Ziare.com

Gazul romanesc costa cu 33% mai mult decat cel de import, din cauza ordonantelor Guvernului

Duminica, 07 Iulie 2019, ora 15:17

   

Gazul romanesc costa cu 33% mai mult decat cel de import, din cauza ordonantelor Guvernului
Gazele de productie interna au ajuns sa coste cu 33% mai mult decat cele de import pe bursa, in luna iunie, potrivit datelor publicate de Bursa Romana de Marfuri.

Astfel, in iunie, pretul gazelor romanesti a fost acelasi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar inregistrat vreodata pe bursa.

Aceasta desi, de regula, in luna iunie pretul gazelor este redus, intrucat si consumul este mic. Spre comparatie, in iunie 2018, pretul gazelor de productie interna a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, in iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.

La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scazut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh in luna mai.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

OUG 114/2018, aprobata in decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru urmatorii trei ani, pretul pentru intreaga productie interna de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobata in martie 2019, a modificat aceasta prevedere, lasand la pret fix doar cantitatile de gaze destinate consumatorilor casnici si termocentralelor, incepand cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la cresterea pretului gazelor de productie interna care se tranzactioneaza pe bursa si care este destinat agentilor economici.

Totodata, incepand cu luna aprilie, pretul gazelor de productie interna a devenit mai mare decat cel de import.

De la 1 iulie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a decis ieftinirea cu 5% in medie a gazelor pentru consumatorii casnici.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alta minciuna ordinara!

Ba gazul romanesc e ieftin si rusii vind scump, ba acum ala romanesc e f.scump. In contul de profit al omv se uita cineva? Ce pazeste anre? Gazul se vinde dupa o formula a pretului petrolului. Asa este, gazul s-as ieftinit la nivel mondial, sa intrebam pe omv/romgaz de ce nu ieftinesc gazul! asta este problema.....

 

I-auzi brăul, neApulik

Domnu tovarăș Apuliq Kreyer Miq, prețurilie ieste afișate clar pă mercurialu lu governu dă la gubernia naționale. Dă ce te apuci matale să spui prostioare pentru dăjkreyerați? Nu iți stă lejer greierașu in cutioara kranioasă, că tot ie mik, neted și bine spălat cu Latrina 3, și ce spațiu mare are in cutioarăăă.....
Acu zi matale, dă ce să nu să intitoleze governu așa cum ie iel, PSD-Gazprom? ca să nu să incurcă oamenii data viitoare cand o să votează PSD-URSS....

Toarasi, acuma daca ie democratie, dece nu sar privatiza si guvernu?

Ca io asa as face, as face o socetate Veorica&Co.Gaz.SRL si as cumpara gazu ieftin din import si las vinde cu 33% mai scump casa are guvernu bani sa plateasca pensile bogatasilor, casa nu moare da foame.

Traiasca socetatea capitalista muldealatu dezvoltata !

p.s. Gazele de productie interna au ajuns sa coste cu 33% mai mult decat cele de import pe bursa, in luna iunie, potrivit datelor publicate de Bursa Romana de Marfuri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor