Cand va fi gata gazoductul prin care R.Moldova va importa resurse din Romania

Marti, 01 Iulie 2014, ora 15:07
2568 citiri
Cand va fi gata gazoductul prin care R.Moldova va importa resurse din Romania

Conducta de gaze Iasi - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din Romania, va fi finalizata la 15 august, urmand ca Romania sa exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din productia nationala, intr-o prima faza, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in cadrul unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.

"Prima faza a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre Romania spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 - 15.000 de metri cubi pe ora, ceea ce inseamna 1-2% din productia totala a Romaniei", a spus ministrul.

Intrebat ce companii vor exporta efectiv gaze din Romania, el a explicat ca va fi organizata o licitatie pentru rezervarea capacitatii conductei.

Lucrarile din Romania la gazoductul Iasi-Ungheni, incheiate. Intra in scena Transgaz

"Vom vedea de unde vor proveni gazele. Conform procedurilor, Transgaz si noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, vor trebui sa semneze un acord de cooperare si, apoi, tot conform metodologiilor in vigoare, vor scoate la licitatie capacitatea conductei printr-o procedura numita open season. De vazut cine va rezerva capacitate si de vazut ce actori economici vor putea incheia contracte comerciale, care pot fi si dinspre Romania spre Republica Moldova, dar si dinspre Republica Moldova spre Romania. Este primul interconector care functioneaza in ambele sensuri inca de la punerea sa in functiune", a aratat Nicolescu.

Potrivit acestuia, procesul de open season se va organiza dupa semnarea acordului de cooperare.

"Din punctul de vedere al statului roman, noi am cam facut tot ce era de facut, proiectul este finalizat pe partea romaneasca. Pe partea din Republica Moldova este realizat intr-o proportie mare si va fi finalizat la 15 august. Ma bucura foarte mult ca ne-am incadrat in buget si suntem chiar cu 10% sub bugetul estimat", a subliniat oficialul guvernamental.

Intrebat la ce pret vor importa gaze cei din Republica Moldova, el a aratat ca preturile vor face obiectul intelegerilor comerciale intre companii.

"Existenta acestei noi surse de aprovizionare pentru Republica Moldova creeaza premisa obtinerii unor conditii comerciale mai bune pe contractele actuale pe care le au. Gazele care vor veni din Romania intr-o prima faza vor acoperi, la nivel anul, circa 8-9% din consumul Republicii Moldova, excluzand Transnistria", a adaugat Nicolescu.

Potrivit Departamentului pentru Energie, in prima etapa, gazoductul va transporta 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora, iar in a doua etapa, capacitatea va ajunge la 1,5 - 2 miliarde de metri cubi pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#gazoduct Iasi Ungheni finalizare, #gazodcut Moldova, #Romania gaze Moldova , #gaz