Romania atinge "inima" Republicii Moldova printr-un proiect strategic: Importanta si avantaje

Miercuri, 27 August 2014, ora 09:22
8013 citiri
Romania atinge "inima" Republicii Moldova printr-un proiect strategic: Importanta si avantaje
Foto: Facebook/Victor Ponta

Gazoductul Iasi-Ungheni, care va fi inaugurat miercuri de Victor Ponta si Iurie Leanca, este o gura de oxigen pentru Republica Moldova, care depinde 100% de Rusia in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale. Asa cum arata datele de pana acum, proiectul ar aduce o multime de avantaje pentru cele doua state vecine.

Pana in prezent, Republica Moldova are o singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale - Federatia Rusa - si un singur importator/furnizor - Moldovagaz, care, la randul sau, are in calitate de actionar majoritar compania rusa S.A. Gazprom.

In perioada 2004-2012, preturile pentru gazele de import exprimate in dolari au crescut de cinci ori in tara vecina, nivelul inregistrat in decembrie 2013 fiind de 387 de dolari, a explicat Natalia Timofte, cercetator stiintific la Institutul de Energetica al Academiei de Stiinte a Moldovei, in lucrarea Gazoductul Iasi-Ungheni si importanta acestuia pentru Republica Moldova.

Pe de alta parte, gazele din productia interna a Romaniei sunt de doua ori mai ieftine, astfel ca vom putea obtine profit din vanzarea resursei catre tara vecina, a sustinut expertul in energie Ionut Purica, pentru Ziare.com.

Ce castiguri importante are Romania de pe urma gazoductului Iasi-Ungheni

Gazoductul, un proiect-cheie pentru R.Moldova

Reprezentantii Ministerului Economiei de la Chisinau au mentionat, pentru Ziare.com, ca diversificarea surselor de aprovizionare are la baza trei elemente: imbunatatirea interconexiunilor de transport cu scopul de a oferi cai alternative de aprovizionare, un numar mai mare de furnizori alternativi si o evaluare/exploatare mai buna a rezervelor existente in Republica Moldova.

Cand va fi inaugurat gazoductul Iasi-Ungheni de Ponta si Leanca

Proiectul-cheie este, insa, conducta Ungheni - Iasi, rezultatul asteptat fiind asigurarea unei alternative de aprovizionare de urgenta, dar, de asemenea, si contributia la diversificarea alternativa atat a directiilor, cat si a surselor.

"Din punctul de vedere al cailor de aprovizionare, Republica Moldova are doar doua tari vecine care pot furniza fluxuri de la una sau mai multe surse de aprovizionare, respectiv Romania si Ucraina.

Consolidarea rolului actual al Republicii Moldova de tara de tranzit al gazelor naturale se bazeaza pe mentinerea directiei actuale de tranzit si crearea unei cai de tranzit de siguranta in directia alternativa", ne-au precizat reprezentantii Ministerului moldovean al Economiei.

Si daca Rusia taie gazul?

In cazul in care Republica Moldova se va confrunta cu scenariul in care Rusia va opri alimentarea cu gaze naturale, acest gazoduct poate servi drept o sursa alternativa de procurare a gazelor naturale de pe piata europeana.

"Capacitatea planificata a gazoductului ar putea in caz de necesitate sa acopere consumul anual al tarii de gaze naturale.

Totusi, trebuie sa mentionam ca acesta este doar unul dintre motivele pentru finalizarea proiectului, deoarece, avand o astfel de conexiune, nu este exclusa posibilitatea crearii unor oportunitati de intrare pe piata nationala si a altor furnizori de gaze naturale in afara de SAD Gazprom", au mentionat reprezentantii Ministerului moldovean al Economiei.

Avantaje pentru R.Moldova

Analistul moldovean Alexandru Fala de la Expert-Group a opinat ca cele doua tari pot intensifica relatiile bilaterale.

Moldova, la rascruce: Cum poate sa-i dea Romania o mana de ajutor. Drum lung pana la unire

"Cel putin pe dimensiunea economica, exista un spatiu larg in care se pot intensifica relatiile intre cele doua tari. Unul ar fi sectorul energetic, mai ales pentru ca Republica Moldova doar prin cooperare regionala va putea obtine anumite rezultate. In acest domeniu, noi avem doua optiuni: una ar fi Ucraina, dar aceasta tara are o situatie asemenatoare cu R.Moldova, iar cea de-a doua este Romania", a precizat analistul pentru Ziare.com.

Iar un prim pas in acest sens este gazoductul Iasi-Ungheni, care va aduce numeroase avantaje R.Moldova, dupa cum au apreciat reprezentantii Ministerului Economiei de la Chisinau, dar si Natalia Timofte:

  • Asigura Republica Moldova cu unicul (la moment) acces alternativ la sursele de gaze de pe piata comuna europeana;

  • E o modalitate alternativa de furnizare a gazelor de pe piata europeana, inclusiv de pe piata SPOT. Astfel, in perspectiva, Republica Moldova ar putea beneficia de preturile SPOT, care de regula sunt mai joase decit cele ale furnizorului traditional;

  • Este primul pas pentru asigurarea securitatii energetice a Republicii Moldova;

  • Reducerea dependentei de contractele de lunga durata privind furnizarea gazelor naturale si practicarea contractelor pe termen scurt;

  • Ajustarea formulei de indexare a preturilor de achizitie a gazelor naturale;

  • Dezvoltarea, in caz daca se confirma a fi rentabila, inmagazinarii gazelor naturale pe teritoriul tarii;

Avantaje pentru Romania

Si Romania ar avea de castigat de pe urma acestui proiect, dupa cum arata expertul in energie Ionut Purica:

Lucrarile din Romania la gazoductul Iasi-Ungheni, incheiate. Intra in scena Transgaz

O noua piata de desfacere: Romania deschide accesul resurselor proprii catre o noua piata si se aliniaza astfel cerintelor Comisiei Europene.

Instrument politic si securitate energetica: Pe de alta parte, un astfel de proiect strategic va intari relatiile bilaterale si va creste securitatea energetica a ambelor tari.

Romania, din nou pe harta resurselor: Un alt avantaj important pentru Romania este ca gazoductul Iasi - Ungheni va creste numarul de proiecte in domeniul energetic in care este implicata tara noastra.

Amanari, amanari...

In 26 august 2013, premierii Victor Ponta si Iurie Leanca au inaugurat lucrarile la gazoduct, in prezenta comisarului european pentru Energie, insa peste cateva zile jurnalistii au aratat ca de la fata locului au disparut toate utilajele si conductele.

Seful Guvernului a dezmintit ulterior informatiile, subliniind inca o data ca la sfarsitul lunii decembrie gazoductul va fi gata. Dupa trei saptamani, presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de lucru la Iasi. Seful statului a gasit, insa, santierul pustiu.

La inceputul lunii ianuarie 2014, Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) a anuntat, intr-un comunicat, ca firul liniar de pe teritoriul Romaniei al conductei de gaze Iasi-Ungheni a fost finalizat in decembrie 2013. Totusi, la acea vreme, prefectul de Iasi, Romeo Olteanu, a sustinut ca lucrarile erau in stadiul terminal, dar nu erau inca finalizate 100%.

Pe 21 februarie, Victor Ponta a sustinut ca lucrarile la partea romaneasca a gazoductului au fost finalizate si ca au existat intarzieri din cauza unor neconcordante in ceea ce priveste subtraversarea raului Prut, avansand o noua data pentru finalizarea proiectului: 15 aprilie.

Ponta, despre gazoductul Iasi-Ungheni: Dragnea a venit cu ordinul de plata

Totusi, ministrul roman al Energiei, Razvan Nicolescu, a explicat recent ca gazoductul va fi inaugurat pe 27 august, lucru confirmat de premierul Victor Ponta la inceputul acestei saptamani.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#avantaje gazoduct Iasi Ungheni, #inaugurare gazoduct Iasi Ungheni, #gazoduct Iasi Ungheni, #inaugurare gazoduct Moldova , #gaz