Ziare.com

Presa internationala - FMI avertizeaza asupra riscurilor de tara

de Brandusa Stefanescu
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 10:33

   

Presa internationala - FMI avertizeaza asupra riscurilor de tara
O economie globala mai puternica si conditiile financiare imbunatatite au redus riscurile prezentate de sistemul bancar, insa problemele legate de datoriile suverane ar putea sa se raspandeasca, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.

Intr-un raport bianual de stabilitate financiara, fondul subliniaza faptul ca refacerea pietelor financiare a crescut valoarea activelor bancilor facilitand in felul acesta accesul institutiilor financiare la capital din partea investitorilor, informeaza Financial Times.

Insa, se avertizeaza in acelasi raport, refacerea creditarii va fi "lenta si neuniforma", in conditiile in care probleme legate de lipsa de lichiditate a unor tari cum este cazul Greciei ar puntea afecta negativ aceasta refacere economica.

"Cu piete mai putin interesate sa suporte un efect de levier - atat in privinta bancilor cat si in privinta documentelor contabile ale unor tari - si cu lichiditate restransa ca efect al iesirilor din piata din ratiuni politice, apar noi riscur de stabilitate financiara", se arata in raport.

Cresterii primelor de risc in cazul creditelor acordate tarilor, in faza timpurie a crizei, i se adauga acum ingriorarile crescande legate de capacitatea de plata a unor tari puternic afectate de nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale.

"Tarile avansate au atins nivelul de datorie pe care il aveau la finalul celui de-al doilea razboi mondial, insa fara un razboi", a declarat Jose Vinals, directori FMI al departamentului monetar si de capital.

Perceptia din pietele financiare cu privire la riscul prezentant de tari precum Spania si Portugalia a crescut recent, crescand astfel si perspectiva unei contagiuni financiare in cazul sudului Europei, similar modelului vazut anterior in crizele din pietele emergente, in cazul crizei asiatice din anii 1997-98.

Jose Vinals a explicat insa ca in momentul de fata sunt motive putine de ingrijorare in privinta contagiunii din sudul Europei. Prin comparatie cu Grecia, Portugalia si Spania au "institutii fiscale solide si prea putina incertitudine fiscala", a aratat Vinals.

Insa fondul a subliniat ca se pare ca actuala criza financiara a intrat intr-o noua faza legata de posibila insolventa suverana. Raportul FMI a analizat felul in care riscul suveran s-a transmis in cadrul sistemului in diferite faze ale crizei. Intre octombrie 2008 si martie 2009, "faza de spargere sistematica", principalele surse ale riscului erau in Austria, Irlanda, Italia si Olanda - tari care fie aveau expunere economica directa la prabusirile din estul Europei sau aveau probleme fiscale proprii.

In cea mai recenta faza a crizei, cea a "riscului suveran", Grecia, Portugalia, Spania si Italia au devenit cea mai importanta sursa de risc, investitorii concentrandu-se pe probleme de debit, mai degraba decat pe probleme de piata specifice.

FMI a trimis recent un raport catre ministrii tarilor din G20, care se intalnesc saptamana aceasta la Washington, cu propuneri pentru conditii in plus impuse bancilor sau taxe pe tranzactii pentru a incerca sa descurajeze manifestarea riscurilor si pentru a preveni o alta criza.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor