Ucraina primeste un ajutor consistent din partea FMI: 17 miliarde de dolari. Rusia a fost de acord

Joi, 01 Mai 2014, ora 10:47
2311 citiri
Ucraina primeste un ajutor consistent din partea FMI: 17 miliarde de dolari. Rusia a fost de acord

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri seara, un imprumut in valoare de 17,1 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Decizia vine in contextul in care tensiunile militare si politice dintre Kiev si Kremlin escaladeaza tot mai mult, informeaza BBC.

Criza din Ucraina: SUA au dovezi ca Rusia ii controleaza pe separatisti - "Am interceptat ordinele"

Imprumutul este conditionat de o serie de reforme, inclusiv cresterea taxelor si a preturilor la energie, in special pentru populatie, care primeste subventii substantiale.

Banii, acordati in transe

Ucraina va primi foarte curand 3,2 miliarde de dolari, iar ceilalti bani vor fi virati in mai multe transe, in urmatorii doi ani.

Seful FMI, Christine Lagarde, a mentionat ca institutia pe care o conduce va verifica periodic modul in care Guvernul de la Kiev isi indeplineste obligatiile asumate.

In martie, Ucraina a marit preturile la gaze cu 50%, pentru a se supune conditiilor Fondului. De asemenea, a fost de acord sa inghete salariul minim.

Imprumutul a fost aprobat de board-ul FMI, inclusiv de reprezentantul Rusiei, si va debloca si un ajutor venit din partea altor creditori internationali, precum Banca Mondiala, Canada, Uniunea Europeana si Japonia.

In decembrie 2013, Guvernul de la Kiev a semnat o intelegere cu Rusia, prin care urma sa primeasca un imprumut de 15 miliarde de dolari, insa ajutorul a fost retras de Moscova dupa ce Viktor Ianukovici a fost demis din functia de presedinte al Ucrainei de catre Parlament.

Mai mult, gigantul rus Gazprom sustine ca vecinii trebuie sa achite datorii in valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru gazul livrat in 2013 si in primul trimestru din 2014.

Tensiuni in crestere

Presedintele interimar ucrainean Aleksandr Turcinov a anuntat, miercuri, ca armata tarii este in stare de alerta intrucat exista pericolul real al unei invazii a Rusiei.

Ucraina: Armata e in stare de alerta, se asteapta ca Rusia sa declanseze un razboi terestru

"Inca o data ma intorc la pericolul real ca Federatia Rusa sa inceapa un razboi terestru in Ucraina", le-a spus Turcinov guvernatorilor regionali.

Rusia sustine ca nu are in plan o invazie a estului Ucrainei, dupa anexarea peninsulei Crimea, in martie, insa Turcinov considera ca nu exista motive ca armata sa iasa din starea de alerta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ucraina imprumut FMI, #Ucraina bani FMI, #Ucraina FMI , #FMI