Soarta bugetarilor, a pensionarilor si a leului atarna de vizita FMI

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 18:24
3183 citiri
Soarta bugetarilor, a pensionarilor si a leului atarna de vizita FMI
Foto: Daylife

Stabilitatea leului, reluarea creditarii si plata salariilor si a pensiilor depind de vizita Fondului Monetar International in Bucuresti, delagatia institutiei urmand sa stabileasca daca Romania merita sa primeasca cea de-a treia transa a imprumutului, de 1,5 miliarde de euro.

Din acesti bani, 750 de milioane de euro ar urma sa ia drumul Bancii Nationale a Romaniei, urmand a fi utilizati pentru sustinerea leului la un nivel sanatos pentru economia tarii, dar si pentru a reporni creditarea, una dintre marile problemele ale mediului de afaceri, in acest moment.

Cealalta jumatate din suma de la FMI, ar trebui folosita de Ministerul de Finante pentru a acoperi deficitul bugetar, inclusiv plata salariilor bugetarilor si a pensiilor.

In timpul vizitei din Bucuresti, intre 28 octombrie - 9 noiembrie, oficialii FMI vor fi insotiti si de cei ai Uniunii Europene si Bancii Mondiale. De altfel, in urma vizitiei, urmeaza a se determina si daca Romania va primi si imprumutul de 1 miliard de euro, din partea Comisiei Europene.

"Misiunea FMI va evalua evolutia economica recenta a tarii si va discuta cu autoritatile economice despre obiectivele pentru anul viitor, dar si despre masurile si reformele structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste obiective", declara Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, inainte de vizita.

FMI vrea sa vada bugetul pe 2010

Desi institutia financiara internationala a fost de acord sa evalueze performantele Romaniei pe baza datelor de la 30 septembrie, una dintre conditii este realizarea unui proiect de buget pentru anul viitor.

Astfel, in afara de intalnirilor cu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, si Gheorghe Pogea, ministrul propus pentru Finante, delegatia comuna a celor trei institutii se vor intalni si cu reprezentantii celor trei mari partide din Romania, PSD, PNL si PD-L.

Comisia Europeana a avertizat deja ca urmatoare transa programata pentru ultimul trimestru din acest an nu va putea fi platita decat dupa ce bugetul pentru 2010 va fi aprobat si daca acesta va include reducerile de cheltuieli bugetare cerute si programul de reforma.

Deocamdata, Romania a reusit sa se incadreze, in mare parte, in parametri impusi de FMI, avand un deficit bugetar de 5,1 procente din produsul intern brut, sub nivelul negociat, de 5,4 procente din PIB.

Pentru sfarsitul acestui an, Romania trebuie sa se respecte deficitul bugetar de 7,3% din PIB, urmand ca, anul viitor, acesta sa scada pana la 5,9%.

Printre conditiile impuse de FMI se numara si aprobarea legii pensiilor, a salarizarii si cea a responsabilitatii fiscale. Potrivit premierului in exercitiu, Emil Boc, daca Parlamentul isi va face datoria, Romania nu va fi nevoita sa renegocieze acordul cu institutia financiara internationala.

De asemenea, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca exista, inca, riscul ca plata celei de-a treia transe sa fie amanata, din cauza faptului ca nu au fost luate toate masurile legislative necesare, chiar daca tintele macroeconomice au fost indeplinite.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a spus ca Romania nu va cere mai multi bani, in cadrul negocierilor, ci doar amanarea unor termene pentru aprobarea legii pensiei si a responsabilitatii fiscale, care ar fi trebuit aprobate pana pe 31 decembrie.

Ce se intampla daca nu primim banii

Romania are nevoie, pana la sfarsitul acestui an, de 3,5 miliarde de euro, pentru acoperirea deficitului bugetar, prin urmare pentru a plati salarii, pensii, asistenta sociala si alte obligatii.

De altfel, in ciuda cerintei FMI de a se reduce cheltuielile cu personalul, acestea s-au majorat cu 9,2 procente, in primele noua ale anului, din cauza lipsei un control adecvat la nivelul autoritatilor locale.

Potrivit sefului statului, daca FMI si UE iau decizia de a amana acordarea banilor de care avem nevoie, Ministerul Finantelor ar fi nevoit sa imprumute doua miliarde de euro de pe piata interna, in loc de un miliard de euro, in conditiile in care bancile cer dobanzi foarte mari.

De asemenea, in lipsa acestor bani, exista riscul ca o parte si salarii, pensii si ajutoare sociale sa nu fie platite, iar unele investitii sa fie amanate.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#vizita FMI Romania, #renegociere acord FMI, #Fondul Monetar International , #FMI