Problemele Ungariei, un avertisment pentru Romania

Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:04
3981 citiri
Problemele Ungariei, un avertisment pentru Romania

Privirile Europei au fost din nou atrase spre est dupa ce FMI si UE au suspendat acordul cu Ungaria. Bancherii atrag atentia ca guvernul de la Budapesta nu va putea sa isi apere forintul, iar presedintele BERD spune chiar ca Europa de Est ar putea sa fie aruncata intr-o noua criza.

Desi riscul de contagiune exista, analistii romani spun ca tara noastra nu va fi afectata, dar este un semnal de alarma ca astfel de lucruri se pot intampla si cu noi.

Suspendarea acordului vine la cateva luni dupa ce Ungaria a incercat sa renunte la asistenta financiara din partea Fondului si a Comisiei Europene, reintrand pe pietele de capital. Ce s-a intamplat ulterior arata ca tara vecina nu a reusit sa se descurce, iar problemele din mediul international si criza datoriilor suverane au fost mai puternice decat deciziile luate la Budapesta.

Chiar daca efecte negative asupra regiunii sau tarii noastre nu va avea, suspendarea acordului dintre FMI si Ungaria arata de fapt ca Fondul nu mai este dispus sa ii ierte pe cei care nu indeplinesc conditiile unui acord.

"Relatia Ungariei cu FMI si Comisia Europeana intereseaza si prin prisma faptului ca se poate crea un precedent. Nu cred ca finantatorii externi ar dovedi o ingaduinta mare fata de guvernul de la Budapesta intrucat nu ar vrea sa se creeze un precedent. (...) Finantatorii externi vor cauta sa nu fie ingaduitori pentru ca daca Ungaria ar obtine conditii mai lesnicioase, de ce nu ar incerca si Romania sa obtina conditii mai bune, mai usoare", a explicat Daniel Daianu pentru Ziare.com.

De aceeasi parere este si Mircea Cosea, care spune ca FMI da semne ca redevine dur si intransigent.

"Deocamdata nu ne poate afecta decat ca exemplu. Putem vedea ca raporturile pe care FMI le are cu tarile central si est europene poate fi exact ca cel pe care l-a practicat pana acum cinci ani. Ar trebui sa nu ne obisnuim cu ideea ca beneficiem de un statut privilegiat, cum s-a intamplat pana acum. Fondul Monetar a dat dovada de intelegere, dar pana la un punct. Si s-ar putea si pe noi sa ne astepte acelasi lucru", ne-a spus Mircea Cosea.

Romania, afectata doar de propriile decizii

Situatia in care se afla Ungaria este, in acelasi timp, o dovada ca reducerile drastice de cheltuieli publice nu sunt suficiente, o tara avand nevoie de reforme structurale pentru a-si rezolva problemele financiare.

"Ce se intampla in Ungaria arata ca nu e suficient sa reusesti sa reduci deficitul bugetar prin masuri foarte drastice si brutale de taiere a cheltuielilor si ca trebuie sa procedezi la reforme structurale. In cazul Ungariei, este vorba in special de forma statului asistential, unde, ca si la noi, cheltuielile sunt foarte mari. Ei au incasari bugetare considerabil mai mari decat Romania, dar cheltuielile lor sunt foarte mari", ne-a mai spus Daniel Daianu.

Totusi, sunt sanse slabe ca problemele Ungariei sa infecteze tarile din jur care au aceleasi slabiciuni pentru ca nu este o tara prea importanta. Desigur, schimburile comerciale dintre Ungaria si Romania vor avea de suferit, insa, devalorizarea forintului nu poate sa afecteze pe cineva pentru ca nu este de circulatie internationala. Astfel, chiar daca exista schimburi comerciale importante intre cele doua tari, efectul de propagare nu va fi major.

"Toata lumea face o analiza in privinta situatiei din Ungaria prin prisma devalorizarii forintului, dar efectele pe care o moneda care nu este de circulatie internationala il poate avea asupra tarilor din regiune este mic si de scurta durata. Daca Ungaria ar fi avut euro era alta situatie, dar Ungaria nu emite o valuta de circulatie internationala si asta nu are cum sa afecteze tarile din jur", a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Privatizare si ministru al Privatizarii in anii 1990.

Ce ne va afecta, insa, sunt necorelarile de la Bucuresti dintre politica fiscala si cea monetara.

"Suspendarea acordului care oricum expira nu are cum sa ne afecteze pentru ca de fapt nu ne afecteaza decat erorile pe care le face Guvernul. Romania poate fi afectata de ceea ce se intampla aici. De politica fiscala si de cea monetara. Pana acum au fost necorelatii. Dar Romania a facut eforturi sa isi reduca niste cheltuieli, asa ca nu ne aflam intr-o situatie dificila fata de Fond care sa ne duca intr-o situatie ca a Ungariei", a adaugat Valentin Ionescu.

"Nu poti sa construiesti o teorie incepand de la devalorizarea forintului. Daca era emitenta de moneda. Noi ne raportam la euro si la dolar, nu la forint", a punctat acesta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ungaria acord FMI, #Ungaria suspendare acord FMI, #Ungaria Romania FMI, #devalorizare forint , #FMI