Romania, sufocata de anaconda Gazprom. Guvernul de la Bucuresti renunta la propria tara

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 09 Februarie 2019, ora 12:40
44942 citiri

O elita politica inepta si arghirofila a transformat cea mai mare bogatie a Romaniei in cel mai mare esec din istoria tarii. O rara si incredibila "aliniere a planetelor" a facut ca, in numai doi ani de zile, Romania sa rateze absolut toate obiectivele din industria hidrocarburilor si sa devina rusinea continentului. Izolarea tarii este deplina: toate conductele care se construiesc ocolesc Romania prin sud si nord, iar toate conductele care se proiecteaza ocolesc Romania pe la vest.

Romania are toate datele naturale, geografice si geopolitice sa fie unul dintre cei mai importanti jucatori europeni pe piata gazelor; cu siguranta, in Europa Centrala si de Sud-Est, Bucurestiul ar trebui sa dea ora exacta in domeniul gazelor.

Avem cea de-a doua rezerva din Uniunea Europeana de gaze naturale (cel putin 100 miliarde mc on-shore si 200 miliarde mc off-shore), ne aflam in centrul celei mai importante regiuni pentru Europa in ceea ce priveste acoperirea necesarului suplimentar de gaze naturale, avem una dintre cele mai vechi industrii de petrol si gaze din lume si, cu toate acestea, nu contam nici macar in regiunea noastra, fiind eclipsati de mult mai modest pozitionata Ungarie.

Daca facem un exercitiu simplu de viziune si privim o harta sugestiva - modul in care Uniunea Europeana isi va acoperi nevoile suplimentare de gaze pana in 2035 - vom fi socati sa constatam ca doua treimi din plusul de 56 miliarde de mc de care continentul are nevoie vor fi aduse prin regiunea Sud/Sud Est. Ei bine, in centrul acestei regiuni se afla Romania, numai ca nimeni de la Bucuresti nu a aflat inca acest lucru.

Sa fii in centrul geografic al regiunii care va alimenta foamea de gaze a Europei, sa fii a doua cea mai tara din regiune (dupa Italia), sa fii singura tara din regiune cu rezerve proprii insemnate si sa nu obtii niciun avantaj din asta este uluitor. Astazi, romanii stau si se admira natang in oglinda mangaindu-se cu gandul himerei numita "independenta energetica", in vreme ce altii, in jurul nostru isi construiesc infrastructura si industrie petrochimica.

Statul roman nu isi alimenteaza cetatenii si industria cu gaze (doar o treime din romani au acces la conductele de gaze), nu isi exploateaza rezervele subterane, nu construieste centrale electrice pe gaze si nu isi reface industria petrochimica. Se fuduleste tamp cu "independenta energetica", asigurata de un consum minim, cu industria disparuta si romanii care se incalzesc cu lemne, coceni sau chiar tizic (niste turte dintr-un amestec de balegar si paie uscate la soare).

Sa fie neintelegerea istoriei, sa fie nepriceperea geografiei, sa fie lipsa de viziune macroeconomica sau e doar neputinta unei clase conducatoare de cea mai proasta calitate de care a beneficiat tara vreodata?

Sursa: AICI.

Astazi, Uniunea Europena cumpara peste 400 miliarde mc de gaze pe an, dintre care 40% vin din Rusia:

Sursa: AICI.

Pe aceasta piata gigant, Rusia este felina dominanta, toate celelate tari adaptandu-se schimbarii de paradigma de la Kremlin. Daca in 1990, 90% din exporturile rusesti de gaze catre Europa tranzitau Ucraina, in anul 2025, prin Ucraina nu vor tranzita mai mult de 10% din aceste exporturi:

Sursa: AICI.

Pentru a-si pune in aplicare planul, rusii vor ocoli Ucraina prin nord, cu sistemul de conducte Nord Stream (I si II, avand o capacitate de 110 miliarde mc) si prin sud cu sistemele de conducte Blue Stream si Turk Stream (avand o capacitate de peste 47 miliarde mc) . Dar aceste doua rute ocolitoare, prin nordul si sudul continentului, vor ocoli nu doar Ucraina, ci si Romania.

Pe de alta parte, tot in sudul continentului, se va construi un coridor de curgere a gazului azer din zacamantul Shah Deniz, sistemul de conducte TANAP si TAP, care va aduce, pana in 2026, 31 miliarde de mc de gaze azere la granita turco-greceasca (TANAP), din care vor pleca spre Italia doua treimi, prin conductele TAP:

Sursa: AICI.

Din pacate, trebuie sa spunem ca nimeni de la Bucuresti nu s-a uitat la hartile de mai sus, cu alt scop decat de a descoperi pe unde sa o mai duca pe "piti din dotare" la shopping. Presa si poporul de analisti de acasa adorm seara de seara multumiti ca au smuls Europei promisiunea unui proiect BRUA, care sa preia din gazele ajunse in Balcani.

Dar, oameni buni, sa privim adevarul crud in fata: proiectul BRUA este de doar 1,75 miliarde de mc/anual, o infima parte din cei 58 miliarde mc care vor veni in sudul Europei. Mai mult, pentru a putea sa treaca prin conducta BRUA sub 2 miliarde mc/an, va trebui sa ne rugam cerului ca bulgarii sa isi faca o conducta pana la greci. Si daca ar fi facut-o, sa nu ne amagim singuri!, gazul respectiv ar fi mers in Austria, la hub-ul OMV de la Baumgarten! Adica, austriecii de la OMV ar fi pus mana si pe gazul care ar fi trecut prin tara noastra, nu doar pe cel pe care l-au primit aproape gratis si pentru totdeauna de la statul roman. Pai, de: unii dintre demnitarii de la Bucuresti au plecat din slujba OMV doar pentru a sta putin pe la Guvern, cat sa aiba un loc de munca de unde sa plece in consultanta pe care sa o faca tot pentru spalarea imaginii de investitor strategic a OMV.

Numai ca in drumul gazelor spre inima habsburgica a Mitteleuropa sta falnica statuie conservatoare de la Budapesta, Viktor Orban. Acesta a decis, si Bucurestiul a acceptat cu un suspin de usurare, ca viitoarele gaze din BRUA sa ramana la Budapesta, de unde ar putea sa mearga si la slovaci sau la sarbi. Vai, ce bine ca gandesc altii pentru noi!

Cum pofta vine mancand, Orban a ravnit si la gazele romanesti de la Marea Neagra, un mizilic de 2,7 miliarde mc pe an; iar patriotii din guvernul Dragnea-Valcov s-au grabit sa ii satisfaca capriciile. Mai ramanea doar sa scoata cineva in locul nostru gazele din Marea Neagra, ca doar nu era sa ne murdarim pe maini noi, europenii din budoarul domnisoarelor Irina sau Catalina (apropo, o fi avut Ponta dreptate cu plasarea domnisoarei Catalina la SRI?) . Si asa s-a dat celebra lege off-shore, intinata mai apoi de amendamentul Vosganian, care cerea sa nu tulbure nimeni somnul guvernului timp de 45 de ani cu vreo modificare a regimului fiscal. O rezolvasera si pe-asta: avea cine sa scoata gazul (austriecii, rusii si americanii), avea cine sa-l cumpere (ungurii), iar ei, guvernantii nu mai trebuiau decat sa-l puna pe Ion Sterian de la Transgaz sa organizeze licitatii pentru constructia gazoductului, licitatii pe care sa le castige obligatoriu fie consortiul format din firmele Inspet SA si SC Habau PPS, fie consortiul format din firmele SC Habau PPS si Inspet SA. Ce imaginatie bogata are si Sterian asta!

Estimp, megalomania oficiala cuprindea discursul din nenumaratele CEx-uri cum ca Romania e prima natiune independenta energetic, precum si naratiunea morselor de televizor care vedeau deja un Imperiu Bizantin al conductelor intins pana in Grecia si condus de acelasi personaj misterios (Sterian), coleg de Braila cu premierul fara cont bancar.

Toate bune si frumoase, numai ca a venit lebada neagra peste viata comoda a geniilor de la Guvern si de la Transgaz. Prima lovitura au incasat-o din Grecia, acolo unde Transgazul a pierdut licitatia de achizitionare a transportatorului grec de gaze, DESFA, in favoarea consortiului condus de catre italienii de la SNAM, omologul peninsular al Transgaz-ului nostru. Asta s-a intamplat pe 19 aprilie 2018, fix la doua saptamani dupa ce la Moscova, Alexei Miller (presedintele Gazprom) a obtinut de la italianul Marco Alvera (SNAM) promisiunea ca Gazprom va avea acces la conductele TAP.

Sursa: AICI. (April 2018: Marco Alvera and Alexey Miller at Gazprom headquarters in Moscow)

Adica, daca tot ne laudam ca ne luptam de trei ori pe zi cu rusii, acestia s-au gandit sa nu ne lase sa avem acces la conductele grecesti, poate italienii sunt mai intelegatori. Ei, tocmai ce ne-am facut cu un mare "aliat" din italienii care vor avea control total asupra conductei TAP...

Nici nu s-a incheiat isprava Transgaz-ului din Grecia ca a izbucnit scandalul vinderii gazului romanesc tocmai catre doua din firmele din cercul lui Viktor Orban: MET si MVM (parte a grupului MOL).

Aici, Transgaz-ul s-a dovedit creativ rau de tot:

- In primul rand, a acceptat ca licitatia de rezervare de capacitate sa se desfasoare la Budapesta, pe serverele Regional Booking Platform, detinute si operate de catre o alta firma din grupul MOL, FGSZ, omologul Transgaz;

- In al doilea rand, Transgaz a acceptat sa vanda capacitate viitoare unei firme, MET, cu sediul la Zug (Elvetia), la 200 m de locul unde e si sediul firmei Nord Stream (51% Gazprom), cele doua sedii fiind despartite doar de strada Zugerstrasse.

A fost greu, dar s-a straduit domnul Sterian si a izbandit.

Tot in februarie 2018, Transgaz-ul mai da o lovitura si cumpara Vestmoldtransgaz, adica isi ia angajamentul sa faca o conducta de 2 miliarde mc/anual capacitate care sa uneasca Ungheniul cu Chisinaul, in Republica Moldova. Numai ca, ghinion, cand va ajunge gazul la Chisinau, acesta ar trebui sa fie distribuit de catre Moldovagaz, o companie controlata 65% de catre Gazprom; oare cat de prosti sa fie rusii sa distribuie gazul romanesc in dauna celui rusesc? Oricum, cea mai mare parte a conductei acesteia nu are constructori, pentru ca nicio firma nu are curaj sa isi ia riscul de a face ceva in republica lui Plahotniuc...

Desi barbita atent ingrijita a vesnic abilului Vosganian a garantat, prin lege, o stabilitate financiara de fix 45 de ani investitorilor in gazele de la Marea Neagra, dupa doar 3 luni, o barba mai aspra si mai neingrijita, a lui Darius cel atotputernic, a decis sa schimbe legislatia energetica in mod catastrofal, astfel incat niciun concesionar nu se prea inghesuie sa inceapa sa foreze in mare, cu exceptia lui Carlyle, care va exploata cel mai mic dintre zacaminte (anuntat de 10 miliarde mc).

Iar acum, in februarie, sa vezi nazdravanie: Transgaz s-a trezit ca ungurii nu prea i-au confirmat contractele de rezervare de gaz, desi noi am tot asteptat pana pe 14 decembrie aceasta umilinta suprema, iar mai nou, nici conducta care sa verse gazele de la Marea Neagra in conducta BRUA nu are rezervare de capacitate. Astfel incat acum Transgaz asteapta pana pe 25 februarie sa ne trimita Orban alte firme care sa ne fraiereasca ca vor importa gazul romanesc.

Iata cum stam astazi, ceea ce va face imposibila construirea conductei Tuzla-Podisor, care sa aduca gazele de la Marea Neagra in conducta BRUA, finantata de europeni.

Sursa: AICI.

Acum, hai ca macar suntem haiosi: licitatia cea noua de rezervare de capacitate tot la Budapesta se tine si tot de catre aceeasi firma din grupul MOL. Ma intreb si eu: Totusi, dupa scandalul de anul trecut, noi, care ne mandrim peste tot cu IT-istii nostri, noi care am cumparat cele mai scumpe licente Microsoft din lume (nu, n-am uitat afacerea Microsoft!), cum de nu putem sa facem si noi un portal propriu pentru aceste licitatii?

Adica, din doua una: ori ne place sa fim umiliti de ungurii lui Orban, ori nu vrem sa facem nimic temeinic! Cum se poate ca o tara de 20 milioane de oameni sa nu poata face un portal de licitatii de rezervare de capacitate? Sa credem ca nici la licitatii aranjate nu mai suntem buni?

Ar fi comic daca n-ar fi trist, dar singura tara cu rezerve de gaze din jumatatea estica a UE s-a plasat singura in cea mai proasta situatie avuta vreodata: are zacaminte imense, dar nu vrea sau nu poate sa le extraga, se afla in centrul unei zone care se umple de conducte imense, dar nu e in stare sa construiasca nicio conducta proprie, face, in schimb, o conducta pana la Chisinau, fara sa aiba unde sa distribuie gazul adus acolo, isi saboteaza propria populatie si industrie, lipsindu-le de alimentare cu gaze, "se lupta" zilnic cu rusii, dar se lasa inconjurata de conducte controlate de rusi. Oare mai lipseste ceva pentru a face acest din acest dezastru o catastrofa?

In vremea asta, "elitele" torc linistit prin CEx-uri nesfarsite sau se preling din fotoliile talk-show-urilor in miez de noapte...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#conducte gaze, #Romania gaze , #gaz