Cresterea pretului la gaze este iminenta - Care e situatia in Romania

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 08:35
4221 citiri
Cresterea pretului la gaze este iminenta - Care e situatia in Romania

In urmatoarele 6-8 luni ar trebui sa ne asteptam la o scumpire a gazelor naturale.

Spre deosebire de petrol, gazele naturale reprezinta o resursa ce se gaseste din abundenta, insa exista alti factori care influenteaza pretul, scrie Wall Street Daily.

Acestia sunt: consumul, cererea, rezervele, speculatiile pe bursa si vremea.

O sa vi se faca parul maciuca citind facturile! Interviu

Sursa citata a analizat primii patru factori:

Consumul: Consumul de gaz va creste in urmatoarea jumatate de an, in special in sectorul de transporturi, dar si pentru generarea de electricitate. Iar avand in vedere ca reglementarile in ceea ce priveste emisiile de carbon sunt din ce in ce mai dure, multe fabrici nu mai folosesc carbune si se orienteaza catre gaze.

Cererea: In conditiile in care piata imobiliara isi revine, vor exista tot mai multi consumatori care au nevoie de gaze pentru a-si incalzi locuintele.

Rezervele: In SUA, rezervele de gaze au ajuns la nivelul minim al ultimilor 11 ani, din cauza cresterii consumului cauzat de o iarna friguroasa.

Pe de alta parte, UE si-a facut rezerve serioase, dupa ce Rusia a inchis robinetul Ucrainei. In consecinta, unitatile de stocare de pe batranul continent erau pline in proportie de 65%, procent similar cu cel inregistrat in 2011, scrie Bloomberg. Insa problemele vor fi grave daca Moscova va depasi limita si va sista livrarile si pentru Europa, avand in vedere ca rezervele ar ajunge doar pentru cateva luni.

Speculatiile pe bursa: In 17 iunie, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, pretul gazului natural pe pietele de capital a crescut cu 8,8%, intr-o singura zi.

De asemenea, mai trebuie sa luam in calcul inca un factor, cel mai imprevizibil dintre ele: vremea. "Daca va urma o iarna grea, atunci rezervele de gaz nu vor putea fi reumplute la timp", sustine Wall Street Daily.

Cu cat va creste pretul la gaze in Romania

Populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicule Havrilet.

Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.

Cresterea pretului pentru populatie este sub nivelul de 3% prevazut in programul de liberalizare a pietei, a mentionat seful ANRE.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere pret gaze, #scumpire gaze natuarel, #scumpire gaze , #gaz