Bulgaria opreste lucrarile pentru construirea gazoductului South Stream

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 21:34
4541 citiri
Bulgaria opreste lucrarile pentru construirea gazoductului South Stream

Sofia a suspendat pregatirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream care urmau sa inceapa in aceasta vara, in Bulgaria, in urma criticilor exprimate de catre Bruxelles si Washington, a anuntat duminica premierul Plamen Oresarski.

"Am ordonat oprirea lucrarilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma in functie de viitoarele noastre consultari cu Bruxelles-ul", a declarat Oresarski dupa o intalnire cu senatori americani.

Comisia Europeana (CE) a cerut marti Sofiei sa suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentand ca Bulgaria nu a respectat reglementarile europene in domeniul pietelor publice.

UE acuza ca South Stream incalca legile, Bulgaria apara proiectul: Nu e cazul sa facem atat drama!

CE a trimis o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a unei proceduri de infringement. Experti de la Bruxelles sunt asteptati saptamana viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul.

Senatorul american John McCain a declarat duminica faptul ca Statele Unite "sustin eforturile Guvernului bulgar in cautarea, cu mare prioritate, a unei independente energetice fata de orice tara". In privinta gazoductului South Stream, el si-a exprimat dorinta ca proiectul sa fie realizat de catre "organizatii independente din Rusia".

Un consortiul condus de catre societatea rusa Stroytransgaz, care face obiectul unor sanctiuni americane, a fost ales pe 27 mai in vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reactie americana dura.

"Suntem profund ingrijorati cu privire la decizia recenta a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia", a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite Marcie Ries.

Condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmeaza sa asigure legatura intre Rusia si Bulgaria via Marea Neagra, ocolind Ucraina, dupa care sa continue catre Grecia si Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria.

Bulgaria, care depinde integral de livrari de gaze naturale rusesti via Ucraina, conteaza pe South Stream pentru a-si "diversifica caile de livrare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Bulgaria suspendare South Stream, #constructie South Stream, #Bulgaria South Stream, #proiect South Stream, #UE proiect South Stream , #gaz