Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina - reactia UE

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 23:35
6131 citiri
Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina - reactia UE
Foto: Gazprom.com

Comisia Europeana a dat asigurari, miercuri, ca aprovizionarea cu gaz a Europei "nu va fi in pericol" iarna viitoare, in pofida rupturii dintre Kiev si Moscova dupa discutiile infructuoase care au avut loc cu o zi inainte la Viena.

Grupul rus Gazprom a oprit miercuri livrarile de gaze catre Ucraina, dupa ce marti Kievul a anuntat suspendarea tuturor achizitiilor de gaze din Rusia, in urma esecului negocierilor asupra pretului, care vizau sa mentina aprovizionarea sa pentru o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, informeaza AFP.

Rezervele actuale ale Ucrainei pot fi completate prin importuri de la alti furnizori decat gigantul rus Gazprom si "exista un angajament clar din partea ucraineana si rusa, pentru a face in asa fel incat tranzitul spre Europa sa continue intr-un mod fluid si neintrerupt", a declarat comisarul european pentru energie, Maros Sefkovic, in timpul unei conferinte de presa la Bruxelles.

"Nici livrarile de gaz spre Ucraina, nici tranzitul spre UE nu sunt in pericol", a dat asigurari Sefkovic.

Ucraina dispune in prezent de 12 miliarde de metri cubi de gaz, in conditiile in care Comisia Europeana estimeaza ca ca vor fi necesare 19 miliarde de metri cubi "pentru a asigura sezonul de iarna inr-un mod corespunzator", din octombrie.

Prin urmare, raman trei luni pentru ca Ucraina sa-si completeze rezervele de gaz, iar acest lucru se poate face foarte bine cu ajutorul "fluxurilor inversate", adica achizitionand gaze de la alti furnizori europeni, si datorita extractiei de gaze in Ucraina, a explicat Sefkovic.

"Exista mecanisme solide de fluxuri inversate si suntem mai bine pregatiti pentru problemele de tin de aprovizionarea cu energie", a adaugat comisarul european, in conditiile in care UE este foarte dependenta de situatia din Ucraina, tara pe teritoriul careia sunt tranzitate o treime din importurile de gaze de la Gazprom.

In acelasi timp, comisarul european a recunoscut ca discutiile de marti, de la Viena, cu participarea ministilor rus si ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak si Volodymyr Demcisin, precum si a directorilor Gazprom si companiei ucrainene Naftogaz, au fost unele "dificile". Negocierile vor fi reluate la nivel de experti la sfarsitul lui august si Bruxellesul spera sa convoace o noua reuniune ministeriala in septembrie, a adaugat Sefkovic.

UE doreste un acord "care sa acopere cel putin perioada de iarna, pana la sfarsitul lui martie" 2016. Tocmai un asemenea "pachet de iarna" a permis sa fie depasita iarna trecuta fara probleme majore. Acesta a fost incheiat in octombrie 2014 printr-o mediere europeana, dupa ce Moscova a taiat in mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Gazprom livrari gaze Ucraina, #Rusia oprit gaze Ucraina, #Rusia gaze Ucraina , #gaz