Romania, viitor hub energetic in Europa. Vezi ce trebuie sa facem

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:14
5865 citiri
Romania, viitor hub energetic in Europa. Vezi ce trebuie sa facem
Foto: Arhiva

Romania are capacitatea sa devina un adevarat furnizor de siguranta si independenta energetica in regiune, daca se vor gasi resursele financiare pentru investitii adecvate si daca se va realiza o politica pe termen lung in domeniu, care sa nu depinda de schimbarile dese ale guvernelor, sunt de parere specialistii in domeniu.

Recent, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca Romania ar putea fi independenta din punctul de vedere al energiei, daca s-ar investi cate 3-4 miliarde de euro pe an, pana in 2030.

Potrivit expertilor, insa, nu lipsesc doar investitiile in domeniu. Potrivit lui Jean Constantinescu, specialist in piata energiei, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si fost director general al Transelectrica, cel mai important aspect este crearea unei strategii a Romaniei, in acest domeniu, pe termen lung.

"Se construiesc scenarii, se vad consecintele la fiecare, costurile, asta nu pot sa faca decat specialistii. De abia pe urma intervin decidentii politici, sa aleaga din scenariile astea ce s-ar potrivi cel mai bine Romaniei, evident, cu un consens national", a declarat Constantinescu, pentru Ziare.com.

"La noi, de obicei, vine un guvern de o anumita culoare si, eventual, da profesionistului tema. Intai ar trebui selectat profesionistul credibil, dupa care trebuie lasat sa faca analiza, cu consecinte, costuri etc. Din acea politica publica a energiei pe termen lung sa-si traga izvorul toate legile (in domeniu - n.red.)", a explicat Constantinescu.

Politica energetica pe termen lung ar avea drept prim avantaj posibilitatea de a atrage investitorii, deoarece acestia vor avea incredere in faptul ca nu se vor schimba conditiile odata cu schimbarea culorii politice a guvernului. In plus, tocmai datorita faptului ca ar fi atrasi investitori privati, statul nu ar fi obligat sa aloce sume mari pentru acest domeniu.

"Guvernul nu trebuie sa scoata bani pentru investitiile astea, are probleme cu sanatatea, cu invatamantul. Dar trebuie sa dea increderea investitorilor ca riscurile sunt acceptabile si mai mici decat la vecinii nostri. Atunci, investitorii vor veni si se vor gasi si bani", a spus fostul sef ANRE.

"Investitorul trebuie sa inteleaga ca este o politica pe termen lung, nu politica unui guvern. Daca el intelege ca-i politica unui guvern, intoarce spatele. El, cand face planul, se gandeste la zeci de ani. Or guvernul poate sa stea patru ani. Trebuie sa existe o politica a Romaniei pe termen lung, in care sa se ajunga la un consens national. Asta presupune proceduri parlamentare", a adaugat el.

Gazele naturale, avantajul Romaniei

OMV Petrom si Exxon Mobil au descoperit in Marea Neagra o acumulare de gaze naturale de 42 - 84 de miliarde de metri cubi, care ar putea fi exploatate incepand cu 2018, potrivit Marianei Gheorghe.

In plus, exista zacaminte de gaze si petrol in Romania continentala, tara noastra avand si avantajul posibilitatii unei productii importante din resurse hidro si nuclear, precum si din resurse regenerabile, cum ar fi cea eoliana si solara, unde, in ultima perioada, s-au facut investitii de miliarde de euro de catre companii straine.

"Este posibil sa existe o serie intreaga de zacaminte de-astea care pot sa duca la o revigorare a capacitatii Romaniei de a-si asigura singura resursele de energie. Evident, ca sa ajungi la zacamintele astea, trebuie sa investesti in explorari si exploatari", a explicat expertul in energie Ionut Purica.

Potrivit spuselor sale, principala consecinta va fi cresterea securitatii energetice. In plus, Romania ar putea deveni nu doar auto-suficienta din acest punct de vedere, ci un exportator in Uniunea Europeana.

In Romania exista deja rezervoare de petrol si gaze naturale goale, iar Purica sustine ca s-ar putea investi in realizarea unor rezervoare de gaz natural lichefiat la malul Marii Negre, dupa modelul dezvoltarilor similare pe Marea Baltica.

"Avem, dupa 100 si ceva de exploatare a gazului natural si 150 si ceva de exploatare a petrolului, zacaminte golite, rezervoare golite. Astea pot fi reumplute, chiar din import la urma urmei. Nu vad de ce nu putem importa la un pret mai mic, reumple rezervoarele, astfel incat, peste 20 de ani, sa fim noi aia care vindem gaz in regiune, daca nu chiar in Uniunea Europeana", a explicat Purica.

Exploatarea gazelor naturale este strans legata si de cresterea ponderii de energie din resurse regenerabile, astfel incat sa fie scazute emisiile de dioxid de carbon, o cerinta la nivelul Uniunii Europene.

"Gazele reprezinta, pentru Europa si pentru Romania, o energie de prima mana. Gazele, pentru aceasta etapa, de cativa zeci de ani, fac cea mai buna combinatie cu energia regenerabila. Acestea doua nu pot sa mearga decat mana in mana. Daca vrem sa integram multe regenerabile, trebuie sa dezvoltam gazele si invers. Eu consider ca asta este viitorul european pe termen mediu, adica o combinatie de gaze si regenerabile", a spus Jean Constantinescu.

Totusi, impactul asupra preturilor pentru consumatori este aproape imposibil de calculat, avand in vedere perioada indelungata necesara pentru exploatari, precum si schimbarea mix-ului de resurse din care se va produce energia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#independenta energetica Romania, #exploatare gaze Marea Neagra, #export energie Romania , #gaz