Cine sunt consumatorii vulnerabili protejati de stat la iara? - proiect de lege

Duminica, 28 August 2011, ora 10:50
1541 citiri
Cine sunt consumatorii vulnerabili protejati de stat la iara? - proiect de lege

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta privind masurile de protectie sociala in sezonul rece, care stabileste limitele de venit pana la care consumatorii considerati vulnerabili vor putea primi ajutorul lunar pentru incalzire, dar si valoarea acestuia.

Cine este "consumatorul vulnerabil"?

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, este definit drept consumator vulnerabil "persoana singura sau familia care, din motive economice, de sanatate, varsta sau de alta natura, nu poate sa-si mentina locuinta in conditii adecvate de temperatura, respectiv la cel putin 21 de grave Celsius si care pentru aceasta necesita interventia din partea autoritatilor administratiei publice prin masuri de sprijin".

Astfel, se arata in proiectul publicat de Ministerul Muncii, consumatorii vulnerabili care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei acordat din bugetul de stat in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 786 de lei in cazul familiilor si 1.082 de lei in cazul persoanei singure.

Totodata, se arata in proiect, autoritatile locale pot acorda consumatorilor vulnerabili, din bugetele locale, ajutoare lunare pentru incalzirea locuintei cu energie termica, in completarea celor de la bugetul de stat.

Cat compenseaza statul?

In acest caz, compensarile acordate de la bugetul de stat merg de la 90%, acolo unde venitul mediu net pe membru de familie este de pana la 155 de lei, pana la 5%, daca venitul mediu net este cuprins intre 615,1 lei si 786 de lei.

Totodata, in cazul consumatorilor vulnerabili care isi incalzesc locuintele folosind gaze naturale, ajutoarele lunare pornesc de la 262 de lei, daca venitul mediu net pe membru de familie este de pana la 155 de lei, si ajung la 19 lei pe luna, in cazul in care venitul mediu net este cuprins intre 540,1 lei si 615 lei.

Pentru familiile care folosesc pentru incalzirea locuintelor lemne, carbuni sau alti combustibili petrolieri, ajutorul pentru incalzirea locuintei porneste de la 54 de lei, in cazurile cu cele mai mici venituri, de pana la 155 de lei, si ajung la 16 lei, pentru familiile situate in zona superioara a plafonului de venituri.

Proiectul de lege stabileste si bugetele din care ar urma sa se asigure fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru incalzirea locuintei. Astfel, pentru familiile care isi incalzesc locuintele cu energie termica din sistemul centralizat, fondurile se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. De asemenea, fondurile necesare pentru plata ajutoarelor pentru lemne se asigura din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale.

Ce se ia in calcul?

Proiectul de ordonanta de urgenta stabileste si modul de calculare a venitului mediu net, precum si alte conditii care trebuie indeplinite pentru acordarea ajutorului pentru incalzire.

Astfel, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale, cu exceptia ajutorului social prevazut de Legea 416/2001, a burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar acordat elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala "Bani de liceu.

Mai mult, in cazul in care familia sau persoana singura are in proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse in lista bunurilor considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.

Pe de alta parte, daca familia sau persoana singura detine cel putin unul dintre bunurile cuprinse in lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#compensari caldura iarna, #proiect de lege ajutoare, #ajutoare stat caldura , #gaz