Gazoductul Iasi-Ungheni, in cifre: In ce stadiu se afla cel mai ambitios proiect Romania-R.Moldova

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 07:50
6804 citiri
Gazoductul Iasi-Ungheni, in cifre: In ce stadiu se afla cel mai ambitios proiect Romania-R.Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta a fost de curand intr-o vizita in Republica Moldova, pentru a-si reafirma sprijinul Romaniei pentru vecinii din est. Insa care este stadiul actual al celui mai ambitios proiect realizat in colaborare de cele doua tari?

Seful Guvernului de la Bucuresti a transmis, la finalul lunii trecute, ca Romania este gata sa se implice pe mai departe in realizarea unor proiecte importante pentru Chisinau in ceea ce priveste infrastructura si energia.

El a sustinut ca, avand in vedere cresterea economica pe care o inregistreaza, Romania poate sprijini Republica Moldova mai mult decat a facut-o in urma cu doi-trei ani.

"Deci numai pe proiecte in energie, companiile romanesti care s-au listat la Bursa... avem capital privat, au profituri foarte mari, numai pentru partea de infrastructura si energie putem sa investim pana la o jumatate de miliard de euro. In acelasi timp, acel acord de 100 de milioane de euro din care jumatate i-am folosit deja cealalta jumatate putem sa... si vrem, am vorbit cu noul prim-ministru, domnul Strelet, sa-mi spuna ce e mai urgent, sa continuam proiectul cu gradinitele sau sa continuam sa dezvoltam SMURD-ul sau sa sprijinim, ceea ce oricum trebuie facut, si anume un tip de compensare, de sprijin pentru familiile cu venituri mici, fata de preturile din energie.

Deci asta e partea publica, insa, in acelasi timp, noi incurajam foarte mult companiile din Romania sa investeasca in Republica Moldova, sa creeze locuri de munca, sa plateasca taxe", a explicat Victor Ponta, intr-un interviu acordat Publika TV.

In sfarsit, trimitem gaze la moldoveni: Gazoductul Iasi-Ungheni este functional

Pentru a afla stadiul celui mai important proiect realizat in colaborare de cele doua tari, Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Ministerului Economiei de la Chisianu.

Gazoductul Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat in luna august a anului trecut si a fost construit cu scopul reducerii dependentei Republicii Moldova fata de livrariile de gaze rusesti.

In acest an, vecinii din est vor primi un volum de peste 1,6 milioane m3 de gaze din tara noastra.

Iata care sunt cifrele legate de stadiul actual al proiectului:

  • - Daca proiectul a fost finalizat 100%
  • Conducta Iasi-Ungheni este functionala, au mai ramas de finalizat unele lucrari minore de infrastructura.

  • - Daca au inceput livrarile de gaze si daca sunt la capacitate maxima
  • Conducta Iasi-Ungheni a fost data in exploatare pe 27 august 2014, iar importul de gaze din Romania a fost lansat pe 5 martie 2015. La aceasta etapa, de gaz romanesc beneficiaza circa 10.000 de consumatori din 19 localitati din raionul Ungheni si partial din Nisporeni.

    In baza contractului dintre Energocom si intreprinderea romana OMV Petrolgaz SRL, in anul 2015, Republica Moldova va primi un volum de peste 1,6 milioane m3 de gaze din Romania, la pretul initial de 990 RON/1000 m3, conform unui grafic stabilit.

    In luna martie, Republica Moldova a consumat 720.000 m3 de gaz romanesc, pana la sfarsitul anului urmand a fi livrate alte 369.000 m3. Din punct de vedere tehnic, volumul de gaz importat prin conducta poate fi majorat.

  • - Daca se mai discuta despre extinderea gazoductului pana la Chisinau sau nu
  • Referitor la conducta Ungheni-Chisinau, deja a fost elaborat si prezentat preliminar un studiu de fezabilitate pe acest proiect. Acesta urmeaza sa fie aprobat pana la finele anului curent. Dupa finalizarea tuturor documentelor tehnice si indentificarea finantarii, proiectul poate fi finalizat in 2 ani.

  • - Daca mai exista si alte proiecte in domeniul energetic intre Romania si R.Moldova si care sunt acestea
  • In afara de proiectul gazoductului Iasi-Ungheni, care este cel mai mare proiect de interconexiune energetica cu piata Uniunii Europene, Republica Moldova a demarat implementarea, in cooperare cu Romania, a proiectelor de interconexiune pe dimensiunea energiei electrice.

    Astfel, cu finantarea BERD, a fost initiata elaborarea studiilor de fezabilitate pentru 3 proiecte prioritare de interconexiune electrica Vulcanesti-Chisinau, Ungheni-Straseni si Balti-Suceava.

  • - Care este pretul cu care Moldova achizitioneaza gaze din Romania, comparativ cu cele cumparate din Rusia
  • In luna martie a anului curent, Republica Moldova achizitiona gaz romanesc la pretul de 990 RON/1.000 m3, iar din Federatia Rusa, in trimestrul III 2015 (conform cotractului semnat dintre ambele parti pretul la gaz este calculat trimestrial, de aceea acesta variaza) - la pretul la 210,21 dolari SUA/1.000 m3.

    Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
    Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
    În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
    De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
    De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
    În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
    #stadiu gazoduct Iasi Ungheni, #gazoduct Iasi Ungheni , #gaz