Cum va fi lovita a doua putere europeana, daca ar ingheta relatiile economice cu Rusia?

Marti, 25 Martie 2014, ora 19:37
7161 citiri
Cum va fi lovita a doua putere europeana, daca ar ingheta relatiile economice cu Rusia?
Foto: euroasianews.com

Anexarea Crimeii a si expus Rusia la primele sanctiuni indeosebi pe plan diplomatic, dar liderii occidentali atrag mereu atentia ca acestea nu se vor opri, in cazul cand Rusia nu-si va stapani pornirile expansioniste.

Intr-un comentariu pe aceasta tema, ziarul francez Le Figaro apreciaza ca, intr-adevar, ne aflam intr-o prima faza, cand s-au aplicat numai sanctiuni minore. Deocamdata, vreo treizeci de oficiali rusi si ucraineni au fost declarati persona non grata.

Accesul lor in interiorul Uniunii va fi interzis, iar activele financiare sunt deja inghetate. Summitul Rusia-UE, programat pentru luna iunie, a fost anulat. Saptamana trecuta presedintele Frantei Francois Hollande a declarat la Bruxelles: "Uniunea Europeana trebuie sa pregateasca sanctiuni economice contra Moscovei, in cazul unei escaladari suplimentare".

Deocamdata, se vorbeste la general, nimeni nu stie la ce sanctiuni s-au gandit potentatii lumii, dar este limpede ca acestia nu atentioneaza Rusia fara temei.

Asta cu atat mai mult cu cat in Rusia se fac auzite glasuri care cer ca tara sa invadeze si alte zone din Ucraina. Este o conjunctura in care se intreaba oricine ce alte sanctiuni vor mai urma.

Una din ele ar putea fi, in opinia ziarului francez, ruperea temporara sau definitiva a legaturilor economice cu Rusia. Se pune insa problema ce consecinte ar avea in Franta un asemenea demers.

Poate rezista Franta fara gaze rusesti?

Din punct de vedere contabil, renuntand la gazele naturale din Rusia, Franta ar inregistra un mic beneficiu, rezultat din reechilibrarea balantei comerciale. Conform evidentelor organelor vamale, in anul 2013, Franta a inregistrat un deficit de 2,8 miliarde euro rezultat din importurile rusesti, fata de cel total de 61 miliarde euro, reprezentand toate importurile.

La baza acestui deficit bilateral sta volumul relativ redus al exporturilor in Rusia, limitat la 7,6 miliarde euro anul trecut, ceea ce reprezinta 1,8% din totalul exporturilor tarii. Concret, principalele exporturi se limiteaza la aparate Airbus, produse farmaceutice, parfumuri si automobile.

Dar deficitul este generat si din hidrocarburile lichide si derivatele lor importate din Rusia, care reprezinta 80% din totalul exporturilor rusesti destinate Frantei. Deci, gazele nu reprezinta punctul nevralgic al importurilor din Rusia.

Oficialii francezi sustin totusi ca, desi importul hidrocarburilor lichide si a derivatelor reprezinta un volum important, Franta se prezinta mai putin dependenta decat Germania, de exemplu, intrucat sursele sale de aprovizionare sunt foarte diversificate si eventualele insuficiente pot fi usor completate din ofertele altor furnizori, cu care exista deja contacte.

Din asemenea surse se poate acoperi fara probleme necesarul de petrol. Franta conteaza, in afara Rusiei, pe importuri de petrol din Norvegia, Arabia Saudita, Kazahstan. De altfel, si pentru gaze ar avea posibilitatea sa faca aprovizionari din Novegia, Olanda, Algeria si Egipt. Toate acestea ar putea compensa evetuala lipsa a importurilor din Rusia.

Impactul asupra afacerilor

Se pare ca nu aprovizionarea cu energie este factorul economic care leaga cel mai strans Franta de Rusia, ci domeniul afacerilor. In prezent, circa 400 filiale ale companiilor franceze functioneaza in aceasta tara, indeosebi in industria automobilelor (Renault, PSA, Michelin), in industria alimentara (Lactalis, Danone, Pernod Ricard), electronice (Alcatel-Lucent), servicii (Accor, Amadeus, Club Med), lanturi de distributie (Auchan, Carrefour), constructii (Bouygues, Vinci).

In schimb, rusii au investit relativ putin in Franta. Este vorba de 8,7 miliarde euro, cu 35 intreprinderi si circa 5.000 angajati. Apare evident ca, sub acest aspect, Franta ar fi fost mai greu lovita in interesele ei decat Rusia, in cazul inghetarii totale a legaturilor economice.

Daca tinem seama si de creantele bancilor asupra unor debitori rusi, evaluate la 36,505 miliarde euro, din care 3,92 miliarde creante directe in bancile rusesti, rezulta ca eventualele sanctiuni economice cu efecte in aceste domenii pot avea consecinte mai dureroase in economia franceza, decat in cea rusa.

Este nevoie de multa abilitate la stabilirea sanctiunilor pentru ca, aplicate la modul general, acestea sa nu se intoarca asupra unui stat sau a altuia cu un neasteptat efect de bumerang.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Rusia sanctiuni, #Rusia sanctiuni economice, #deficit hidrocarburi, #deficit gaze naturale , #gaz