Presa de azi: Guvernul da afara masiv sa creasca putin salariile

Joi, 05 August 2010, ora 07:38
2372 citiri
Presa de azi: Guvernul da afara masiv sa creasca putin salariile
Foto: Adevarul

Concluziile delegatiei FMI in Romania si masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia in continuare ca sa scoata tara din criza sunt dezbatute pe larg in ziarele de joi.

Evenimentul Zilei ne anunta ca "bugetarii raman cu salariile taiate si anul viitor", iar din Gandul aflam ca "Guvernul da afara masiv sa creasca putin salariile". Cu ce promisiuni a mai plecat FMI de la Bucuresti? Impozitarea averilor mari si inghetarea pensiilor, potrivit ziarului Adevarul.

Jurnalul National: TVA nu revine la 19%, salariile taiate nu cresc inapoi

Romania va termina in acest an cu o scadere economica de 1,9%, dar dupa ce masurile dure luate de Guvern in acest an isi vor face efectul, vom avea o crestere economica de 1,5-2% in 2011, a declarat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Reprezentantul institutiei a anuntat si alte doua vesti proaste pentru romani: TVA nu va fi redus inapoi de la 24% la 19% in anul viitor, iar salariile bugetarilor nu vor creste la loc. "Nu credem ca este oportun o reducere de taxe. Sistemul fiscal are nevoie de stabilitate si predictibilitate, cel putin pana in 2011", a spus Franks. "Nu sfatuim ca reducerea de 25% sa fie inversata in 2011", a mai spus el, potrivit Jurnalul National.

FMI atrage atentia ca autoritatile au cateva hopuri de rezolvat: faza a doua a salarizarii unice, reforma pensiilor, absorbtia de fonduri UE, revizuirea programelor de asistenta sociala si a relatiilor de munca. "Un sector public mai suplu permite ca functionarii ramasi sa fie platiti mai bine", a spus Franks.

Totusi, restructurarea sa nu va proveni in principal din concedieri, ci din neinlocuirea decat a unui functionar din sapte care pleaca si eliminarea posturilor vacante. Abia a treia in enumerare este concedierea si acestea vor proveni in majoritate din administratia locala.

Dintre lucrurile pe care Guvernul n-ar trebui sa le faca se mai afla acordarea de subventii masive pentru anumite domenii sau intreprinderi si sa nu creasca cheltuielile publice pentru acestea pentru ca astfel destabilizeaza piata. Practic, reprezentantii FMI sugereaza Executivului sa opreasca robinetul de bani care se scurge dinspre Romgaz spre sectorul productiei de ingrasaminte chimice, unde InterAgro (detinut de omul de afaceri Ioan Niculae) si Azomures primesc anual 100 de milioane de euro din folosirea numai de gaz din productia interna.

"O veste buna" a fost catalogat de Franks faptul ca somajul nu a crescut asa mult cum se estima (1 milion de oameni), "ba chiar a scazut putin recent, dar ne asteptam sa creasca iarasi putin in trimestrul al treilea din cauza masurilor luate".

Adevarul: Ce a promis Guvernul delegatiei FMI: impozitarea averilor mari, inghetarea pensiilor si noi concedieri la stat

Somajul de care vorbeste Franks va creste deoarece Guvernul a fost de acord sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011.

De asemenea, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa elaboreze, pana la jumatatea lunii august, o ordonanta pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice, sa extinda criteriile de definire a venitului impozabil, scrie Adevarul.

"In pofida conditiilor economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by obtinuta de Mediafax, OUG prin care se vor impozita suplimentar averile mari va fi elaborata cu asistenta tehnica a FMI.

"In linie cu asistenta tehnica a FMI, vom pregati un proiect de ordonanta cu viitoare cerinte de impunere a averilor mari ale persoanelor fizice pana la jumatatea lunii august. Vom extinde definitia venitului pentru a permite taxarea veniturilor din orice sursa pentru care nu exista scutiri legale", se arata in document.

Conform sursei citate, reforma sistemului de taxare a averilor mari va fi incheiata pana la 30 noiembrie 2010.

De asemenea, Executivul a promis inghetarea pensiilor si anul viitor, eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanta si a subventiilor la incalzire, precum si revizuirea sistemului de asistenta si Codul Muncii. Executivul estimeaza ca va obtine astfel un plus de venituri de minimum 0,2% din PIB.

Romania Libera: Intram pe crestere din 2011, dar continua concedierile

Noul val de concedieri pe care Guvernul l-a promis delegatiei FMI ii vizeaza in special pe profesori. "In septembrie, ne asteptam la o restructurare a sistemului educational, cand numarul profesorilor va fi redus", a afirmat Franks.

Guvernul a efectuat deja peste 30.000 de concedieri in sistemul public, aproape jumatate din cifra stabilita in acordul cu FMI, de 70.000, iar in luna septembrie o parte din profesori urmeaza sa isi piarda locul de munca, a declarat pentru Mediafax seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, scrie Romania Libera.

Potrivit Mediafax, in 2011, Guvernul ar mai trebui sa renunte la minim 15.000 de bugetari. "Daca va exista un control ferm al cheltuielilor, se va putea face loc pentru anumite majorari de salarii. Sfatul nostru este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor", a spus Franks.

El a explicat ca o crestere a salariilor va putea avea loc doar in conditiile in care procesul concedierilor va fi unul mai accelerat.

Evenimentul Zilei: Bugetarii raman cu salariile taiate si anul viitor

Totusi, desi FMI ne asigura ca salariile vor ramane taiate si urmeaza un nou val de concedieri, Guvernul s-a apucat sa promita deja majorari salariale de 10% pentru anul viitor, raportat la nivelul diminuat din luna iulie a acestui an.

Pe langa disponibilizarile anuntate, o eventuala majorare a salariilor va avea inca o conditie: sa nu se acorde cel de-al 13 lea salariu, potrivit premierului Emil Boc. "In functie de succesul procesului de restructurare, vom putea sa avem o crestere a salariilor in medie si cu mai mult de 10%, vom vedea asta la sfarsitul procesului de restructurare", a afirmat Boc, citat de Evenimentul Zilei.

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat ca e posibil ca unii salariati sa primeasca mai mult de 10% in plus la leafa, iar altii nimic, in functie de legea salarizarii. "Daca nivelul de salarizare pe o anumita functie este mai mare decat cel din grila de salarizare, ar fi nejustificata o noua majorare", a spus Mocanu.

Angajatii din sectorul de stat au incasat venituri mai mici si in iunie, comparativ cu luna precedenta. De pilda, in administratia publica castigul salarial mediu net a fost, potrivit INS, de 1.931 de lei, cu 4,5% mai mic fata de cel din luna mai. In invatamant, salariul mediu net a scazut cu 2,1%, la 1.464 lei, iar in sanatate si asistenta sociala castigul net s-a diminuat cu 1,7%, la 1.298 de lei.

Gandul: Guvernul da afara masiv sa creasca putin salariile

Sindicalistii au analizat cifrele inaintate de Guvern si de reprezentantii FMI la Bucuresti si au ajuns la concluzia ca vor fi mult mai multi concediati.

"In cazul in care concedierile colective vor fi la nivelul de 60.000 de posturi in 2010, asa cum s-a anuntat, iar bugetul de salarii va fi de 39 miliarde de lei in 2011, din calcule reiese ca salariile nu pot fi majorate. Probabil ca Guvernul Romaniei ne ascunde cifra reala a concedierilor ori si doreste sa-l reinventeze pe Mafalda si sa-l faca si ministru de Finante", a declarat Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, pentru Gandul.

Premierul Boc nu este primul care vorbeste de majorari de lefuri in sistemul public dupa taierea lor cu 25% de la 1 iulie. Cea mai recenta declaratie a facut-o Adriean Videanu, ministrul Economiei, la Interviurile Gandul, in urma cu doua zile.

El a spus ca in 2011 se vor crea premisele pentru a reveni la salariile de dinainte de taierea cu 25%, acesta fiind cel mai optimist scenariu anuntat de guvernanti. La mijlocul lunii trecute, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a vorbit despre cresterea cu peste 10% a salariilor bugetarilor in 2011 - cifra anuntata acum de premier.

Atunci, Vladescu a precizat ca majorarea este conditionata de restructurarea a 60.000 de posturi din sistemul public, in conditiile in care fondul de salarii pentru anul viitor va fi de 39 miliarde de lei, fata de 42 miliarde de lei in 2010.

De altfel, chiar seful statului a deschis drumul acestor declaratii, in luna mai, cand a vorbit despre posibilitatea revenirii salariilor la nivelurile de dinaintea taierii.

A.T.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#FMI acord Romania, #FMI delegatie concluzii, #FMI concedieri bugetari, #FMI relansare economica , #FMI