Romania, pe drumul spre independenta energetica. De ce este nevoie?

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:16
5553 citiri
Romania, pe drumul spre independenta energetica. De ce este nevoie?
Foto: Romania Libera

Romania are capacitatea sa devina una dintre puterile europene in domeniul energiei, datorita zacamintelor de gaze si petrol din Marea Neagra, insa rezultatele s-ar putea observa peste zeci de ani, din cauza procesului indelungat si anevoios de exploatare si distributie, precum si a lipsei infrastructurii necesare.

Companiile OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat, la inceputul anului trecut, prezenta de gaze naturale in perimetrul Neptun, cu o suprafata de aproximativ 9.900 de kilometri patrati, dupa o serie de cercetari incepute inca din 2008.

Potrivit estimarilor ExxonMobil, zacamintele ar fi de 42 - 84 de miliarde de metri cubi, reprezentand de trei - sase ori consumul anual al Romaniei. Aceasta descoperire a fost facuta in urma forarii putului Domino-1, la 170 de kilometri de tarm, la 3.000 de metri.

Recent, dupa luni de negocieri, OMV Petrom si Exxon au fost de acord ca si Romgaz, cea ma mare companie producatoare de gaze din Romania, avand actionar majoritar statul, sa participe la exploatarea zacamintelor din Marea Neagra.

Astfel, statul s-a asigurat ca va avea de castigat in mod direct din aceste zacaminte. "Este foarte normal sa intre Romgaz, pentru ca zacamintele sunt proprietatea suverana a statului roman. Cum se imparte cantitatea exploatata, ce redevente ia statul roman, sunt chestiuni de negociere. Faptul ca Romgaz, de fapt, statul roman, intra alaturi de companiile care au tehnologiile necesare ca sa extraga acele gaze mi se pare absolut normal, pentru ca gazele alea intra in piata din Romania. Mi se pare firesc, comercial vorbind, ca Romgaz sa fie acolo", a declarat, pentru Ziare.com, expertul in energie Ionut Purica.

In decembrie, OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania, o subsidiara a ExxonMobil, au anuntat demararea celei mai mari campanii de achizitie seismica 3D din Marea Neagra, acoperind aproximativ 6.000 de kilometri patrati in zona de mare adancime a blocului Neptun. Campania va dura sase luni, iar, pe baza datelor obtinute, cele doua companii vor evalua fezabilitatea comerciala si tehnica a descoperirilor sondei Domino.

De ce avem nevoie pentru a obtine independenta energetica

Impactul descoperirilor este substantial, sustine Purica. "Nu ajunge la exploatare mai devreme de 2019 - 2020. In momentul cand intra, ele o sa elimine din importul de gaz. E clar ca pretul cu care intra nu va fi pretul cu care importam acum, care este foarte mare. Astfel, scade pretul gazului pe piata", a explicat expertul energetic.

Potrivit spuselor sale, se poate ajunge la un fel de independenta energetica, daca se confirma prezenta resurselor estimate. In plus, Romania ar putea chiar sa exporte. Totusi, vor fi necesare investitii uriase, avand in vedere ca, in prezent, nu exista infrastructura pentru a exporta.

"Asta inseamna tehnologie, conducte, o serie de lucruri care nu sunt, in momentul de fata, disponibile. Trebuie sa faci investitii ca sa ai conducte de legatura intre Romania si alte economii, care sa poata sa-si inverseze sensul. Noi, in momentul de fata, din Ungaria luam, din Ucraina luam. Singura prin care se trimite gaz e spre Moldova", a precizat Purica.

Care sunt efectele imediate

Romania ar putea beneficia de pe urma zacamintelor din Marea Neagra chiar si in acest an, prin intermediul privatizarilor.

Avand in vedere resursele uriase estimate, valoarea companiilor implicate creste, ceea ce inseamna posibilitatea obtinerii unui pret mult mai bun decat s-ar fi obtinut in 2012.

"Faptul ca sunt zacamintele mari, si se pare ca se confirma pe zi ce trece, faptul ca Romgaz este partener, ii creste cotatia si ratingul. Este o masura conjugata de pregatire a listarii. Cam asa ar trebui pregatite societatile la listare. Nu o tii doi ani in insolventa, ca Hidroelectrica, si dupa aceea te gandesti sa o mai si listezi. Trebuie sa-i imbunatateasca imaginea in fata investitorilor", a explicat, pentru Ziare.com, expertul in energie Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit spuselor sale, Romgaz este o societate foarte atragatoare, care ar trebui sa faca profituri mai mari decat in prezent. "Daca ne uitam la evolutia Petrom-ului, putem sa ne dam seama de potentialul Romgaz-ului", a completat Constantinescu.

Ministrul Industriei, Varujan Vosganian, a anuntat ca privatizarea sau vanzarea unor pachete din companiile de stat ar trebui realizata pana in luna aprilie a acestui an, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#resurse gaz Marea Neagra, #OMV Petrom zacaminte Marea Neagra, #independente energetica Romania , #gaz