Recomandari surpriza de la FMI - De ce s-a razgandit asupra viitorului Romaniei

Luni, 25 Iunie 2012, ora 15:19
6092 citiri
Recomandari surpriza de la FMI - De ce s-a razgandit asupra viitorului Romaniei
Foto: mysanantonio.com

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat cea de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 519,4 milioane euro, iar reprezentantii institutiei creditoare au facut cateva recomandari tarii noastre, unele din ele fiind total diferite fata de cele din anii trecut.

Astfel, FMI a sfatuit Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa nu influenteze foarte mult cursul valutar, astfel ca ea "ar trebui sa limiteze interventiile pe piata valutara, atat timp cat impactul slabirii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest", potrivit directorului adjunct al FMI, Nemat Shafik.

FMI: Sistemul bancar din Romania, vulnerabil la criza din Europa

Aceasta recomandare este o abordare total diferita a problemei devalorizarii leului, avand in vedere ca, pana acum, FMI recomanda un curs stabil, indiferent de situatia economica a Romaniei, asa cum subliniaza analistul Ilie Serbanescu.

"Pe mine ma mira aceasta recomandare, deoarece pana acum FMI milita pentru un curs relativ fix, indiferent de ciclul economic, adica chiar daca vine recesiunea, sa nu fie folosita devalorizarea leului pentru ajustare. De aceea s-a aruncat pana acum toata ajustarea pe politica fiscal-bugetara, adica pe Guvern, iar BNR nu a facut nimic.

La aceasta situatie s-a ajuns pentru ca s-a gasit un Executiv care sa permita asa ceva, pentru ca altfel i s-ar fi spus ca nu ne aflam in zona euro, deci nu suntem obligati sa luam aceasta masura si BNR ar fi folosit cursul pentru ajustare. Recomandarea Fondului este un semn ca devalorizarea reprezinta singura solutie pentru noi si ca pogramul FMI de ajustare fiscala a esuat", a subliniat acesta, pentru Ziare.com.

Insa interventiile BNR pe curs ar putea avea ca scop contracararea unor anumite miscari speculative, avand in vedere ca banca centrala nu face miscari pentru a schimba ceva fundamental in raportul leu/euro, care este, in esenta, o rezultanta intre cererea si oferta de moneda.

"Intr-un fel, FMI spune sa fie lasat cursul liber, sa se formeze in mod natural, sa nu fie afectat in mod artificial, insa BNR are si o atributie in ceea ce priveste stabilitatea financiara a Romaniei si de aceea are voie sa intervina atunci cand considera ca pe piata intervin elemente speculative", a explicat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Care este situatia sistemului bancar din Romania

De asemenea, Fondul a avertizat ca sistemul bancar din Romania este inca foarte vulnerabil la criza din Europa, atragand atentia mai ales asupra creditelor neperformante, in numar mare la bancile din tara noastra.

"Nivelul creditelor neperformante este ingrijorator de mare, depasind 16% din totalul creditelor. Acest sistem se dezvolta ca un fel de tumoare si s-a ajuns la concluzia ca volumul este mult mai mare decat in alte tari. El continua sa creasca, ceea ce e foarte grav. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza creditelor luate cu buletinul de catre popualtie, insa si la companii exista unele probleme", a sustinut Ionel Blanculescu.

El a tinut sa precizeze ca exista o "industrie neagra", care se dezvolta din ce in ce mai mult, si anume aceea a cererilor de insolventa, avand in vedere ca tot mai multe companii vor sa se protejeze astfel de creditori.

"Companiile profita de aceasta lege, se duc in reogranizare judiciara sau chiar in faliment, pentru a scapa de bancile la care s-au imprumutat si este un fenomen in acest moment, deoarece firmele care au credite prefera sa intre in insolventa si in loc sa dea, de exmplu, 3 milioane de euro inapoi la banci, rezolva situatia cu 500 de mii de euro, ele au scapat, insa bancile raman cu pierderea", a avertizat analistul.

Pentru a evita acest lucru, Consiliul consultativ al mediului de afaceri a propus ca inainte de deschiderea procedurii sa se faca o expertiza, iar daca aceasta spune ca insolventa e artificiala, atunci judecatorul sa declanseze procedura penala impotriva vinovatilor, pentru a opri aceasta industrie neagra, care afecteaza grav bancile, potrivit lui Blanculescu, care este si secretar in cadul acestui Consiliu.

Insa Ilie Serbanescu considera ca situatia sistemului bancar trebuie rezolvata doar intre creditor si debitor, fara ca sa aiba implicatii majore la nivel macroeconomic.

"Trebuie sa ii lasi pe cei care au facut creditele si pe cei care le-au dat intr-un mod nesabuit sa suporte consecintele. Insa nu mi se pare corect ca economia si oamenii care n-au credite sa suporte aceasta povara, intr-o solidaritate fara rost, care nu trebuie sa exista in capitalism, aceasta este o chestiune de tip comunist", a sustinut acesta.

Privatizarea si listarea companiilor pe bursa continua

FMI a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste sectoarele energetic si transporturi, unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata. In acest sens, "ar trebui sa fie intensificate eforturile de restructurare si privatizare a intreprinderilor de stat", au spus cei de la FMI.

Insa listarea pe bursa a companiilor ar trebui facuta doar avand ca scop refinantarea si, in plus, ar trebui vandute doar cate actiuni sunt necesare acoperirii sumei respective, nu un pachet de 10-15% din actiuni, asa cum s-a facut la Transelectrica, potrivit lui Blanculescu.

"Trebuie continuata restructurarea, insa nu are cine sa o faca. Daca s-ar dori intr-adevar acest lucru, s-ar face o licitatie internationala, ar achizitiona serviciul de la o firma de specialitate cu renume, astfel ca totul sa se faca intr-un mod corect si transparent", a sustinut analistul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#recomandari FMI Romania, #transa imprumut FMI Romania, #FMI sistem bancar Romania, #FMI privatizare companii stat, #FMI interventii curs valutar , #FMI