Esecul proiectului Nabucco impinge Romania spre gazele de sist - Ce alternative avem

Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:06
5247 citiri
Esecul proiectului Nabucco impinge Romania spre gazele de sist - Ce alternative avem
Foto: Arhiva

Azerii au ales sa renunte la proiectul Nabucco, ce trebuia sa tranziteze si Romania. Insa tara noastra are si alte variante pentru diversificarea resurselor, cum ar fi exploatarea gazelor de sist si celor off-shore din Marea Neagra, precum si implicarea in alte proiecte similare.

Cotidianul austriac Die Presse a anuntat ca gazoductul nu va fi construit, deoarece consortiul care opereaza exploatarea gazeifera Sah Deniz din Azerbaijan a selectat o alta ruta de export catre Europa, sugerandu-se ca ar fi vorba de TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va trece prin Grecia, Albania si Marea Adriatica, avand ca punct final un terminal din sudul Italiei.

Lovitura pentru Romania: Proiectul Nabucco a esuat - Die Presse

In schimb, proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conducta care urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Ce pierde Romania

Scoaterea tarii noastre din traseul gazoductului ar avea efecte pe termen mediu pentru noi, sustine expertul in energie Ionut Purica.

"Astfel, in urmatorii ani, nu vom avea gaze din alte surse externe, in consecinta vom fi dependenti de importurile rusesti. In plus, nu vom avea de castigat nici de pe urma taxelor de tranzit", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

De asemenea, lipsa proiectului minimizeaza capacitatile de transport, pentru ca nu se poate tranzita aceeasi cantitate de gaze prin infrastructura actuala ca in cazul Nabucco.

In plus, Transgaz, care avea 17,4% din actiuni, a investit 24,44 milioane de euro din 2007 si pana la 31 decembrie 2012, conform prospectului de emisiune pentru investitori la demararea ofertei publice secundare la bursa.

Compania de stat romaneasca a fost implicata in proiect alaturi de OMV (Austria), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Intr-un comunicat remis Ziare.com, grupul austriac pare sa nu se astepte sa isi mai recupereze investitia.

"OMV considera ca oferta depusa de NGPI (Nabucco Gas Pipeline Interbational - n.red.) a fost foarte competitiva, indeplinind toate criteriile de selectie (...) Efortul investit in proiectul Nabucco va aduce beneficii in viitoare initiative de acelasi tip", se arata in comunicat.

E oficial: OMV confirma esecul proiectului Nabucco

Suntem fortati sa ne exploatam resursele

Scoaterea din schema a proiectului Nabucco impinge Romania sa isi exploateze mai mult si mai eficient resursele proprii.

Astfel, pana in 2025, am putea sa devenim exportatori de gaze, sustine analistul Ionut Purica, lucru ce ar avea multe implicatii benefice, mai ales asupra produsului intern brut.

Potrivit unui raport realizat de Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA), estimarile pentru Romania in ceea ce priveste cantitatea de gaze de sist care ar putea fi extrasa ajung la 1,444 trilioane metri cubi, care ar acoperi consumul pe urmatorii 100 de ani.

Gazele de sist din Romania ar acoperi consumul pe 100 de ani - raport SUA

In plus, OMV Petrom si ExxonMobil estimeaza ca vor extrage in fiecare an din perimetrul Neptun din Marea Neagra aproximativ jumatate din consumul anual actual de gaze naturale din Romania, adica 6,5 miliarde de metri cubi.

ExxonMobil si Petrom, un nou pas in vanatoarea pentru resursele din Marea Neagra

O alta optiune pentru Romania ar fi urgentarea proiectului AGRI, de transport de gaz lichefiat, care sa aduca gazul din Azerbaidjan prin Georgia, in care sunt implicate orasele romanesti Bucuresti si Constanta.

Reactia oficialilor

Intr-un comunicat al Departamentului de stat pentru Energie din Romania se mentioneaza ca decizia finala a Consortiului care exploateaza zacamantul de gaze naturale Shah Deniz va fi facuta publica pe 28 iunie. In plus, Romania si-a indeplinit obligatiile sale, insa are si alternative.

"Se au in vedere atat perspectivele resurselor interne de gaze, cat si conectarea Romaniei la piata regionala de gaze. Optiunile vizate de Romania (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din sisturi) au potentialul de a creste si mai mult independenta energetica a tarii noastre.

De asemenea, la nivel regional, vom continua eforturile pentru realizarea proiectelor demarate, intre care ramane o prioritate proiectul AGRI. Aceste eforturi includ analizarea cu atentie a tuturor oportunitatilor de diversificare a surselor de aprovizionare energetica", se arata in informarea remisa Ziare.com.

De ce TAP este varianta castigatoare

CEO-ul de la OMV, Gerhard Roiss, a precizat intr-o conferinta de presa ca motivatia azerilor pentru alegerea TAP este legata de costuri, insa el a mai sugerat ca la mijloc ar fi vorba si de interese politice, conform publicatiei Aksam.com din Turcia.

"TAP este sustinut mai degraba de Germania prin EON, care vrea sa faca un proiect de amploare in Grecia si sa mai bage niste bani in economia elena", a punctat si Ionut Purica.

Intrebat daca politicienii romani ar putea avea o vina in toata aceasta poveste, el a precizat ca "exista niste interese mai mari, palaria Nabucco este mai mare decat capul politicienilor din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#esec proiect Nabucco, #Romania esec proiect Nabucco, #Romania proiect Nabucco, #efecte esec Nabucco, #Romania Nabucco , #gaz