Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 07:46
9260 citiri
Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie.

Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune.

Dincolo de cresterea gradului de dependenta fata de rusi, mai exista 2 prejudicii:

  • un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnate
  • un prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata

In functie de actori, situatia are explicatii diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeasi: intr-o perioada in care Rusia cauta cu infrigurare venituri sa isi carpeasca economia si sa asigure "benzina" masinii de propaganda, o mana de ajutor vine din Romania.

Chestiunea in litigiu

Totul a inceput cu OUG 7/2013 emisa de Guvernul Ponta - prin care impunea impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale - in acea perioada de disperare financiara care a dus si la introducerea "taxei pe stalp".

Companiile platesc pentru liberalizarea preturilor la gaze

Urmatorul pas a fost facut de catre conducerea actuala a Ministerului de Finante, in urma negocierilor cu actorii din piata romaneasca, dar - lucru esential! - in alta conjunctura de pret.

Citeste si De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti

Detaliile:

Ministrul de Finante, Anca Dragu, anunta in urma cu 2 saptamani ca proiectul de lege privind redeventele petroliere a fost finalizat si ca acesta prevede mentinerea nivelului actual al taxarii in domeniu, concomitent cu acordarea unor deduceri pentru investitiile offshore.

Aprobarea proiectului a fost lasata insa pe seama viitorului Guvern si a viitorului Parlament.

In paralel cu acest proiect, principalii actori interni din piata gazelor - Romgaz si Petrom - au solicitat, afirma surse din Ministerul de Finante pentru Curs de Guvernare, modificarea ordonantei care instituie impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Demersul a fost bazat pe constatarea ca preturile internationale la gaze au coborat de ceva vreme sub pragul minim de 72 lei/MWh, stabilit in 2013 ca reper in calcularea impozitului de respectiva ordonanta.

Ca "revansa" fata de presiunile constante pe care reprezentanti de marca ai industriei petroliere le-au facut pentru mentinerea nivelului de redevente, conducerea ministerului a decis insa ca ordonanta ramane neschimbata.

Dar ceva se schimbase: tendinta preturilor a fost de a cobori intre timp sub minimul impozitat prin ordonanta, astfel incat producatorii interni ar fi fost pusi in situatia sa plateasca impozite la un nivel mai mare decat cel care s-ar fi aplicat la pretul de vanzare.

In scena intra in acest moment - cel putin in explicatiile oficialilor implicati in mecanism - o prezumtiva teama de Curtea de Conturi.

Rusia, la concurenta cu Romgaz

O interpretare originala a conducerii Romgaz (cel mai important producator intern) asupra semnificatiei pretului minim de 72 lei/MWH (la care se face impozitarea minima prevazuta de OUG 7/2013) a dus la aplicarea unor preturi de vanzare care au determinat consumatorii industriali sa se orienteze catre importul de gaze naturale.

Autoritatea de reglementare priveste situatia detasat. "Pretul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se indreapta spre aceasta sursa. In momentul in care preturile sunt mici, pot intra gaze pana la 40% din import", sustinea Niculae Havrilet (ANRE) la inceputul lunii noiembrie, la un congres al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania.

Un detaliu aici: pretul gazelor de import e mai competitiv, tocmai pentru ca nu exista suprataxa la un pret mai mare decat cel de vanzare.

Procentul de 40% importuri este o probabilitate, presedintele ANRE prezentand pentru Curs de Guvernare situatia la zi: importul zilnic este de 10 milioane mc/zi pentru un consum intern de 40 milioane mc/zi.

Asta inseamna ca astazi Romania consuma 25% gaze din import. Importul este asigurat de companii din Rusia.

De precizat: potrivit statisticilor oficiale ale ANRE, in ianuarie 2016, importurile contau in proportie de 5% in piata de consum interna. Nivelul s-a mentinut relativ constant pana in aprilie 2016 (5,96% importuri).

Citeste mai multe despre Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget si in economie pe Curs de Guvernare

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Romania import gaze Rusia , #gaz