Statul e dator vandut. Ne paste falimentul?

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 07:30
4529 citiri
Statul e dator vandut. Ne paste falimentul?
foto: 1235.ro

Statul datoreza mediului privat 1,5 miliarde de euro. Un profesor de la Harvard atrage atentia asupra riscului de faliment al Romaniei. Ce legatura este intre cele doua stiri?

Celebrele arierate, datoriile statului catre mediul privat, l-au fortat pe Sebastian Vladescu sa ceara derogari peste derogari de la FMI. Presanta cifra a deficitului nu se putea realiza in situatia in care statul si-ar fi platit darile catre mediul privat. Pentru o transa de la FMI s-au redus salarii, s-au trimis oameni in concediu fara plata si s-au inventat taxe peste noapte. De asemenea, Codul Fiscal s-a modificat la jumatatea drumului.

Toate au fost facute, pentru ca finantele lui Vladescu sa treaca la potou cursa de 20 de miliarde de obstacole. Se invoca un principiu al solidaritatii, de care romanii trebuie sa dea dovada. Chiar si cu riscul saracirii lor, cetatenii trebuie sa-si plateasca fiecare banut la stat, la termenii prevazuti. Contribuabilii sunt amenintati prin amenzi usturatoare, daca nu vin cu bani si cu declaratiile de venit la ghiseu.

Cele mai mari datorii ale statului sunt catre farmacii, vreo 600 milioane de euro. Bani pentru salariile medicilor nu sunt, pentru medicamente compensate alergi prin tot orasul, spitalele sunt subnutrite. Si-atunci pe ce se duc banii nostri, platiti la CAS?

Invocarea elefantului si a grasului care stau peste pipernicitul de mediu privat pare o gluma sinistra. O gluma sinistra, pentru ca vine din partea unor reprezentanti ai statului, Vladescu si Basescu. Elefantul gras, nu cumva este statul, care practic sufoca activitatea economica? Avem un guvern de dreapta care incurajeaza initiativa privata sau ne-am ales cu o strutocamila care doar baga mana in buzunare fara sa-i pese de nimeni? Sa ne asteptam si la stergerea datoriilor imense ale companiilor de stat catre fondurile de asigurari sociale?

Acum, pentru acoperirea deficitului, ne imprumutam, ca tara, de pe unde apucam. De la FMI, de pe la Comisia Europeana sau de pe la bancile care, inca, mai au dare de mana. In mediul de productie previziunile sunt mai mult decat sumbre. Fabrica Ford de la Craiova nu poate produce la nivel maxim, pentru ca nu are cai de transport a marfii. Si-atunci la ce bun atata zbatere cu programul "Rabla?". Nu faceam mai bine o cale ferata, utila americanilor? Ca doar nu i-am adus in Romania sa ne mandrim ca avem si noi americanii nostri.

Mediul privat nu are timp sa rasufle. De relaxare fiscala nici nu poate fi vorba. Iar, vremurile in care Emil Boc ne amagea cu o cota unica de 10 la suta sunt deja apuse. Dinspre consumator, nu vin semne incurajatoare. Deci, de unde sa vina atat de asteptata crestere economica? Cea care sa ne permita sa ne platim datoriile.

Nu e greu de observat ca Romania sta pe un teren extrem de fragil. Chiar presedintele Basescu vorbea, la un moment dat, de suveranitatea tarii. Kenneth Rogoff, profesor la Harvard bate campii sau acestia sunt batuti de altii? Sau suntem sub spectrul falimentului in cativa ani?

Va trece perioada in care vom lua transe, fiind nevoiti sa mai dam si inapoi. Va trebui sa platim si pensii si salarii, ba chiar datoriile catre mediul privat. Pe deasupra, nu ne iarta nici dobanzile datorate organismelor creditoare. Vom cere insolventa si vom intra in lichidare juridica? Intrebarea este, cine va fi lichidatorul?

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#faliment datorii stat, #arierate datorii stat, #deficit Vladescu salarii, #FMI Harvard profesor , #FMI
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Cea mai rapida cale de a ne autodistruge este tocmai programul propus d coalitia PSD-PC-PNL -- revenirea la TVA 19 % , renuntarea la taierea din salariile bugetarilor ,