CE: South Stream nu e o prioritate pentru UE

Duminica, 01 August 2010, ora 10:28
868 citiri

Proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom si compania italiana Eni, nu poate deveni prioritar pentru Uniunea Europeana.

Declaratia a fost facuta de purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.

Solicitarea ca South Stream sa devina o prioritate UE a fost facuta de premierii bulgar si elen, dupa ce acestia au cazut de acord sa promoveze proiectul South Stream.

Holzner sustine ca Executivului de la Bruxelles ii lipsesc informatiile relevante referitoare la cadrul legal al proiectului South Stream si, de asemenea, Comisia nu are suficiente dovezi ca proiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre.

Potrivit lui Holzner, gazul cu care va fi alimentat South Stream va proveni din redirectionarea cantitatilor care tranziteaza conductele deja existente in Ucraina, ceea ce inseamna ca nu vor fi folosite noi surse de gaz.

Obiectivul UE este insa sa diversifice sursele de aprovizionare cu gaz.

"Tinta noastra strategica este sa sprijinim Coridorul Sudic, care va ajuta la diversificarea surselor de gaz natural", a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru energie.

Holzner a mai spus ca obligatia Comisiei Europene este sa respecte cadrul pentru Reteaua Energetica Transeuropeana (TEN), adoptat in 2006. Acesta specifica ce proiecte energetice sunt prioritare pentru UE, iar South Stream nu se numara printre ele. Holzner a subliniat ca Comisia Europeana nu intentioneaza sa faca nicio modificare in acest sens.

South Stream ar urma sa lege Rusia de Uniunea Europeana, ocolind Ucraina. Proiectul in care Rusia, Bulgaria si Grecia sunt partenere, prevede construirea unei conducte de 300 de kilometri de la Burgas, pe litoralul bulgar al Marii Negre, pana la Alexandroupolis, pe coastele elene de la Marea Egee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#South Stream prioritate UE, #Comisie Europeana Holzner gaz , #gaz
Comentarii
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Probabil ca va devenii o problema prioritara cand iar se supara Ucraina si iar ne taie gazul !