Seful Fondului Proprietatea: Un nou acord cu FMI este benefic pentru Romania

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:37
2132 citiri
Seful Fondului Proprietatea: Un nou acord cu FMI este benefic pentru Romania
Foto: Fondul Proprietatea

Economia Romaniei se va imbunatati in acest an, iar un nou acord cu Fondul Monetar International ar putea fi foarte benefic, este de parere Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si administratorul Fondului Proprietatea.

"Perspectivele economice ale Romaniei sunt incurajatoare, intrucat tara a inregistrat progrese considerabile in ultimii cativa ani. Romania este acum bine pozitionata pentru a depasi media de crestere economica din UE in 2013. Din pacate, starea generala de spirit in randul publicului larg cu privire la economie este inca negativa, in ciuda redresarii incepute in 2011 si care a continuat in 2012", a precizat Konieczny, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, situatia macroeconomica a tarii este foarte solida, Romania avand o datorie publica scazuta, de 33,3% din PIB, comparativ cu Republica Ceha (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), fiind cu mult sub media din Uniunea Europeana, de 82,5%.

"Tara are, de asemenea, rezerve valutare substantiale si a reusit sa mentina sub control deficitul bugetar si deficitul de cont curent. Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piata de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul Romaniei era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, si 228 pentru Italia", a precizat seful Fondului Proprietatea.

Romania are si un alt avantaja in fata tarilor similare din regiune, si anume nivelul de impozitare relativ scazut, a mai spus acesta.

Luand in considerare aceste date, Konieczny se asteapta la o schimbare pozitiva in evolutia economica a tarii in urmatoarele 12 luni. "In ultimii doi ani economia a fost impulsionata in principal de exporturi (desi cresterea in acest domeniu a incetinit in 2012, din cauza problemelor din zona euro) si de productia industriala. Totusi, acesti factori nu mai pot sustine economia in 2013 si ar trebui sa fie inlocuiti de consumul intern si de investitii", a subliniat el.

Redresarea consumului, inceputa in 2012, ar trebui sprijinita de cresteri salariale, inclusiv a celor din sectorul public, precum si de o rata scazuta a somajului, care sa se reflecte intr-o imbunatatire a asteptarilor pietelor financiare.

De ce avem nevoie de FMI

Konieczny sustine, insa, ca exista inca riscuri, iar un nou acord al Romaniei cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana ar fi benefic, mai ales ca avem de returnat, doar in 2013, peste 5 miliarde de euro acestor institutii financiare.

Seful Fondului Proprietatate spune ca sunt trei motive pentru care Romania ar trebui sa aiba un acord cu FMI:

1. Rreprezinta o plasa de siguranta, care ar proteja tara de orice crestere a riscurilor financiare internationale (care in caz contrar pot aduce o crestere a costurilor de finantare bugetara);

2. Va asigura adoptarea unor reforme necesare in sectoarele-cheie, inclusiv cel al energiei si al transporturilor;

3. FMI s-a dovedit un agent al schimbarii pozitive si inspira incredere in randul investitorilor in privinta indeplinirii reformelor.

Managerul FP este de parere ca si listarea pe bursa a marilor companii de stat ar ajuta la dezvoltarea pietei de capital locale, care este inca prea mica pentru o tara de asemenea dimensiune.

Majoritatea parlamentara ar trebui sa avantajeze reformele

Potrivit lui Konieczny, din punct de vedere politic, conflictele legate de anul electoral au afectat tara si economia in 2012.

"Romania are acum un guvern cu o majoritate parlamentara confortabila in spate, fapt care ar trebui sa permita concentrarea asupra reformelor. Singurul risc pe care il vedem in aceasta zona este tocmai acest sprijin parlamentar impresionant, care ar putea reduce presiunea asupra Guvernului pentru implementarea unor reforme necesare", a comentat seful FP.

Pe de alta parte, el nu crede ca exista un risc din punctul de vedere al destramarii zonei euro, nici in acest an, nici in viitorul apropiat, ci, dimpotriva, tarile din uniunea monetara sunt, la randul lor, pe cale de a relua cresterea economica.

"In ansamblu, credem ca economia Romaniei va creste cu mai mult de 1% in acest an, in timp ce leul ar trebui sa se intareasca in fata euro. Daca fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele, credem ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana", a conchis Konieczny.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Greg Konieczny acord FMI, #Greg Konieczny crestere economica Romania , #FMI