Ambasadorul SUA - ce risca Romania daca nu exploateaza gazele de sist

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 22:49
6073 citiri
Ambasadorul SUA - ce risca Romania daca nu exploateaza gazele de sist

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, afirma ca problema de mediu legata de exploatarea gazelor de sist, invocata pentru motivarea atitudinii negative fata de aceasta operatiune, este o falsa problema, intrucat puturile petroliere romanesti folosesc aceeasi tehnologie.

Daca e periculoasa, spune acesta intr-un interviu acordat Ziare.com, inseamna ca ar trebui inchis intreg sistemul energetic romanesc.

"Prima intrebare la care guvernul roman trebuie sa obtina raspuns este: exista gaze de sist in Romania? E posibil sa nu existe. Pentru a afla raspunsul, se foloseste o tehnologie conventionala: se foreaza. Nu e nevoie sa se foloseasca tehnologii neconventionale, nu exista riscuri de mediu mai mari decat cele deja cauzate de miile de puturi existente in Romania. Probabil forarea in vederea explorarii este mult mai sigura decat acele puturi", a afirmat ambasadorul american.

In opinia diplomatului american, romanii trebuie sa-si puna intrebari cu privire la exploatarea gazelor de sist abia dupa ce afla daca exista in tara depozite semnificative, care sa justifice exploatarea.

"Odata aflat raspunsul si daca exista rezerve substantiale de gaze de sist in Romania, atunci poporul roman trebuie sa decida, iar Guvernul trebuie sa raspunda la urmatoarea intrebare: vreti sa platiti de doua ori mai mult decat platesc americanii pentru gazele naturale sau de cinci ori mai mult decat platesc ei pentru gazele importate?.

"Daca vreti sa platiti aceste preturi mari, atunci nu exploatati gaze de sist. Daca decideti ca vreti sa exploatati gazele de sist, atunci trebuie sa gasiti o modalitate de a face acest lucru fara riscuri de mediu", a continuat ambasadorul, subliniind ca in SUA s-au gasit metode "curate" de exploatare, care pot fi implementate si in Romania.

"Procesul atat de controversat se numeste fractionare hidraulica si presupune folosirea apei pentru a scoate gazele. Adesea implica si utilizarea forarii orizontale. Toate aceste procedee presupun riscuri. In SUA, se foreaza anual circa 11.000 de puturi prin fractionare hidraulica, deci avem multa experienta in domeniu", a afirmat Mark Gitenstein.

Ambasadorul american atrage atentia ca majoritatea permiselor de forare acordate in Romania sunt pentru puturi unde se utilizeaza fractionarea hidraulica pentru extragerea petrolului, avand aceleasi riscuri de mediu.

"A te declara impotriva fractionarii hidraulice, cum fac unele persoane, inseamna la fel de bine a renunta la sectorul energetic romanesc si nu cred ca vreti sa faceti acest lucru. Asadar, va trebui sa abordati rational aceste provocari de ordin ecologic. Cred ca ingrijorarile de ordin ecologic sunt indreptatite si trebuie abordate", a incheiat acesta.

Romania amana orice decizie despre gazele de sist

Romania vrea sa puna decizia privind exploatarile de la Rosia Montana si cele ale gazelor de sist in asteptare pana dupa alegerile parlamentare din toamna, pe masura ce pune in balanta imbunatatirea legilor privind mediul inconjurator cu nevoile energetice, a spus prim-ministrul Ponta.

"Vreau sa discut serios aceasta problema anul viitor, in timp ce pastrez ideea de protejare a mediului in minte, pe de o parte, si interesul Romaniei in asigurarea resurselor energetice aditionale, pe de alta parte", a afirmat premierul, potrivit editiei de vineri a Business Week, care preia Bloomberg.

Ponta a continuat spunand ca, "din pacate, interese legitime de mediu si de dezvoltare a afacerilor au fost absorbite in campania politica".

Romania incearca sa gaseasca noi resurse energetice, pentru a reduce dependenta de importul de gaze din Rusia si pentru a compensa pentru un declin natural in productia interna.

Noul Guvern al Romaniei a cerut un moratoriu imediat asupra extractiei de gaze de sist, in programul sau de guvernare, pana cand studiile europene vor arata care este impactul fracturarii hidraulice asupra mediului inconjurator.

Acum cateva luni, au avut loc o serie de proteste, inclusiv in estul Romaniei, confruntat cu o mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului Guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru explorarea potentialelor depozite de gaze de sist din perimetrul Barlad.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#ambasador SUA Chevron, #ambasador SUA gaze de sist, #ambasador SUA exploatare gaze sist , #gaz