Ucraina: Gazul, o arma cu doua taisuri pentru Rusia

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 22:46
3125 citiri
Ucraina: Gazul, o arma cu doua taisuri pentru Rusia
Foto: RTL.be

Rusia a fost nevoita sa intarzie folosirea gazului natural ca arma impotriva Ucrainei, din cauza ca miscarea ar presupune costuri foarte mari. In plus, aceasta tactica ar slabi pozitia Moscovei in viitoarele negocieri comerciale cu alte state, precum China, se arata intr-o analiza realizata in presa belgiana.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca ar putea reduce livrarile de gaze catre Ucraina, daca aceasta nu va achita datoria de 2,2 miliarde de dolari, lasand loc unei reediari a situatiei din 2009 si 2006, cand a fost livrarea gazului catre Uniunea Europeana via Ucraina a fost sistata.

Insa Kremlinul da semne ca a amanat aplicarea acestei masuri, sustin jurnalistii publicatiei RTL.be, care citeaza AFP.

Temerile ca robinetul ar putea fi inchis au fost alimentate de o intalnire la nivel inalt organizata de Guvernul rus cu Putin, care a avut ca tema relatiile energetice cu Kievul.

Totusi, seful statului a cerut Gazprom sa continue negocierile cu vecinii, in asteptarea unei noi decizii.

In plus, el a scris joi liderilor europeni pentru a-i informa de aceasta situatie, aminteste publicatia citata. Aceasta mica deschidere a Moscovei fata de Occident intra in contradictie cu reactia Kievului, care a denuntat cresterea pretului pentru gazul livrat de Moscova de la 1 aprilie cu 80%, astfel ca a sistat orice plata.

Totusi, pentru Putin si Rusia, jocul este riscant. In primul rand, santajul energetic nu mai are acelasi efect ca in anii trecuti, avand in vedere ca actuala criza are loc dupa temrinarea iernii, astfel caimpactul pe termen scurt va fi limitat, mai ales ca nu a fost o perioada prea lunga cu temperaturi foarte scazute.

In consecinta, UE este mai putin vulnerabila, mai ales ca in prezent alimentarea are loc in parte prin gazoductul Nord Stream, iar europenii detin importante rezerve de gaze.

Pe de alta parte, blocul comunitar s-a mobilizat repede si a conceput deja un plan pentru a scadea dependenta de gazul rusesc, prin cresterea importurilor din Norvegia, Algeria si a rezervelor de gaze naturale lichefiate.

Mai mult, Rusia are piedici si in penetrarea pietei chineze, avand in vedere ca cele doua parti nu au auns inca la un consens in ceea ce priveste pretulk pentru gazele naturale.

Iar daca Mosocva va pierde Ucraina si UE in acest razboi al resurselor, atunci va suferi o lovitura si de la vecinii asiatici, care vor profita de acest avantaj si vor cere tarife mici, mai arata publicatia citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Ucraina razboi gaze Rusia, #razboi gaze Rusia, #Rusia santaj gaze , #gaz