Ziare.com

Sfaturile FMI pentru BNR: Reducerea dobanzii nu este recomandata

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 23:48

   

Sfaturile FMI pentru BNR: Reducerea dobanzii nu este recomandata
Fondul Monetar International sustine ca, in acest moment, nu este recomandata o continuare a relaxarii politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei, fie ca este vorba de reducerea dobanzii de politica monetara fie de diminuarea rezervelor minime obligatorii.

"Dobanda de politica monetara se afla la un nivel minim record. Si inflatia se afla la un nivel minim record, dar prognoza BNR, ca si a noastra, arata ca inflatia va creste mai tarziu in acest an, de aceea reducerea dobanzii nu este recomandata", a declarat, marti, Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania, in cadrul unei teleconferinte referitoare la aprobarea, de catre board-ul FMI, a primelor doua evaluari ale acordului cu Romania.

FMI critica ajutorul pentru transportatori: Trebuie deplin compensat cu alte masuri

Ea a spus ca, pe langa factorii interni, BNR ar trebui sa tina cont in deciziile sale si de volatilitatea la nivel global.

In privinta rezervelor minime obligatorii, reprezentantul FMI accepta faptul ca, in Romania, acestea se afla cu mult peste cele din celelalte tari din Uniunea Europeana, dar, din cauza mediului extern, nici reducerea rezervelor nu este recomandata.

"Intelegem motivatia bancii centrale de a reduce, in timp, rezervele minime obligatorii dar, asa cum am punctat si in raport, reducerea trebuie operata gradual, luand in considerare si mediul extern. De fapt, am inteles ca BNR a tinut, deja, cont de aceste aspecte", a mai spus Andrea Schaechter.

Banca Nationala a Romaniei a decis, in data de 28 martie 2014, mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si a rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele in lei si 18% pentru cele in valuta.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 710 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sfaturile FMI pentru BNR:

"Noi am mai avea sfaturi, da' voi nu mai avetzi gashte..."

 

Asta ar fi de reprosat guvernului Ponta.

Faptul ca asculta fara impotrivire de FMI. Toate tarile UE abia stau in 3% deficit iar FMI impune Romaniei 2,2%. Si Ponta accepta. Ce putere economica suntem noi sa ne angajam intr-un asemenea plan?? Pentru ca asta inseamna introducerea de accize, tinerea dobanzilor mari, etc,etc..
Domnu' Ponta, mai zicetile si nu..mama lor de go... Ca sa mearga economia mai repede nu trebuie sa saraciti populatia.

 

@Marin2134

- pai , fara banii alora , cum cashtiga alegerile ??? :o)Platforma pentru solutionarea online a litigiilor