Ziare.com

Raportul FMI: Masurile de austeritate genereaza economii de 0,8 la suta din PIB

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 18:27

   

Raportul FMI: Masurile de austeritate genereaza economii de 0,8 la suta din PIB
Masurile de reforma a prestatiilor sociale adoptate de Romania vor genera economii de aproximativ 0,8% din PIB in intervalul 2010-13, potrivit raportului de evaluare realizat de echipa Fondului Monetar International in urma vizitei de la Bucuresti din perioada 20 iulie - 1 august 2011.

"Autoritatile au realizat reforme substantiale ale legislatiei muncii si protectiei sociale. Noul Cod al Muncii, ce a intrat in vigoare pe 30 aprilie, isi propune sa promoveze contractele de munca cu termen fix si pe cele temporare, sa extinda perioadele de proba si sa sporeasca flexibilitatea programului de lucru. Din aprilie a fost inregistrat un numar semnificativ de contracte noi (600.000), reflectand probabil o imbunatatire timpurie a inregistrarii locurilor de munca ce anterior functionau in economia subterana", se precizeaza in documentul citat.

Potrivit acestuia, autoritatile romane depun in continuare eforturi de rationalizare a asistentei sociale, protejand in acelasi timp pe cei vulnerabili prin conditionarea prestatiilor sociale de mijloacele materiale.

Documentul elaborat de FMI aminteste si de elaborarea unui nou Cod al Asistentei Sociale ce consolideaza cele 54 de categorii de prestatii sociale existente.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Guvernul a adoptat, in iunie, proiectul de lege-cadru a asistentei sociale, prin care beneficiile sociale sunt grupate in patru categorii: prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala, sustinerea copilului si familiei, sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, asistenta pentru situatii deosebite.

Legea asistentei sociale este in dezbatere, in procedura de urgenta, la Senat, acest for fiind prima Camera sesizata.

Pe de alta parte, potrivit FMI, inspectiile sociale au produs rezultate semnificative, numarul de persoane ce beneficiaza de ajutoare de incalzire reducandu-se la jumatate in 2011.

Executivul a aprobat, recent, Ordonanta de Urgenta nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece prin care s-a stabilit acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei pentru familiile ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si pentru persoanele singure ale caror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei.

Practic, ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate inlocuiesc subventiile guvernamentale la energia termica.

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a aratat ca aproximativ 330.000 de cetateni vor beneficia in sezonul 2011 - 2012 de ajutoare la incalzire.

Raportul publicat de FMI a fost elaborat dupa cea de-a doua misiune de evaluare a expertilor institutiei, care a avut loc la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august. Din delegatie au facut parte si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Urmatoarea misiune a expertilor internationali se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 885 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

600.000 de locuri de munca noi?

Astia de la FMI sunt dushi rau! Bat campii! Doar au fost reinregistrate unele contracte care nu mai corespundeau cu noul cod!
Someri in Romania sunt 1 200 000 de totzi, produsi exact de la forfetar incoace!

 

Nokia 1% si toate masurile FMI doar 0,8%?

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor