Basescu: Romania o poate duce bine si fara gazele rusesti. Tarile din jur au un mare deficit energetic

Luni, 17 Martie 2014, ora 12:32
3823 citiri
Basescu: Romania o poate duce bine si fara gazele rusesti. Tarile din jur au un mare deficit energetic

Presedintele Traian Basescu a subliniat, luni, ca Romania se poate descurca si fara importurile de gaze din Rusia, datorita resurselor bogate si variate de care dispunem. In plus, tara noastra nu sufera de un deficit energetic, asa cum se intampla in cazul altor state din regiune.

"Romania, daca nu mai face importuri de gaze din Rusia, poate foarte bine sa isi duca viata, inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si isi rezolva problema. Asta este situatia cea mai rea, dar Romania are o capacitate energetica mai mare decat propriile ei nevoi. Investitiile in energia eoliana au fost extrem de eficiente. Putem sa ne desfasuram activitatea fara import de gaze din Rusia", a declarat presedintele Traian Basescu, la Adevarul LIVE.

Mai mult, el aminteste ca putem scoate gaze naturale din Marea Neagra in perioada 2018-2020, iar companiile Chevron si Exxon Mobile sunt "determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman"

Basescu: Nu poti sa urasti Romania atat de mult, incat sa nu-i pui steagul langa steagul tau - LIVE

Pe de alta parte, Basescu considera ca Romania trebuie sa dea o sansa Republicii Moldova sa se apropie de Vest, astfel ca "trebuie sa ii substituim nevoile de aprovizionare din Ucraina si Rusia cu aprovizionare de gaze de la noi", mentioneaza presedintele, care aminteste ca resursele neconventionale pot satisface nevoia vecinilor.

"Zona in care se fac prospectiuni pentru gaze de sist este ideala pentru a aproviziona piata R. Moldova cu necesarul de gaze. Trebuie sa putem furniza acestei tari 3-4 miliarde de metri cubi de gaze pe an", a spus Traian Basescu.

Mai mult, el a reiterat ideea ca Uniunea Europeana trebuie sa scape de "acest levier" pe care il foloseste Rusia in interesele proprii, anume livrarea gazelor naturale catre batranul continent.

In concluzie, seful statului mentioneaza ca Bulgaria, Ungaria, Polonia au un mare deficit energetic, iar tara noastra sta mult mai bine la acest capitol.

"Avem resurse in Marea Neagra, resurse in gazele de sist... si le putem folosi", a punctat Traian Basescu.

Cine depinde de gazul din Rusia

Declaratiile presedintelui vin in contextul in care gigantul rus Gazprom a amenintat ca ar putea sista furnizarea Ucrainei cu gaze naturale, tara prin care se asigura tranzitul resursei catre statele membre UE.

Motivul invocat de companie a fost neplata unei datorii de catre Kiev, insa sanctiunea are loc in contextul conflictelor sangeroase din Ucraina, care s-au soldat cu indepartarea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte si fuga lui in Rusia.

In Romania, aproximativ 20% din consumul de gaze a fost acoperit in 2013 prin importuri din Rusia, iar analistii BCR arata ca aceasta cantitate are putea fi acoperita din alte surse, in cazul unui scenariu extrem.

"Daca lucrurile se inrautatesc, pacura si carbunele pot substitui gazele naturale la productia locala de electricitate", sustin specialistii BCR, intr-un raport publicat saptamana trecuta. Mai mult, tara noastra se afla pe locul al treilea in UE in ceea ce priveste independenta energetica.

Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei

Totusi, o analiza realizata de London School of Economics arata ca Romania se afla printre tarile care ar suferi cel mai semnificativ impact in cazul in care Rusia ar decide sa sisteze exporturile de gaze prin Ucraina.

"Bulgaria este singura tara ale caror facilitati de stocare a gazelor nu vor fi suficiente pentru a inlocui importurile prin Ucraina, in timp ce Romania nu are astfel de facilitati, astfel incat nu va putea ajuta Bulgaria.

In schimb, Romania ar avea acces la stocurile Ucrainei, insa acest lucru nu este garantat. Macedonia depinde exclusiv de tranzitul prin Bulgaria pentru a avea acces la rezervele de gaze ale Rusiei. Prin urmare, Bulgaria, Romania si Macedonia se vor confrunta cu deficiente semnificative in ceea ce priveste importurile de gaze", se precizeaza in analiza citata.

London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina

In total, in Uniunea Europeana, gazele rusesti aveau o pondere de peste 30%, potrivit datelor BP Statistical Review of World Energy 2013. Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie si Franta sunt principalii clienti ai Gazprom, conform datelor prezentate in raportul pe 2012 al gigantului rus controlat de stat.

Cui i-e frica de Rusia? Dependenta tarilor europene de Gazprom Harta interactiva

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Basescu gaze naturale Rusia, #Basescu import gaze Rusia, #Basescu gaze Rusia, #import gaze Rusia , #gaz