Rusia pune la zid piata energetica din Europa. Cine o poate opri?

Luni, 16 Iunie 2014, ora 23:28
9794 citiri
Rusia pune la zid piata energetica din Europa. Cine o poate opri?
Foto: ria.ru

Pentru a putea domina piata energetica europeana, Rusia si-a jucat excelent cartile, iar cei care i-au stat in cale au avut uneori de suferit, noteaza presa americana.

In 2009, cand Turkmenistanul a purtat negocieri cu Uniunea Europeana pentru a construi un gazoduct prin Marea Caspica, Rusia a inchis una din valvele conductei comune, ceea ce a provocat mari dureri de cap autoritatilor de la Asgabat, avand in vedere ca nu au mai reusit sa exporte resursa, aminteste Washington Post.

Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Mai mult, Moscova a luat cateva masuri pentru a bloca accesul Iranului pe pietele europene. In 2006, gigantul rus Gazprom a cumparat un gazoduct ce se intindea din Iran pana in Armenia si a limitat capacitatea de transport pentru a se asigura ca nu va fi folosit pentru a transporta gazul iranian catre batranul continent.

Iar in cazurile in care nu a reusit sa blocheze proiectele deranjante, a gasit metode sa le submineze, sustine Washington Post.

Moscova este ingrijorata de planul Comisiei Europene de a infiinta coridorul sudic de gaze, care ar urma sa transporte gazul azer, irakian si iranian in sudul si estul Europei.

In consecinta, Rusia a pus bete in roate proiectului, ridicand probleme legate de mediul inconjurator, in timp ce unele companii din tara condusa de Vladimir Putin si-au exprimat intentia de a cumpara portiuni din sistemul de transport al viitorului gazoduct, conform sursei citate.

Mai mult, s-a implicat si in proiectele concurente, direct sau indirect, pentru a-si asigura dominatia energetica in Europa.

O alta strategie prin care vrea sa-si subjuge vecinii este si achizitionarea firmelor domestice, asa cum s-a intamplat in Armenia, unde statul a pierdut in favoarea rusilor ultimele actiuni detinute la compania nationala de gaze.

"Toate aceste lucruri ne fac sa ne intrebam: cum ar trebui sa raspunda Europa? Din nefericire, statele de pe batranul continent au decis sa liberalizeze pietele de gaze naturale si electricitate. Strategia a insemnat privatizari, dezbinarea companiilor din acest sector si incurajarea incheierii contractelor pe termen scurt. Insa pe masura ce provocarile au escaladat, Bruxelles-ul a lasat totul in seama bursei energetice, care nu va putea face fata Rusiei neinduplecate", noteaza sursa citata.

Ce masuri ar trebui luate

In schimb, institutiile nationale si europene ar trebui sa actioneze in asa fel incat sectorul energetic sa nu cada pe mainile Moscovei, mai scrie Washington Post.

Iar pentru a evita acest scenariu, statele de pe batranul continent ar trebui sa ia urmatoarele masuri:

- Tarile din est trebuie sa adopte acele politici destinate sa le creasca securitatea si independenta energetica, in timp ce Washington-ul si Bruxelles-ul ar trebui sa garanteze ca simpla apartanenta la aceste structuri le ofera protectie pe toate planurile.

- Ucraina si alte state din jur ar trebui sa achite facturile si sa controleze infrastructura nationala.

- Manipularea preturilor in cazul contractelor pentru livrarea energiei trebuie combatuta si sanctionata dur.

- Destructurarea retelei de firme prin care Gazprom si Rusia isi fac loc pe piata energetica din Europa.

Rusia a inchis robinetul pentru Ucraina

Rusia a taiat livrarile de gaze naturale catre Ucraina, luni dimineata, incepand cu ora 09:00, cand a expirat ultimatumul pentru plata datoriilor restante. De-acum incolo, Ucraina va trebui sa plateasca anticipat gazele pe care doreste sa le achizitioneze.

Nu vor mai exista livrari de gaze naturale pana cand Ucraina nu incepe sa faca plata in avans, a anuntat Gazprom, citat de Russia Today.

"Aceasta decizie a fost luata dupa ce Naftogaz nu a reusit in mod sistematic sa plateasca. Datoria companiei pentru gazele rusesti este de 4,458 miliarde de dolari, inclusiv 1,451 miliarde de dolari pentru noiembrie si decembrie 2013, si 3,007 miliarde pentru aprilie-mai 2014", arata Gazprom intr-un comunicat emis luni.

De asemenea, Gazprom a depus o plangere impotriva companiei ucrainene de petrol si gaze naturale Naftogaz, la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm, prin care solicita plata unei datorii de 4,5 miliarde de dolari.

Consumatorii europeni vor continua sa primeasca livrarile de gaze naturale, a dat asigurari compania rusa.

Ucraina sustine ca preturile cerute de Rusia sunt exagerate si doreste o reducere a pretului la mia de metri cubi. Moscova a oferit un discount si a propus chiar sa recalculeze datoria ucrainenilor, insa Kievul a respins oferta.

Dupa negocierile de duminica, Gazprom a anuntat ca pretul final al gazelor ramane de 385 de dolari per mia de metri cubi, insa Ucraina a respins si acest pret.

Romania va fi afectata?

Ministrul roman al Energiei, Razvan Nicolescu, a anuntat ca populatia tarii noastre nu va fi afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat avem suficiente gaze inmagazinate, o capacitate adecvata de extractie, iar, la ora actuala, productia depaseste consumul.

Ideea a fost reluata ulterior si de premierul Victor Ponta.

Rusia nu mai da gaze Ucrainei: Ponta linisteste romanii

"Vedeti ca situatia in regiune se deterioreaza, se opresc gaze. Azi de dimineata am stat cu ministrul Energiei si vreau sa dau un semnal de acum, imediat, ca pentru Romania pe termen scurt, sase luni, nu e niciun fel de problema, avem rezervele necesare", a transmis, luni, seful Guvernului de la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Rusia piata energie Europa, #Rusia gaze Europa , #gaz
Comentarii