Ziare.com

Poruncile FMI pentru continuarea acordului cu Romania

de Camelia Sisea
Joi, 16 August 2012, ora 13:32

   

Poruncile FMI pentru continuarea acordului cu Romania
Fondul Monetar International nu mai tolereaza amanarea reformelor intarziate succesiv de autoritatile romane, conditionand continurea acordului cu Romania de adoptarea unor masuri legate de pretul la gaze, arierate si privatizarea companiilor de stat.

Majorarea pretului la gaze incepand cu luna septembrie, plata arieratelor autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea pe Bursa a unui pachet minoritar din Transgaz sunt patru conditii strict necesare pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI, a anuntat Erik de Vrijer, seful misiunii Fondului in Romania.

FMI a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, desi anticipeaza un avans real al PIB de 3% in 2013.

Scumpirea gazelor

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit oficialului, pretul gazelor naturale trebuie sa creasca atat la consumatorii casnici, cat si la cei industriali, cu 5%, respectiv, 10%, pana la jumatatea lunii septembrie.

"Sectorul energetic ar trebui sa fie foarte profitabil si sa fie motorul investitiilor in sanatate, infrastructura etc. Din pacate, in sectorul intreprinderilor de stat nu este asa pentru moment. Este important sa se alinieze preturile la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul sa se creasca pretul la consumatorii casnici si pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pana la jumatatea lunii septembrie", a precizat de Vrijer.

De asemenea, incepand cu 2013 va fi demarat procesul de liberalizare a preturilor la gaze, conditie a partenerilor internationali, generand cresterea facturilor pentru consumatori.

Autoritatile romane au anuntat deja ca au propus Fondului introducerea, in aceasta toamna, a unei taxe pentru producatorii de gaze naturale si de energie pe veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor. Banii obtinuti la buget prin aplicarea taxei vor fi folositi pentru acordarea de subventii directe catre consumatorii vulnerabili.

Plata arieratelor

Autoritatile locale vor putea utiliza resursele disponibile pentru a reduce arieratele, datoriile restante ale acestora catre diversi furnizori si creditori, iar autoritatile centrale vor putea chiar sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate, in urma emiterii unei ordonante guvernamentale, a mai mentionat Erik de Vrijer.

Tintele privind arieratele bugetului de stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru al acestui an. In urma celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania, Fondul a constatat ca valoarea arieratelor administratiei centrale a ramas la nivelul de la sfarsitul lunii martie in loc sa scada, in timp ce arieratele autoritatilor locale chiar au crescut.

Privatizarile Oltchim si Transgaz

Privatizarea combinatului valcean, prevazuta in cadrul acordului semnat cu FMI initial pentru sfarsitul lunii aprilie, a fost amanata constant, fiind programata in cele din urma pentru luna septembrie a acestui an. Astfel, ofertele de privatizare pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea trebuie depuse pana la data de 13 septembrie 2012, iar licitatia va avea loc in ziua urmatoare.

Oltchim a raportat pierderi de 188,23 milioane lei in primul semestru din 2012, in crestere de peste 2,5 ori fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand a inregistrat pierderi de 70,29 milioane lei.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni, inainte de conversia creantelor statului in actiuni.

Totodata, si oferta publica de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias este inclusa in programul de privatizari prin Bursa in acesta an, convenit cu FMI.

Transgaz a avut in primele sase luni un profit net in scadere cu aproape 18%, la 210,3 milioane de lei, pe fondul majorarii cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 73,51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea are 14,98%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

FMI si Romania

Cand oare va incerca Romania sa se descurce fara ajutorul de la aceasta banca - FMI? FMI este cinic asa cum sunt oamenii fara suflet care nu fac pomeni. Noi putem sa murim ca pe FMI nu va interesa acest lucru.

 

Porunci?.

Vai ce cuvant urat!.
Facatura Monetara Internationala nu porunceste.Face sugestii,da indicatzii (pretioase),recomanda-da-da-da...
Asa ziceau inainte de...
Dupa?.Se intoarce placa.
"Don't cry for me Argentina!".

 

Dezastru si haos = Ponta

Se dovedeste ca toata Europa a avut de ce sa se teama. Au sarit ca
arsi Ponta cu Antonescu la reactiile dure din UE. Spuneau ca sunt
influentati de Basescu. Sa vedem acum ce mai spun cand se analizeaza fraudele de la referendum si cand va da CCR verdictul ca Basescu trebuie sa revina in functia de Presedinte al tarii!!

 

Poruncile FMI pentru continuarea acordului cu Romania ...

"Poruncile" gaozarilor de asasini economici adunati in FMI, la noi in curte?

Dar bine-am ajuns!

Cine i-a adus la noi in curte de nemernicii astia?

Cautati-l prin garaj, ca nu si-a mai schimbat tricoul "de cetatean sarac si cinstit", de saptamani intregi!

Si vrea neaparat inapoi, la Cotroceni! Sa mai fure cat inca n-a apucat, defectul dreacului! Ciubucuri din alte imprumuturi "neaparat necesare", de unde credeti? De la FMI!

Poate-o fi cineva curios sa faca o radiografie cu raze X pe mormantul lui Ceasusescu!

Sunt convins c-or sa-i vada oasele rasucinde-se frenetic in mormant: cat de *** pe plan intern a fost Ceausescu, in ce priveste javrele suprastatale FMI si Banca Mondiala, le-a dat o tifla de nu s-au zarit!
A dat un foarte prost exemplu de stat, care poate scapa din mainile ... javrelor suprastatale, comandate de la Washington.

De-aia a si fost asasinat, sa nu credeti ca de dragul "democratiei", l-au dus slugile occidentului la zidul de la Targoviste!

 

Prostie si fudulie romaneasca

Totdeauna altii sunt de vina. De ce au ajuns romanii sa ceara bani de la MB si FMI? De destepti ce sunt si de bine ce au gestionat economia. Voi nu pricepeti ca organizatiile alea au un scop anume, va convine bine, nu, valea si luati imprumut de unde vreti. Aia vor sa stie ca primesc banii inapoi si asta se poate intampla daca cel imprumutat respecta niste conditii de natura a reveni pe linia de plutire si a putea plati inapoi, nu sa ceara alte imprumuturi ca sa plateasca imprumuturile vechi. A lua bani de la FMI si a-i da la salarii reprezinta o masura extrema si dezastruoasa pentru ca se va colecta/castiga mai putin decat s-a dat.
Din pacate prea putini reusesc sa priveasca dincolo de ideologia de canal comunista, patrioti rupti in fund care jinduiesc la toate si murdaresc totul in jur.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor