Informatii contradictorii privind o scumpire la caldura cu pana la 38% (Video)

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 11:06
4468 citiri
Informatii contradictorii privind o scumpire la caldura cu pana la 38% (Video)
Foto: Mondo Instal

Facturile romanilor care sunt racordati la sistemul de incalzire centralizat ar putea fi mai mari cu pana la 38 la suta, incepand de la 1 ianuarie, a anuntat deputatul PSD Iulian Iancu, care este presedinte al comisiei de industrii si servicii.

Precizarile au fost facute dupa o sedinta comisiei, care initial a pus pe jar presa, luni dimineata, dupa ce s-a inteles ca pesedistul Iulian Iancu ar fi anuntat ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Astfel, se anunta ca desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

"La 1 ianuarie, in mod normal prin liberalizarea preturilor, centralele termice producatoare de apa calda si caldura, gaze naturale, ar trebui sa creasca pretul ca urmare a acestui proces. Ori, ar insemna o discriminare intre consumatorii casnici: adica, consumatorii care detin o centrala termica ar fi discriminat de vecinul sau care beneficiza de caldura de la sistemul centralizat.

Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales ca la noi liberalizarea a fost prelungita pana in 2021. Fara o interventie imediata, pretul va creste", a spus deputatul social-democrat, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit, ulterior, si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta "o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE".

"Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021", a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie, transmite Pro Tv.

De asemenea, Mediafax scrie ca ANRE si mai multe companii au cerut Departamentului pentru Energie amanarea cel putin pana la 1 ianuarie 2016 a liberalizarii preturilor gazelor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Veste proasta pentru bucuresteni: Gigacaloria, mai scumpa in aceasta toamna - proiect

La sfarsitul lunii august, Primaria Capitalei anuntase ca gigacaloria s-ar putea scumpi cu 10,7 la suta pentru consumatorii casnici si cu un procent dublu, 21,4 la suta, pentru cei non-casnici.

Tot la sfarsitul lunii august, Capital cita o declaratie a prim-ministrului Victor Ponta, potrivit careia, incepand din 2016, romanii care au centrale termice ar fi urmat sa plateasca o taxa de poluare, impusa de Uniunea Europeana.

Ulterior, in aceeasi zi, premierul a facut alta declaratie: "Vreau sa spun foarte clar ca nu intentioneaza acest guvern sa puna nicio taxa pe nicio centrala de apartament", citat de Mediafax.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pret gaze centrale termice, #Iulian Iancu pret gaze, #crestere pret gigacalorie, #crestere pret incalzire , #gaz