Europa de Est tremura de teama ca Rusia ar putea inchide robinetul la iarna - Bloomberg

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 09:37
4594 citiri
Europa de Est tremura de teama ca Rusia ar putea inchide robinetul la iarna - Bloomberg

Iarna bate la usa, iar natiunile care au fost in sfera de influenta sovietica, de la Polonia la Bulgaria, privesc cu sufletul la gura negocierile intre Rusia si Ucraina pe tema gazelor naturale.

Lipsa unui progres semnificativ intre tara condusa de Vladimir Putin si Kiev tine in sah intreaga Europa, care a trecut prin doua perioade in care rusii au inchis robinetul in miezul sezonului rece, in 2006 si 2009.

In ciuda antecedentelor, statele batranului continent nu au facut mare lucru in ceea ce priveste diversificarea resurselor de alimentare cu energie, in special in domeniul gazelor naturale, scrie Bloomberg.

"Unele zone din Europa de Est vor fi vulnerabile in aceasta iarna. Problema este ca pana acum relatiile cu Rusia au fost relativ bune, astfel ca poate nu s-au gandit ca trebuie sa se grabeasca", a spus analistul Emily Stromquist.

Daca Moscova si Kievul nu ajung la un compromis inainte de decembrie, iar Gazprom nu deschide robinetul pentru tara vecina, atunci Ucraina ar putea sa fure din gazul destinat europenilor, care trece prin conducta ce ii tranziteaza teritoriul.

In acest caz, Gazprom ar putea sista alimentarea prin intermediul vecinilor, iar Europa ar avea probleme grave.

Polonia, Ungaria si in special statele din peninsula balcanica vor fi cele mai afectate, potrivit unui studiu realizat de curand de Comisia Europeana.

Sistemul sovietic

Conectate la sistemul de gazoducte din era sovietica, ce trece prin Ucraina si R. Moldova, tarile balcanice sunt dependente aproape 100% de resursele Rusiei. Mai mult, legaturile in domeniul energetic cu statele vecine sunt aproape inexistente, iar stocurile din depozite nu le va ajuta sa treaca iarna cu bine.

O parte din problema o reprezinta faptul ca in loc sa realizeze proiecte de interconectare, aceste tari si-au pus sperantele in proiectul South Stream gandit de Gazprom, sustine Bloomberg. Acesta presupune livrarea gazelor rusesti in Bulgaria, pe sub Marea Neagra, boicotand Ucraina.

Totusi, pregatirile au fost sistate in acest an, din cauza opozitiei Comisiei Europene.

"Serbia nu a luat in calcul nicio alternativa si s-a bazat in exclusivitate pe South Stream, desi constructia gazoductului nu depinde de noi", a spus vicepremierul sarb, Zorana Mihajlovic, care a fost ministru al Energiei din 2012 pana la inceputul acestui an.

Oficialul considera ca tara sa trebuia sa faca altceva, anume sa construiasca o conducta spre Bulgaria.

Nu se pot baza pe stocuri

Aceste tari nu se pot baza nici pe resursele inmagazinate, arata Bloomberg. De exemplu, depozitul Banatski Dvor este plin, insa el nu ar putea oferi caldura decat 40 de zile.

Situatia e tragica in Bulgaria, unde resursele depozitate ar ajunge pentru o perioada si mai scurta de timp.

"Nu s-a facut nimic in tara noastra de la ultima criza. Exista unele planuri, insa nu s-a construit niciun interconector si nici nu s-au luat alte masuri pentru diversificarea surselor de alimentare. O sistare a gazelor rusesti ar pune presiune mare pe intreaga economie", a avertizat Ivan Hinovski, care conduce Forumul Bulgar al Energiei si Mineritului.

Alte state din regiune stau mai bine. Polonia, Slovacia si Ungaria au depozitata o cantitate semnificativa de gaze. Totusi, Gazprom a redus volumele livrate in ultima perioada, astfel ca inmagazinarea resursei a avut loc intr-un ritm mai lent.

Odata ce gazul rusesc ajunge pe teritoriul unei tari, acesta poate fi trimis inapoi Ucrainei. Asa a facut Slovacia, care este capabila sa trimita Kievului o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze prin conducta Vojany. Totusi, Moscova nu a stat cu bratele incrucisate cand a vazut aceasta miscare, reducand livrarile catre Slovacia cu 50%, la inceputul lunii septembrie.

O alternativa mai scumpa

Gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump decat cel provenit din Rusia, ar putea reprezenta o alternativa pentru Polonia si Lituania, avand in vedere ca ambele tari construiesc terminale GNL.

Insa livrarile din Qatar ar putea incepe in decembrie pentru Lituania si abia in mijlocul anului 2015 pentru Polonia.

Germania e privilegiata

O situatie cu totul diferita este intalnita in Germania, cel mai mare client al Gazprom din Europa.

Constructia conductei Nord Stream, ce leaga Rusia de motorul economic la batranului continent, fereste Berlinul de o sistare a gazelor ce tranziteaza Ucraina.

Pe de alta parte, Gazprom nu are niciun interes sa inchida robinetul Germaniei, pentru ca primeste foarte multi bani in schimbul gazelor livrate, scrie Bloomberg.

Cine isi face vara sanie...

Unele tari din estul Europei au facut totusi progrese in ceea ce priveste diversificarea resurselor de alimentare.

Ungaria si Slovacia vor termina foarte curand un interconector. Iar multumita Nord Stream, Cehia poate importa o cantitate semnificativa din Germania pentru a-si asigura necesarul de gaze.

Situatia din Romania

Autoritatile romane au dat asigurari ca tara noastra poate trece cu bine de aceasta iarna, chiar si in cazul in care Rusia inchide robinetul, in ciuda faptului ca Gazprom a redus in repetate randuri cantitatea de resurse livrata tarii noastre.

Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

Potrivit Departamentului de Energie, importul actual de gaze rusesti este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentand consumul zilnic al unui oras ca Botosani sau Satu Mare ori consumul centralei termoelectrice Timisoara. Consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, iar productia interna de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Mai mult, am reusit sa inmagazinam pana in prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea munor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romania, printre cele mai afectate tari daca Rusia inchide robinetul de gaze - Comisia Europeana

Totusi, daca Rusia va intrerupe alimentarea cu gaze via Ucraina timp de sase luni, Romania s-ar numara printre cele mai afectate tari, alaturi de Bulgaria, Finlanda si tarile baltice, a aratat testul de stres desfasurat de Comisia Europeana.

In cazul in care scenariul va fi pus in practica de Moscova, atunci aceste state vor fi nevoite sa ia masuri pentru a-si proteja locuitorii, precum reducerea consumului fabricilor si incheierea unor acorduri cu tarile vecine pentru a creste importurile de gaze si electricitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#Europa Est gaze Rusia, #tari Europa Est gaze Rusia, #Romania gaze Rusia , #gaz