Ajutor nesperat pentru Ucraina: O super-putere din Europa ii intinde mana in problema gazului

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:59
5602 citiri
Ajutor nesperat pentru Ucraina: O super-putere din Europa ii intinde mana in problema gazului

Germania ar putea furniza Ucrainiei gaze naturale in cazul in care gigantul rus Gazprom va decide sa sisteze alimentarea tarii cu aceasta resursa.

Companiile nemtesti RWE si E.on pregatesc un plan pentru a interveni in caz de urgenta, noteaza cotidianul Der Spiegel, preluat de Business Insider.

"Daca va fi nevoie, traseul gazelor naturale prin conducte poate fi inversat, astfel ca rezervele Germaniei vor traversa Cehia si Slovacia si vor ajunge direct in Ucraina. Datorita unei ierni blande, tara noastra are o cantitate uriasa de gaze naturale in plus, astfel ca ar putea asigura cantitatea necesara Kievului, chiar si pe termen lung", au transmis jurnalistii germani.

Gazprom a avertizat ca daca Ucraina nu isi plateste datoria, atunci va creste pretul gazelor naturale sau le va sista complet.

Totusi, Kievul a semnat deja o intelegere preliminara cu RWE in 2012 pentru furnizarea gazelor naturale. Pana acum, compania germana s-a angajat sa livreze o cantitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

Chiar daca Germania ia 35% din cantitatea necesara de gaze naturale din Rusia, RWE se alimenteaza din Olanda si Norvegia.

Polonia acuza: Dependenta Germaniei de gazul rusesc, o amenintare pentru Europa

In prezent, Ucraina isi acopera jumatate din consum de la vecinii din est.

Gazprom, primele amenintari

Ministrul Energiei de la Kiev, Yuri Prodan, a anuntat ca Gazprom va mari cu 37% pretul gazelor naturale livrate Ucrainiei, incepand din trimestrul al doilea.

In consecinta, statul ucrainean va plati 368,5 dolari pe mia de metri cubi pentru aceasta resursa.

Rusia da o lovitura dura Ucrainiei: Cu cat va majora pretul gazelor naturale (Video)

Anul trecut, Rusia a fost de acord sa ofere un discount Ucrainiei, pretul convenit atunci fiind de 268 dolari pe mia de metri cubi.

Insa dupa indepartarea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte si dupa interventia militara din Crimeea, Moscova s-a razgandit, iar Gazprom a amenintat ca ar putea sista in totalitate furnizarea gazelor naturale, din cauza datoriei pe care Kievul inca nu a achitat-o.

Potrivit gigantului energetic rus, ar fi vorba de 1,89 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Germania gaze naturale ucraina, #Rusia gaze naturale ucraina, #furnizare gaze naturale Ucraina, #gaze naturale Ucraina , #gaz
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
"Imperiul" lui Putin trebuie sabotat
Poza Constant
Constant
rank 5