun si pentru noi.

Acord preventiv cu FMI

Reprezentantii Guvernului au purtat negocieri intense la finalul saptamanii trecute, insa discutiile nu au ajuns la un rezultat.

Initial, FMI nu a fost de acord cu implementarea programului "Prima Masina", dar cele doua parti au ajuns pana la urma la un consens. Pe de alta parte, delegatia a cerut si reluarea privatizarii CFR Marfa, precum si lichidarea Complexului Energetic Hunedoara.

FMI nu e de acord cu programul "Prima masina" - surse

Un alt punct sensibil a fost liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aprobare de a ingheta procesul. De asemenea, FMI vrea ca Romania sa nu mai dea la ajutoarele de stat.

Tara noastra are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie 2015 si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent.

Anul trecut, premierul Victor Ponta a mentionat ca tara noastra nu va mai semna un acord de acest tip cu creditorul international si ca ar vrea ca Romania sa aiba o intelegere similara cu cea incheiata de Polonia, care vine "la pachet" cu mai putine conditii.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Ponta declaratii FMI, #Ponta acord FMI, #Romania acord FMI , #FMI