Basescu: Ucraina sa-si plateasca datoriile la gaze. Nu poate cere bani zilnic

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 18:24
5863 citiri
Basescu: Ucraina sa-si plateasca datoriile la gaze. Nu poate cere bani zilnic
Foto: Presedintia Romaniei

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca este un sustinator al sprijinirii Ucrainei, dar a precizat ca Kievul nu poate cere bani in fiecare zi, ci trebuie sa gaseasca resurse interne pentru a-si achita datoriile la gaze.

"Ucraina nu poate cere bani in fiecare zi. Da, sunt un sustinator al sprijinirii Ucrainei in momente dificile. In acelasi timp, stim foarte bine ceea ce a spus FMI zilele acestea, ca Ucraina trebuie sa gaseasca resurse interne, pentru ca aceste resurse exista", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa Consiliul European, intrebat ce parere are despre ajutorul cerut de Ucraina pentru a-si plati datoriile la gaze (catre compania rusa Gazprom - n.red.).

Seful statului a precizat ca Romania nu se va opune unui ajutor daca Ucraina va avea probleme.

"In cazul in care Ucraina se va confrunta cu dificultati in ceea ce priveste plata, bineinteles ca Romania nu se va opune sa o ajute sa achite nota de plata. Dar Ucraina trebuie sa inteleaga ca este o tara mare care trebuie sa gaseasca resurse pentru a supavietui pe cont propriu, nu sa ceara mereu bani", a subliniat Basescu.

"Libertatea inseamna sa-ti creezi propriile conditii pentru a ramane libera, pentru ca, daca esti atat de dependenta in ceea ce priveste gazele, banii, hrana, nu poti deveni o tara puternica", a mai spus Traian Basescu.

Autoritatile din Rusia si Ucraina au ajuns, recent, la o intelegere in privinta pretului gazelor naturale care ar urma sa fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a incheia un acord formal care ar elimina ingrijorarile privind eventuale intreruperi in aprovizionarea de gaze pe continent.

Presedintele ucrainian, Petro Poroshenko, a anuntat, sambata, ca tara sa a acceptat sa plateasca Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze.

Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune insa de fondurile necesare achizitionarii de gaze naturale si intentioneaza sa ceara ajutor Fondului Monetar International, care ar putea sa suplimenteze un imprumut de 17 miliarde de dolari acordat la inceputul anului.

Rusia, care acopera aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de preturi si datorii, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni.

In prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Basescu Ucraina datorie gaze, #Basescu Ucraina Rusia , #gaz