Vosganian: FMI vrea sa determine Romania sa ceara un nou imprumut

Miercuri, 04 August 2010, ora 18:15
1323 citiri
Vosganian: FMI vrea sa determine Romania sa ceara un nou imprumut
Foto: Arhiva

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, crede ca reprezentantii Fondului Monetar International au drept tinta un nou acord si un nou imprumut consistent pentru Romania, acesta fiind si motivul pentru care au laudat actualul Guvern, dupa terminarea misiunii din Bucuresti.

"Noi ne uitam la FMI, dar el chicoteste si are suficiente motive sa ne ducem de-a berbeleacul, ca sa luam un nou imprumut", a declarat Vosganian, la Realitatea TV.

"Noi le-am zis ca suntem ingrijorati, pentru ca nu Guvernul Boc trebuie sa dea banii inapoi. Este un Guvern mort. O sa vina altii care trebuie sa plateasca. Guvernarea dezastruoasa o sa conduca la un nou imprumut", a adaugat politicianul.

Potrivit spuselor sale, este imposibil ca Romania sa inregistreze o crestere economica de 2 la suta in 2011, asa cum a estimat FMI, din cauza faptului ca investitiile sunt doar la o treime fata de anul anterior.

"Le-am spus ca avem cel mai mic numar de salariati din ultima jumatate de secol. Nu cumva dumneavoastra alimentati aceste asteptari ca sa cerem un nou imprumut? Mi-au raspuns ca e tarziu si trebuie sa mearga la o alta intalnire", a explicat Vosganian.

Politicianul crede ca FMI vrea ca Romania sa aiba un nou imprumut deoarece, in timpuri de crestere economica, nici o tara nu are nevoie de serviciile sale si institutia este nevoita sa se restructureze.

"FMI acompaniaza Guvernul la tambal sau la acordeon. Pentru extern, FMI este un factor de incredere, pentru intern, nu", a declarat Vosganian.

De asemenea, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat crede ca, daca nu va exista crestere economica, salariile nu vor putea reveni la nivelul anterior scaderii de 25 la suta.

In plan politic, pentru lunile urmatoare, Vosganian crede ca cel mai posibil scenariu ar fi incurajarea unei motiuni de cenzura de catre presedintele Traian Basescu, care sa duca la caderea Guvernului Boc.

"Al doilea scenariu este ca in cadrul PD-L sa se incerce o lovitura de palat, in care cei crescuti la Palatul Cotroceni sa incerce sa faca o schimbare. Traian Basescu are nevoie de o miscare spectaculoasa, altfel va avea soarta PNTCD", a incheiat Vosganian.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Varujan Vosganian FMI, #imprumut FMI , #FMI