Guvernul da asigurari ca vom avea gaze la iarna, dupa ce seful Transgaz a spus ca stocul e cel mai mic din ultimii 5 ani

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 19:38
2693 citiri
Guvernul da asigurari ca vom avea gaze la iarna, dupa ce seful Transgaz a spus ca stocul e cel mai mic din ultimii 5 ani
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Economiei si Ministerul Energiei precizeaza, printr-un comunicat, ca aprovizionarea cu gaze naturale, in sezonul rece, va fi asigurata.

Precizarile vin dupa ce directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat joi, in comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, ca stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani si ca Romania va importa o cantitate mai mare gaze, in conditiile in care ne asteapta o iarna geroasa cu temperaturi de pana la -30 de grade.

Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 miliarde metri cubi, arata comunicatul asumat de cele doua ministere.

"Aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, in aceasta iarna, va fi asigurata, in conditii normale si cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul Romaniei", se subliniaza in comunicat.

De altfel, Ministerul Economiei a organizat joi o intalnire, coordonata de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregatirile privind Programul de iarna, in domeniul energiei.

La reuniune au fost prezenti ministrul Economiei, Gheorghe Simon, ministrul Energiei, Toma Petcu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chirita, si conducerile companiilor si institutiilor din domeniul energiei.

"Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, in sezonul rece, participantii la reuniune au ajuns la urmatoarele concluzii: livrarea gazelor naturale catre clienti este si va fi asigurata normal de catre furnizorii licentiati ANRE, conform normelor si datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piata, conform cu istoricul vanzarilor", arata comunicatul.

Acest stoc minim de iarna, de 1,76 miliarde metri cubi pentru 2017, este mai mare cu 1,6% fata de cel din iarna anului 2016, spun oficialii Ministerului Energiei.

La intalnire, Romgaz, principalul producator intern de gaze naturale, a mentionat ca, in acest an a inmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat. In plus, principalii operatori privati au depasit, de asemenea, cantitatile obligatorii de depozitat, conform cerintelor ANRE.

Pentru iarna trecuta, 2016-2017, s-au inmagazinat 2,3 miliarde mc, din care au fost utilizati doar 1,8 miliarde mc.

"Referitor la importuri, precizam ca acestea sunt o practica obisnuita, in sezonul rece, in toate statele UE. In Romania, media importurilor, in ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, tara noastra avand unul dintre cel mai reduse grade de dependenta fata de sursele externe de aprovizionare", se mentioneaza in comunicat.

Vor avea loc totodata intalniri saptamanale ale Comandamentului de iarna, pentru monitorizarea, impreuna cu ANRE, a respectarii prevederilor din programul de iarna, de catre operatorii din piata.

"In plus, Comandamentul are prevazute solutii pentru situatiile de risc in privinta securitatii in aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale in situatii de urgenta si de masuri preventive, ce vor intra in vigoare odata cu inceperea Programului de iarna", mai spun oficialii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#aprovizionare gaz iarna Ministerul Energiei , #gaz
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
In fiecare an apar alarmisme d-astea, nu stiu cui foloseste sa tina
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5