Gazprom si OMV sfideaza UE: Au semnat acordul pentru construirea South Stream

Marti, 24 Iunie 2014, ora 20:35
6399 citiri
Gazprom si OMV sfideaza UE: Au semnat acordul pentru construirea South Stream
Foto: Wikipedia

Gigantul rus Gazprom si OMV au semnat, marti, contractul de constructie a gazoductului South Stream pe teritoriul Austriei, in ciuda opozitiei Uniunii Europene fata de acest proiect.

Cele doua parti au incheiat intelegerea la Viena, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in capitala Austriei, informeaza Reuters.

Gazoductul South Stream va costa aproximativ 40 de miliarde de dolari si ar urma sa transporte gazul rusesc in centrul Europei, ocolind Ucraina.

"Este o investitie in securitatea aprovizionarii cu resurse a batranului continent", a transmis Gerhard Roiss, directorul executiv al companiei austriece, intr-o conferinta de presa.

Acordul incheiat marti intre Gazprom si OMV stipuleaza infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream.

OMV: Ideea ca UE sa renunte la energia din Rusia, nerealista. Sa acceleram South Stream

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, partile asteapta sa obtina toate autorizatiile de constructie pana in decembrie 2015, iar finalizarea proiectului este estimata la sfarsitul anului 2016.

"Proiectul South Stream este sustinut de marile companii energetice europene. Acordul cu OMV marcheaza un pas important in consolidarea acestui nou traseu Trans-European de transport al gazelor. La inceputul anului viitor South Stream va oferi garantii suplimentare de siguranta si flexibilitate a livrarilor de gaze rusesti catre pietele europene", a declarat Alexei Miller, CEO Gazprom.

Sursa foto: OMV

UE se opune proiectului

Pe fondul conflictului din Ucraina, gazoductul care lasa aceasta tara pe dinafara a devenit un motiv de disputa intre Rusia si Uniunea Europeana (UE).

Bulgaria a suspendat recent pregatirile pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul sau, dupa ce UE a sustinut ca autoritatile de la Sofia nu au respectat reglementarile europene in domeniu. Lucrarile urmau sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria.

In replica, Rusia a acuzat Bruxelles-ul ca a facut presiuni asupra unora dintre tarile partenere pentru a se retrage din proiect.

Gazoductul South Stream ar urma sa aiba o lungime 2.446 de kilometri, pornind din Rusia, prin Marea Neagra, pana in Bulgaria, de unde va ajunge in mai multe tari europene.

South Stream a aparut ca raspuns la proiectul Nabucco, din care a facut parte si Romania si care presupunea alimentarea Europei cu gaze din Azerbaidjan, dar care a fost abandonat in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Gazprom OMV South Stream, #Austria contract South Stream, #Austria constructie South Stream , #gaz