Guvernul vrea sa-i protejeze pe cei defavorizati taxand companiile din energie si gaze

Marti, 14 August 2012, ora 15:02
2387 citiri
Guvernul vrea sa-i protejeze pe cei defavorizati taxand companiile din energie si gaze
Foto: gov.ro

Secretarul de stat la Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, a anuntat ca Guvernul vrea sa introduca o taxa suplimentara pentru companiile din energie si gaze, pentru a asigura banii necesari acordarii subventiilor celor defavorizati.

"O liberalizare a pretului la gaze va pune probleme consumatorilor vulnerabili. In acest sens, ce putem face? Asa ca am trecut in acord ca putem introduce o taxa extraordinara pe venitul obtinut de companiile care exploateaza gazele si producatorii de energie. Ea compenseaza cresterea preturilor.

O parte din acel venit se va intoarce la buget, iar din acei bani vor fi date subventii catre consumatorii vulnerabili, care erau, in 2010, peste 30% dintre romani. Ei trebuie identificati in mod individual, iar banii de la companii se vor duce catre acestia", a spus Liviu Voinea.

Data de initiere a acestei masuri este 1 ianuarie 2013.

Secretarul de stat in MFP a mentionat ca, anul viitor, aceasta ar aduce sute de milioane de lei, dar acest venit va creste pe masura implementarii calendarului de liberalizare atat la gaze, cat si la electricitate.

"Taxa se va aplica exclusiv la extractie-productie, nu se aplica distribuitorilor", a adaugat Voinea.

In alta ordine de idei, el a precizat ca Romania nu are probleme de deficit si de finantare, au fost indeplinite tintele, exceptand arieratele, care au stagnat.

"Plata TVA la incasare va fi implementata de la 1 ianuarie 2013, noi am solicitat aceasta data, pentru ca este normal sa nu schimbi de azi pe maine aceasta regula, e o mica revolutie in fiscalitate si e firesc sa se produca la inceputul anului. Pentru a asigura ca are loc, ea va fi trecuta in urmatoarea ordonanta de urgenta, iar apoi va fi completata", a adaugat secretarul de stat in MFP.

Potrivit acestuia, Guvernul a agreat cu FMI un pachet de masuri pentru promovarea angajarilor, care este inca in discutie, avand in vedere in special somajul in randul tinerilor.

MFP vrea sa taie fondurile alocate investitiilor ineficiente

Voinea a afirmat ca evaluarea proiectelor de investitii neterminate va continua, urmand sa fie identificate si oprite proiectele ineficiente in alocarea resurselor financiare, respectiv cele care au inceput de foarte mult timp si mai au de cheltuit mai mult de jumatate din bani.

Ministerul de Finante a facut o evaluare la nivelul proiectelor de investitii finantate de la bugetul de stat si a constatat ca in prezent 36 de miliarde de lei sunt alocate pentru 212 de proiecte care "nu indeplinesc cumulativ cinci criterii de eficienta", a declarat Liviu Voinea. Potrivit acestuia, suma totala alocata proiectelor este de 36 miliarde de lei, din care mai sunt de cheltuit 31 miliarde de lei, in urmatorii patru ani, iar jumatate din proiecte cumuleaza 97% din suma mentionata. El a precizat ca trebuie vazut in ce stadiu se afla aceste investitii, daca se pot reduce sumele alocate, daca se pot opri intr-un anumit stadiu proiectele aflate in executie.

"Scopul evaluarii este sa facem economii prin reducerea investitiilor ineficiente, realocarea banilor si sa cream o unitate specializata de evaluare a investitiilor publice, astfel ca de la anul orice proiect de investitie sa aiba stampila Ministerului de Finante", a sugerat Liviu Voinea.

Analiza va fi finalizata in perioada urmatoare, rezultatele urmand sa fie luate in calcul pentru bugetul de anul viitor. De asemenea, MFP intetioneaza sa infiinteze o unitate specializata de evaluare a investitiilor publice, "astfel incat de anul viitor orice proiect de investitii sa aiba stampila MFP".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Guvern taxare companii gaze, #Guvern taxare companii electricitate, #Guvern consumator vulnerabil , #gaz