Nabucco, un esec politic bazat pe o himera. Ce solutii are Romania

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 08:35
3224 citiri
Nabucco, un esec politic bazat pe o himera. Ce solutii are Romania

Proiectul Nabucco a fost un esec politic previzibil de ani de zile, sustine analistul economic Mircea Cosea. In opinia sa, asistam la o criza a conceptului de strategie energetica la nivelul UE, asa ca Romania ar trebui sa isi faca propria politica in domeniu, tinand cont de avantajele pe care le are.

"Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a intamplat cu Nabucco este un esec politic pentru ca, de fapt, inca din 2005-2006, si mai ales dupa 2010, se cam stia ca Nabucco nu are finantare si ca e o chestiune care nu poate sa mearga. Faptul ca in Romania lucrul acesta a fost dus la paroxism si o asa numita strategie de indepedenta energetica s-a bazat pe Nabucco este o greseala politica.

Iar faptul ca in luna mai, inceputul lunii iunie guvernul a anuntat foarte ritos ca are date certe ca Nabucco va merge mai departe inseamna ca nici serviciile noastre de informatii, nici diplomatia noastra, nici tot ceea ce inseamna reprezentante romanesti in strainatate n-au habar de ce se intampla si dau informatii fara sa cunoasca realitatea", a declarat Mircea Cosea, profesor universitar de economie, pentru Ziare.com.

Potentialul energiei verzi

Daca, din punct de vedere politic proiectul Nabucco este un esec "bazat pe o himera", din punct de vedere energetic nu trebuie sa dramatizam lucrurile, spune acesta.

"Romania este o tara care are o balanta energetica, adica o structura a aprovizionarii cu resurse energetice, foarte interesanta, pe care foarte multe alte tari din Europa nu o au. In primul rand ca Romania are resursa proprie de hidrocarburi, are si petrol si gaze. Dar Romania are si un foarte important potential de energie verde, care nu este eolian sau fotovoltaic: apa!

In Romania, o importanta pondere in energia electrica este hidro. Deci nu trebuie neaparat sa ne legam de aprovizionarea cu gaz, ci de o mai buna reglementare a acestor structuri de energie pe care le avem, punand mai mult accentul, modernizand structura hidro, modernizand si extinzand fotovoltaicele si chiar si morile de vant, eolienele. Putem sa avem o structura energetica moderna si, as spune eu, chiar ecologica", a argumentat Mircea Cosea.

Romania, in cea mai grava situatie. Trebuie sa ne industrializam

Analistul economic subliniaza faptul ca este cat se poate de grav faptul ca noi nu avem pana la aceasta data o strategie de dezvoltare energetica pe 20-25 de ani.

"Se vor intampla foarte multe schimbari tehnice si tehnologice in lume, iar noi ramanem legati de anumite conceptii vechi. Spre exemplu, este o conceptie care circula acum si cu care eu nu sunt de acord si anume ca nu trebuie sa ne alarmam pentru ca la consumul actual de gaze noi avem cat ne trebuie si, in viitor, ar trebui sa avem un import foarte mic. Dupa parerea mea, e total gresit, din doua puncte de vedere", sustine Mircea Cosea.

In primul rand, actuala situatie a Romaniei "este cea mai grava pe care a cunoscut-o vreodata", precizeaza el, de aceea nici "nu trebuie sa fie punct de referinta".

"Consumul de gaz in Romania este mic pentru ca nu mai avem industrie si daca Romania nu se va industrializa in 10-15 ani, aceasta tara va deveni o baza agricola pentru tarile dezvoltate. Vom trai din ce in ce mai prost si vom fi din ce in ce mai umiliti. Noi trebuie sa ne gandim la consumul de gaz din viitor, care va trebui sa fie mai mare", sustine el.

Arderea gazului, o pierdere de resurse

In al doilea rand, Mircea Cosea spune ca este total gresita folosirea gazului pentru consum, adica pentru ardere.

"Noi nu pentru ardere trebuie sa folosim gazul, ci pentru structura chimica pe care o are. Gazul este o materie prima pentru industria chimica, arsul gazului la aragaz sau in fabrici este o pierdere de resurse.

Noi trebuie sa trecem in cel mai scurt timp posibil la consum casnic pe baza de electricitate, asa cum se intampla in cele mai multe tari avansate din lume. Gazul e prea bogat in meterii prime chimice pentru a fi ars ca o lumanare", subliniaza analistul economic.

In UE, fiecare dupa bunul plac sau dupa posibilitati

Pe de alta parte, esecul proiectului Nabucco dovedeste ca "asistam la o criza a conceptului de strategie energetica la nivelul Uniunii Europene", considera Mircea Cosea.

"Aceasta hotarare, de a schimba, de a renunta la Nabucco si a merge pe alta cale, apartine unor tari care sunt membre ale UE, cu exceptia Elvetiei. Nu au venit japonezii sau chinezii ca sa faca o alta conducta! Cu alte cuvinte, nu exista o conceptie unica la nivel european, exista conceptia fiecarui guvern in parte. Tarile care si-au tras conducte pe unde au vrut au propria lor conceptie de strategie energetica si nu le-a pasat de ceea ce se intampla in alta zona a UE, in care din pacate suntem si noi si Ungaria si Bulgaria.

Este clar ca nu exista o coeziune in UE si ca fiecare tara isi face strategia energetica dupa bunul ei plac sau dupa posibilitati, iar exemplul cel mai bun este Germania, care are o relatie privilegiata cu Rusia", a explicat acesta.

Pretul gazului trebuie renegociat

In context, Mircea Cosea a subliniat necesitatea ca Romania sa renegocieze pretul gazului.

"E un lucru care nu prea se spune: noi nu cumparam gazul de la rusi, noi il cumparam de la nemti. Gazul romanesc e vandut de o societate germana care il ia din Rusia, deci noi lucram cu intermediari prin urmare este sigur ca pretul este mai mare decat in alte parti, de aceea trebuie renegociat", considera el.

Gazele de sist, o Fata Morgana

In acelasi timp, gazele de sist nu reprezinta o alternativa, ci doar o necunoscuta.

"Nu trebuie nici sa exageram pericolele, dar nici sa exageram avantajele gazului de sist. El este inca necunoscut, si ca efecte si ca volum. Deci nu trebuie sa apara ca o alternativa la Nabucco. Deocamdata nu este, este doar o Fata Morgana.

Vom materializa aceasta varianta poate in urmatorii 5-10 ani, vedem cum merg lucrurile. Acelasi lucru trebuie sa il spunem si despre resursele din Marea Neagra, care nu sunt inca exploatabile din punct de vedere economic", considera Mircea Cosea.

Nu ne baga nimeni in traista. Ce solutii avem

Prof. Cosea spune insa ca "situatia este foarte complexa, dar nu este deloc tragica".

"Si are, in opinia mea, doua elemente pozitive. In primul rand, sper sa se trezeasca Guvernul si mai ales ministrul delegat al Energiei (Constantin Nita - n.red. ), care nu prea stie despre ce e vorba, si sa treaca la o gandire strategica nationala, de siguranta energetica pe termen lung.

In al doilea rand, sa ne dam seama ca UE este un club select in care avem si noi un scaun de stat la masa, dar, stiti cum se spune, nu ne baga nimeni in traista. Trebuie singuri sa ne facem politica si sa mergem pe ea, pentru ca de la UE, cel putin din acest punct de vedere, nu avem ce astepta. Nabucco nu a mers, or Nabucco era in mare parte creatia UE", afirma Mircea Cosea, reamintind ca altele sunt astazi "fortele din energie", mai exact Rusia, fostele tari sovietice bogate in petrol, dar si cele din Orient.

"Nu Uniunea Europeana face jocurile in acest domeniu. Poate asta ne va trezi la realitate, ca sa impulsionam dezvoltarea reactoarelor de la Cenavoda, sa impulsionam modernizarea si eventual multiplicarea hidrocentralelor si sa incercam sa schimbam cat mai repede posibil structura consumului casnic, de la gaz la electricitate", a conchis Mircea Cosea.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Mircea Cosea esec Nabucco, #Cosea gaze sist Romania, #proiect gaz Nabucco esuat , #gaz