Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Surse: FMI accepta un deficit mai mare, dar nu renunta la majorarea taxelor

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 14:52
1220 citiri
Surse: FMI accepta un deficit mai mare, dar nu renunta la majorarea taxelor

Fondul Monetar International va accepta un deficit bugetar mai mare pentru Romania, iar majorarea taxelor ramane o posibilitate, a declarat miercuri, pentru Reuters, o sursa din apropierea discutiilor.

In cadrul programului de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI, Romania s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 5,0 procente din Produsul Intern Brut in 2010, de la 7,2 procente din PIB in 2009. Insa, cele mai recente date economice dezamagitoare si instabilitatea financiara crescuta sugereaza ca guvernul de la Bucuresti va cere o pasuire de la FMI.

"Cu siguranta vom vedea o revizuire a tintei de deficit bugetar. Conditiile externe s-au inrautatit si, in consecinta, si anumiti indicatori macroeconomici", a declarat sursa, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, refuzand insa sa precizeze cat de mult va fi majorata tinta de deficit.

O misiune a FMI se afla in Romania pana la data de 7 mai pentru a revizui programul de imprumut iar presa locala a informat miercuri ca exista posibilitatea majorarii taxelor a crescut in conditiile in care economia performeaza sub asteptari, ceea ce afecteaza veniturile la buget. Intrebat daca Romania va majora taxele, sursa citata de Reutes a declarat "ar putea fi mai multe alte optiuni". Posibilitatea majorarii taxelor a afectat atat lleul cat si principalii indici bursieri.

"Cred ca posibilitatea majorarii taxelor este doar o modalitate prin care FMI vrea sa impinga guvernul sa adopte reforme structurale", a declarat Raffaella Tenconi, economist sef la Wood&Co, Praga.

"Nu cred ca FMI vrea majorarea taxelor, insa ofera guvernului de la Bucuresti doua optiuni neplacute pentru a-l obliga sa adopte reforme", a adaugat Raffaella Tenconi.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deficit bugetar FMI, #conditii FMI , #FMI