Amanarea liberalizarii pretului la gaze: Inca un esec pentru guvernarea din Romania?

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 14:32
3441 citiri
Amanarea liberalizarii pretului la gaze: Inca un esec pentru guvernarea din Romania?
Foto: Arhiva

Amanarea liberalizarii preturilor la gaze ar putea reprezenta un nou esec al guvernului din Romania, insa, pentru consumatori, ar putea fi un moment de respiro inainte de scumpiri, timp in care ar trebui gasite solutii pentru protejarea categoriilor dezavantajate, potrivit specialistilor in domeniu.

Liberalizarea pretului la gaze naturale ar trebui sa aiba loc in mai multe etape, conform acordului semnat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Astfel, de la 1 iulie, pretul pentru consumatorii casnici ar trebui sa se majoreze cu 8 la suta, iar, de la 1 octombrie, cu alte 2 procente. De asemenea, in 2014, ar trebui sa existe patru trepte de crestere a pretului la gaze in urma liberalizarii, la 1 ianuarie (2%), la 1 aprilie (2%), 1 iulie (3%) si 1 octombrie (3%). Finalizarea liberalizarii preturilor pentru consumatorii casnici este prevazuta de abia in 2018, in rate de 12 la suta pe an.

Un calendar similar exista si pentru consumatorii industriali, pentru acestia preturile crescand deja de la 1 aprilie 2013 cu 5 procente.

Unul din motivele realizarii liberalizarii preturilor la gaze in trepte este necesitatea de adaptare a populatiei la preturile mai mari. Totusi, potrivit analistilor, sase luni in plus sau in minus la inceperea programului nu va ajuta consumatorii.

"Aparent, guvernul protejeaza consumatorul cu aceasta amanare. Dar, in realitate, dupa sase luni, o sa fie aceeasi problema. Nu o sa fie un consumator mai bogat, mai solvabil", a declarat Jean Constantinescu, expert in energie, pentru Ziare.com. "Trebuie sa gasim o solutie pentru consumator, si atunci nu mai avem nevoie de gradualizare", a adaugat acesta.

De altfel, insasi ideea liberalizarii in multe etape era sortita esecului, potrivit lui Constantinescu.

"Toata aceasta tehnica a gradualizarii trebuia sa ajunga aici, sa nu se tina guvernul de cuvant cu programul. Insasi ideea am criticat-o. Gradualizarea nu rezolva nimic. Pune gradual povara pe cetatean, dar, intre timp, nu se gaseste o solutie. Pentru mine este doar o confirmare ca ne apropiem de un esec cu aceasta politica a gradualizarii", a comentat specialistul. Constantinescu este de parere ca amanarea inceperii programului cu alte sase luni este doar o "fuga de rezolvare" a problemelor.

Amanarea, fara sens

Pe de alta parte, expertul in energie si mediu Ionut Purica sustine ca nu se poate lua o decizie in privinta amanarii sau aplicarii programului de liberalizare in absenta unor modele de scenarii care sa arate ce impact ar exista asupra consumatorilor, fie industriali sau casnici.

"Noi suntem intr-un context in care dinamica este foarte puternica, or noi nu avem inca niste modele de simulare a diverselor tipuri de scenarii posibile, astfel incat sa stim daca liberalizam piata acum ce se va intampla, daca mai astept sase luni ce efecte pot sa fie?", a spus Purica, pentru Ziare.com.

In plus, acesta este de parere ca nu poate exista o piata libera daca nu este si stabila, iar stabilitatea inseamna existenta unei puteri de negociere comparabile intre vanzatori si cumparatori.

Avand in vedere ca Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, a recomandat deja guvernului sa nu amane liberalizarea si sa respecte programul agreat, Purica sugereaza invocarea Tratatului de la Lisabona, in care se vorbeste despre competitivitatea industriei. "Poti sa spui ca ma pregatesc sa liberalizez in momentul in care liberalizarea va duce la efecte benefice", a explicat Purica.

In caz contrar, efectul liberalizarii, respectiv majorarea pretului pentru consumatori, va conduce la scaderea de cumparare a acestora si, ulterior, la scaderea consumului, lucru ce ar afecta economia. In cazul consumatorilor industriali, cresterea pretului s-ar putea reflecta in costuri mai mari, companiile fiind nevoite sa ia masuri de genul taierii salariilor, concedierilor sau scaderii investitiilor.

"Orice crestere de pret, in acest context, intr-o economie cu puterea de cumparare cu aproape de trei ori mai mica decat cea din Germania sau Franta, ajunge sa bata niste limite de cumparare. De exemplu, cresterea pretului energiei in Bulgaria a atins o limita a suportabilitatii care a dus lumea pe strada si a cazut guvernul, de unde instabilitate, rating mai prost, costuri mai mari pentru credite", a explicat Purica.

Astfel, inceperea programului liberalizarii ar trebui amanata daca, in acest timp, se poate rezolva problema impactului asupra consumatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#amanare liberalizare pret gaz, #crestere preturi gaze naturale , #gaz