Europa risca sa ramana fara gaze. Romania sta cel mai bine - analisti straini

Luni, 07 Iulie 2014, ora 23:26
7266 citiri
Europa risca sa ramana fara gaze. Romania sta cel mai bine - analisti straini

Dependenta prea mare de gazul din Rusia lasa Europa vulnerabila in cazul escaladarii conflictului cu Ucraina, iar Europa de Est se confrunta cu cele mai mari riscuri intr-un astfel de scenariu, avertizeaza inca o data analistii.

Pe de alta parte, dintre statele din regiune, Romania este tara care va fi cel mai putin afectata de o intrerupere a livrarilor de gaze din Rusia, sustin analistii citati de CNBC.

Atat Uniunea Europeana (UE), cat si Statele Unite al Americii au amenintat ca vor extinde sanctiunile la adresa Rusiei, daca aceasta nu va contribui activ la solutionarea crizei din estul Ucrainei.

In special Washingtonul are in vedere penalitati mult mai dure, care sa atinga industria energetica a Rusiei, vitala pentru aceasta, in conditiile in care reprezinta aproximativ un sfert din economia sa.

Criza din Ucraina: Medvedev anticipeaza o "criza de amploare" a gazelor

Insa asemenea sanctiuni ar lovi la fel de dur si Europa, avand in vedere faptul ca aproape o treime din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia si reprezinta un sfert din consumul total din regiune.

In opinia lui Henning Esskuchen, seful departamentului de cercetare pentru Europa Centrala si de Est, dependenta Europei de energia din Rusia reprezinta cel mai mare pericol pentru regiune, in contextul in care criza continua.

Dintre statele membre ale UE, cele care se afla mai aproape de Rusia din punct de vedere geografic sunt dependente intr-o mai mare masura.

https://ziare.com/international/rusia/incearca-rusia-sa-impiedice-europa-sa-nu-exploateze-gazele-de-sist-1307045

"Bulgaria va fi cel mai puternic afectata, in conditiile in care aceasta isi importa tot gazul natural din Rusia. Italia si Germania sunt mai putin vulnerabile, deoarece ambele tari si-au diversificat sursele de aprovizionare", a notat economistul Tomas Holinka intr-un raport pentru Moody's Analytics.

Gazprom ameninta Europa: Daca faceti asta impunem restrictii

Fost satelit sovietic, Slovacia, care importa 83,5% din gaze din Rusia este, de asemenea, expusa intr-o mare masura. Ungaria se afla intr-o situatie similara - tara importa peste trei sferturi din gaz, in totalitate din Rusia.

"Din estul Europei, doar Romania are o productie interna suficienta pentru a rezista (unei sistari a livrarilor de gaze din Rusia - n.red.) fara perturbari", a adaugat Holinka.

Aproximativ 60% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Romania gaze Rusia, #Europa gaze Rusia, #Rusia Ucraina gaze , #gaz