Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 07:29
6359 citiri
Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?

Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?

Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz

Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.

"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se foloseste de gazele sale naturale nu numai pentru comert, ci si in scopuri politice. E foarte clar ca modul in care au crescut preturile pentru ucraineni dovedeste faptul ca traim intr-un moment in care conflictele nu se mai poarta numai pe partea militara, ci si pe componente economice", a opinat Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, SUA au parte de un "boom", datorita gazelor neconventionale. "La americani, pretul a scazut, au aparut si tot felul de efecte pe partea economica si industriala. Bineinteles ca, in conditiile date, SUA pot ajuta Europa" prin export de gaz natural lichefiat, care ar reduce importurile din Rusia prin diversificarea surselor de alimentare, a adaugat expertul citat.

Recent, presedintele american Barack Obama a afirmat ca SUA vor sa exporte gaze naturale in Europa, pentru a izola Rusia. Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom a crescut pretul gazelor livrate Ucrainei, sub pretextul datoriei neplatite si face in continuare presiuni.

In acest context, au crescut ingrijorarile ca Rusia ar putea sista livarile catre Europa, in ciuda asigurarilor date de oficiali.

Luni, Gazprom a anuntat ca tensiunile din Ucraina nu vor afecta tranzitul gazului. Un semnal similar a fost transmis si de Ministerul de Externe de la Kiev. "Guvernul nostru a declarat deja ca nu vom inchide robinetul. Daca Rusia va transporta gaz in Europa pe teritoriul nostru, sistemul ucrainean de transport al gazului va functiona eficient", a spus MAE din Ucraina.

Izbucneste un nou razboi al gazelor intre Ucraina si Rusia?

Romania, lasata din nou pe dinafara

SUA pot exporta catre Europa gaz natural lichefiat (LNG). Americanii au 16 terminale LNG, dintre care unul a primit deja autorizatie in acest sens, iar altele sunt in discutie pentru a o obtine.

Ionut Purica arata ca exista terminale de primire in multe tari europene, iar acest tranzit ar duce atat la cresterea securitatii energetice a continentului (vor fi mai multe surse de alimentare, va scadea depenedenta de resursele rusesti), cat si la o competitie in ceea ce priveste pretul, avand in vedere ca gazele din SUA sunt de trei-patru ori mai ieftine ca cele europene.

Astfel, de avantajele ajutorului venit din partea americanilor vor benficia doar "tari cu terminale precum Marea Britanie, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda, Belgia si Turcia, dar si alte state care, prin sustinerea unor capacitati de LNG, coroborat cu dezvoltarea infrastructurii de transport, beneficiaza de accesul la terminale de gaze, chiar daca nu au acces la mare", a mentionat Dumitru Chisalita pe blog.

Foto: dumitruchisalita.ro

Insa Romania nu va putea beneficia direct de gazul lichefiat din SUA, cel putin pentru moment. A recunoscut acest lucru si ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, intr-o emisiune televizata. Motivul este simplu: tara noastra nu are terminale LNG. In consecinta, strategia noastra energetica trebuie sa schimbe.

"In acest context, Romania trebuie sa-si cunoasca resursele mai bine, sa faca foraje exploratorii de toate felurile, nu numai pentru gaze de sist, ca sa stim daca exista si in cat timp pot fi valorificate. Mai departe, e vorba de de costuri si oportunitate.

Adica, prefer sa platesc niste gaz luat din import si sa il pastrez pe al meu sub pamant pentru ca sa il valorific doar atunci cand va apare o problema de siguranta energetica, sau prefer sa am preturi mai mici si sa folosesc gazul meu ca sa il vand si sa obtin bani pentru a imbunatati situatia economica a tarii? Sunt doar cateva scenarii", a opinat Ionut Purica.

Exista posibilitatea ca Romania sa aiba, totusi, terminale LNG

Compania de gaze naturale din Grecia, DEPA, negocieaza cu companii din Bulgaria si Romania in vederea implicarii acestora intr-un proiect constand in construirea unui terminal plutitor pentru gaz natural lichefiat cu o capacitate de 5 milioane de metri cubi pe an.

"DEPA nu poate finanta proiectul de una singura, acesta va fi multinational. Negociem in prezent cu firme din Bulgaria si Romania in vederea implicarii lor in proiect", a spus Spiros Paleoyiannis, director administrativ adjunct al DEPA, cu ocazia Forumului pentru Energia de la Atena.

Romania are si un interconector cu Bulgaria, Giurgiu-Ruse, care nu a fost inca finalizat. Intarzierile au fost cauzate mai ales de faptul ca sapaturile pentru ingroparea conductei au avasat greu pe teritoriul tarii vecine din cauza structurii geologice, iar partea romaneasca a intarziat cu legarea conductelor sale de cele care ies din statia de pompare din Bulgaria.

Mai mult, tara noastra participa si la proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), care ar presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan in Georgia si lichefierea intr-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare in tara noastra.

In martie, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si omologul sau georgian Maia Pandjikidze, au subliniat "importanta pentru securitatea energetica regionala a acestui proiect si au exprimat vederi convergente cu privire la accelerarea calendarului de operationalizare a proiectului", se arata intr-un comunicat de presa.

Totusi, AGRI nu ar putea fi folosit in cazul in care SUA vor face livrari in Europa, din cauza faptului ca "gazele lichefiate din diverse parti ale lumii nu pot sa ajunga la Constanta, ca urmare a interdictiei de tranzit impuse in Stramtoarea Bosfor", a atras atentia Chisalita.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#SUA gaze naturale Europa, #SUA gaze naturale UE, #gaze naturale Romania, #gaz lichefiat SUA, #gaz lichefiat Romania , #gaz