Gazele de sist: O noua goana dupa aur in Statele Unite

Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:19
4276 citiri
Gazele de sist: O noua goana dupa aur in Statele Unite
Foto: Arhiva

Productia de gaze din Statele Unite va accelera, in urmatoarele trei decenii, aceasta industrie inregistrand un adevarat boom, care va sprijini economia americana.

Extrem de controversata in restul lumii, exploatarea resurselor de gaze de sist sta la baza acestei cresteri in domeniul energiei din SUA.

Un studiu exhaustiv al unui perimetru din Texas, combinat cu alte cercetari in curs in diverse zone din SUA, arata ca gazele de sist vor reprezenta o sursa de gaz natural la un pret moderat pana in 2040, urmand sa scada foarte usor ulterior.

Potrivit studiului din Texas, exista cantitati de gaz care pot fi exploatate la pretul de 4 dolari pe un milion Btu (unitate de masura pentru energie), reprezentand o usoara crestere de la nivelul de 3,43 de dolari in prezent. In cadrul studiului, s-au examinat 15.000 de puturi forate in formatiunea de roci de sist Barnett, din nordul statului, in ultimii zece ani.

Acesta este unul din primele studii geologice si economice ale exploatarii gazelor de sist, dupa recenta dezvoltare a fracturarii hidraulice, prin care un amestec de apa, nisip si produse chimice sunt pompate cu presiune mare in roci pentru a elibera gazele.

Folosind date din puturi existente, spre deosebire de datele estimative si din extrapolari, studiul confirma concluziile trase anterior de industria energetica si guvernul american.

"Avem in fata multe decenii de crestere", a spus Scott Tinker, director al Biroului de Geologie Economica, lider al studiului, citat de Wall Street Journal.

O noua era industriala pentru SUA?

Boom-ul extractiei de gaze de sist a condus la reorientarea economiei americane spre domeniul energetic.

In plus, a scazut semnificativ consumul de carbune pentru generarea electricitatii, iar companiile au anuntat - sau iau in considerare - investii de miliarde de dolari in retele pentru exportul de gaze, precum si in constructia de combinate chimice si fabrici de otel si fertilizatori, care vor consuma cantitati enorme de gaz.

Art Berman, geologist si consultant care se numara printre principalii critici ai proiectelor de acest gen, este de parere ca estimarile privind productia de gaze de sist sunt mult prea optimiste. De asemenea, el este de parere ca se puteau identifica zonele cu potential economic de exploatare, inainte de a se cheltui 40 de miliarde de dolari pe puturi. Potrivit studiului, doar un un sfert din puturile din perimetrul Barnett genereaza venituri.

Una din probleme este si faptul ca studiile realizate chiar si de universitati au fost finantate de grupuri fie pro, fie anti exploatare a gazelor de sist. De exemplu, seful studiului, Scott Tinker, este platit drept consilier tehnic pentru Consiliile de administratie ale BP si ale altor doua companii mai mici. De asemenea, este platit pentru a tine discursuri, de cateva ori pe an, in fata unor grupuri din industrie sau companii private.

Zecile de mii de puturi ar putea afecta mediul

Cu toate acestea, oficialii industriei energetice s-au aratat multumiti de rezultatele studiului. Institutul American pentru Petrol, un grup de lobby al marilor companii americane din domeniul gazelor si petrolului, a afirmat, intr-un comunicat, ca studiul "subestimeaza faptul ca SUA are un resurse de gaze naturale substantiale, care vor putea aproviziona piata locala si exporturi".

Pentru a se extrage tot gazul de sist disponibil, ar fi nevoie de zeci de mii de puturi, mare parte in zona rurala, dar si in zona urbana. Acest lucru ar putea duce la cresterea ingrijorarii privind efectele negative asupra mediului, existand cereri pentru reglementarea stricta a exploatarii din partea guvernului.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#exploatare gaze sist SUA, #profit gaze sist SUA , #gaz