Ce se intampla daca Rusia taie gazul Europei?

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 21:40
9828 citiri
Ce se intampla daca Rusia taie gazul Europei?
Foto: Gazprom

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat recent ca tara sa va taia livrarile de gaze naturale catre Ucraina, daca Kievul nu va reusi sa faca platile, iar acest lucru ar reprezenta o problema si pentru Europa, multe tari luand deja in considerare o reorientare pe aceasta piata.

Experti citati de The Independent sustin ca, daca ar exista un deficit general de gaze in Europa, Marea Britanie isi va consuma foarte curand rezervele.

Putin ameninta Ucraina ca ii taie gazele asa cum a facut si Kievul: "Asta deja seamana a genocid!"

Rusia exporta aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze pe an catre pietele europene, echivalentul a circa 30 la suta din necesarul de gaze al continentului.

Sunt trei conducte - una prin Ucraina, una prin Belarus si Polonia si o a treia numita Nord Stream care trece pe sub Marea Baltica din nordul Rusiei catre nordul Germaniei. Astfel, dependenta Rusiei de Ucraina pentru transportul gazelor a dus la planurile pentru South Stream, prin Bulgaria, proiect care insa a fost abandonat dupa obiectiile din partea Uniunii Europene, iar in prezent exista planuri pentru constructia conductei prin Turcia.

Razboiul gazelor: Ucraina plateste Rusiei in avans, dar asteapta salvarea de la UE

Marea Britanie produce aproximativ 60 la suta din propriul gaz in Marea Nordului, iar restul ajunge in insula din Belgia, Olanda si Norvegia.

Prin Ucraina trece aproape jumatate din exportul de gaz rusesc catre Europa, iar Rusia nu poate impiedica aceasta tara sa primeasca gaz fara a opri intregul flux catre Europa.

In schimb, Moscova a inceput sa trimita tot mai mult gaz peste granita prin teritoriile controlate de rebeli, ceea ce inseamna o aprovizionare directa a separatistilor, lucru pentru care Kievul a acuzat Rusia. In plus, autoritatile ucrainene le-au acuzat pe cele de la Moscova ca vor astfel sa determine guvernul Ucrainei sa plateasca pentru gazele livrate separatistilor.

Europa cauta noi surse de gaze: Ne-am saturat de teama ca nu vom trece iarna!

In cazul unei sistari a furnizarii de gaz rusesc in Europa, insa, de mai multe zile, probleme vor avea in primul rand locuitorii din sud-estul continentului, care inca se bazeaza in mare parte pe livrari directe din Rusia.

Nici Marea Britanie nu sta deloc bine, avand rezerve pentru circa 15 zile, in cazul unei sistari bruste a furnizarii, spre deosebire, de exemplu, de Olanda, care dispune de rezerve de gaz pentru aproape un an.

Consensul general este acela ca Putin duce un razboi al cuvintelor, folosind livrarea de gaz drept sursa suplimentara de presiune. Liderul de la Kremlin vrea sa faca Europa mai flexibila la unele dintre cererile Rusiei privind criza ucraineana - amintind totodata restului lumii ca Rusia poate exercita aceasta putere.

Nu exista un raspuns imediat pe care Europa il poate da la o sistare a furnizarii de gaze din Rusia, ceea ce pentru Franta si Germania ar reprezenta o incalcare a acordului de pace convenit la Minsk, pe 12 februarie, cand toate partile au fost de acord sa conlucreze catre stabilizarea Ucrainei.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#Europa gaze Rusia, #Rusia furnizare gaze Europa, #Rusia sistare gaze Europa , #gaz
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Pai ce sa se intample? Vom fi invitati sa intram in Schengen !!
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
E simplu ce se-ntampla. Scade productia si creste brusc...