Tara din UE care vrea sa achite anticipat creditul de la FMI: Nu suntem ca Grecia

Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:44
8317 citiri
Tara din UE care vrea sa achite anticipat creditul de la FMI: Nu suntem ca Grecia
Foto: Twitter/IMF

Portugalia vrea sa demonstreze ca situatia sa economica este diferita de cea a Greciei anuntand ca va plati anticipat o transa din imprumutul acordat de Fondul Monetar International (FMI).

Dificultatile elenilor privind incheierea unui acord cu creditorii internationali au provocat ingrijorarea investitorilor si au dus la majorarea costurilor de imprumut ale tarii.

Martin Schulz: Esecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinte dramatice" pentru Grecia

Unii analisti sustin ca Portugalia, care a avut de asemenea nevoie de asistenta financiara, ar putea deveni vulnerabila in cazul in care problemele Atenei se extind.

Dar Ministerul de Finante de la Lisabona a anuntat luni ca va plati anticipat luna aceasta aproape doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) catre FMI, transmite AP.

In martie, Portugalia a rambursat anticipat FMI aproximativ 6,6 miliarde de euro, datorita nivelului scazut al randamentelor obligatiunilor guvernamentale si redresarii economiei.

Situatia Portugaliei

Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI in cadrul planului de asistenta internationala in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011 de creditorii internationali.

Lisabona a renuntat la ultima transa din acest program in valoare de 2,6 miliarde de euro.

Prin rambursarea anticipata a creditului de la FMI, Portugalia spera sa urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut si-a anuntat intentia de a rambursa noua miliarde de euro din creditul de 22,5 miliarde de euro acordat de FMI.

Tara care si-a platit mai devreme creditul de la FMI: Cum a reusit si cat a economisit

De altfel, a fost prima tara din zona euro care a decis sa puna capat, in luna decembrie 2013, planului de asistenta care a salvat-o de la faliment in urma cu trei ani.

Portugalia a finalizat programul de redresare in luna mai 2014 renuntand, la fel ca si Irlanda, la o linie de credit preventiva oferita de FMI.

Conform datelor Eurostat, in ritm anual PIB-ul Portugaliei a inregistrat un avans de 1,4% in primul trimestru din 2015, dupa o expansiune de 0,6% in ultimele trei luni din 2014.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Portugalia FMI, #Portugalia plata anticipat FMI, #Portugalia bani avans FMI, #tara bani avans FMI, #Portugalia imprumut avans FMI, #Portugalia , #FMI