Gazprom a inceput lucrarile la gazoductul South Stream

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 23:45
2464 citiri
Gazprom a inceput lucrarile la gazoductul South Stream
Foto: Arhiva

Gazprom a inceput, vineri, lucrarile pentru constructia gazoductului South Stream, un proiect in valoare de 16 miliarde de euro si un element cheie pentru consolidarea livrarilor de gaze pe piata europeana, cea mai importanta piata pentru exporturile companiei rusesti.

Gazoductul va trece prin Marea Neagra spre Balcani, Austria si Italia, urmand sa transporte anual pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, scrie AFP, preluata de The Washington Post.

In prezent, Europa importa aproximativ doua cincimi din necesarul de gaz din Rusia, prin Ucraina. Disputele dintre Rusia si Ucraina cu privire la pretul gazelor au generat in trecut intreruperi grave ale livrarilor, care au afectat milioane de consumatori din Europa.

Proiectul, finantat de Gazprom, care detine o participatie de 50%, de grupul italian Eni, de EdF din Franta si de Wintershall din Germania, ar urma sa devina functional din 2015.

La ceremonia de inaugurare a lucrarilor a participat si presedintele rus Vladimir Putin.

"South Stream va crea conditiile pentru o aprovizionare cu gaz de incredere pentru principalii consumatori din Europa", a spus acesta.

In paralel, Uniunea Europeana sustine proiectul Nabucco, un gazoduct de 1.300 de kilometri, al carui scop este diversificarea importurilor de gaze naturale. Astfel, gazoductul va lega Marea Caspica de Europa Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Actionarii Nabucco sunt Bulgarian Energy Holding, Transgaz, Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria) si RWE (Germania). Recent, grupul german RWE a anuntat ca s-ar putea retrage din acest proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Gazprom incepe lucrari South Stream, #Gazprom gazoduct, #aprovizionare gaze , #gaz
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Gazprom a-nceput, UE susţine, România...