Expert: Explorarea si exploatarea gazelor de sist, o necesitate pentru Romania

Luni, 11 Martie 2013, ora 19:32
2243 citiri
Expert: Explorarea si exploatarea gazelor de sist, o necesitate pentru Romania
Foto: Arhiva

Nu se poate vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a se lua in calcul valorificarea zacamintelor neconventionale, explorarea si exploatarea gazelor de sist fiind o necesitate, considera Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti.

"Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a declarat Antonescu, in cadrul unei conferinte de profil.

Consilier prezidential: Romanii inca nu inteleg care-i treaba cu gazele de sist

La sfarsitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania ar putea incepe explorarea gazelor de sist pentru a sti in ce stadiu se afla, ca mai tarziu sa se treaca si la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

Peste 7.000 de cetateni au protestat, luna trecuta, la Barlad, impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de catre compania americana Chevron.

In 2012, Romania i-a concesionat grupului american Chevron suprafete insumand 870.000 de hectare. Cu toate acestea, de curand, Chevron si-a suspendat operatiunile de prospectare si productie a gazelor in Romania.

Intre timp si alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling si East-West, au devenit interesate de oportunitatile din Romania.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#gaze sist explorare Romania, #gaze sist exploatare Romania, #gaze sist Romania , #gaz