De ce Europa nu se va putea lepada de gazele rusesti in urmatorii 10 ani

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 15:01
5126 citiri
De ce Europa nu se va putea lepada de gazele rusesti in urmatorii 10 ani

Rusia tine in sah tarile europene in domeniul energetic, astfel ca independenta fata de resursele tarii conduse de Vladimir Putin pare a fi un obiect indepartat.

Totusi, un stat de pe batranul continent va reusi foarte curand sa nu mai fie subjugat gigantului Gaprom, arata Business Week.

Lituania, care in prezent cumpara tot necesarul de gaze naturale de la Rusia, a inaugurat in aceasta saptamana un terminal de gaz natural lichefiat (GNL), care va fi alimentat de Norvegia si de alte state.

Astfel, cu ajutorul noului proiect, tara baltica va reusi incepand de anul viitor sa nu mai depinda deloc de livrarile Gazprom.

"In sfarsit, ne-am castigat independenta energetica", a spus ministrul de resort din Finlanda, Rokas Masiulis.

De ce Europa nu poate renunta la gazul rusesc

Insa multe tari de pe batranul continent nu pot replica succesul acestei tari.

Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?

Un studiu realizat de catre Institutul de Studii Energetice de la Oxford arata ca Europa nu isi va putea reduce dependenta de gazele rusesti in urmatorii 10 ani, din cauza a 4 factori.

  • 1. Cumparatorii au incheiat contracte cu Gazprom pe mai multi ani
  • "Cei mai multi clienti ai companiei rusesti au incheiat parteneriate pe un termen indelungat, intre 10 si 35 de ani", arata raportul citat. Lituania este singura exceptie, contractul sau expirand anul viitor.

    Chiar daca unele state europene au purtat negocieri cu Gazprom, exista limitari semnificative, astfel ca nu pot reduce foarte usor volumele de gaze primite de la rusi. Similar, va fi foarte greu sa puna capat contractelor inainte de expirare.

  • 2. Ceilalti furnizori de energie intampina probleme
  • Norvegia este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale catre restul Europei. Insa productia va stagna in urmatorii ani sau chiar va scadea, iar exploatarea noilor resurse din zona arctica va costa mai mult decat cele actuale.

    Tarile nord-africane, precum Algeria sau Egipt, fac livrarie catre batranul continent. Insa nici aceste state nu stau foarte bine cu productia, arata raportul, avand in vedere ca dezvoltarea acestui domeniu a fost blocata de instabilitatea politica si de lipsa investitiilor.

  • 3. Gazele de sist, o dezamagire
  • Forajele din Polonia, despre care se credea ca detine cele mai promitatoare rezerve de resurse neconventionale din regiune, au fost sistate din cauza unor rezultate dezamagitoare.

    In timp ce acest gen de proiecte merg inainte in Marea Britanie, Romania si alte tari, progresul este unul mic, astfel ca rezultatele s-ar putea vedea doar peste un deceniu, arata raportul citat.

  • 4. Gazul natural lichefiat poate fi o alternativa, dar e prea scump
  • Statele Unite se pregatesc sa exporte cantitati uriase de GNL, insa Europa va intra in competitie cu clienti din celelalte regiuni, astfel ca preturile ar putea ajunge sa fie mai mari decat cele cerute de Gazprom.

    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
    Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
    #Europa gaze Rusia, #Europa independenta energetica , #gaz